avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare contract intretinere dupa decesul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare contract intretinere dupa decesul intretinutului

Buna dimineata! Am o neclaritate la speta de mai jos si va rog sa ma lamuriti: A face contract de intretinere si uzufruct cu B .Dupa vreo 15 ani A face contract de intretinere cu C(fiica acesteia) trecand in contract si pe B ca " beneficiar al intretinerii".. As vrea sa intreb daca acest ultim contract de intretinere anuleaza obligatia de intretinere a lui A fata de B din primul contract de intretinere? sau B trebuie sa fie intretinut si de A si de C?)
Multumesc mult, astept raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: labloc , utilizator 19:09, 14 August 2016
E mai complicat decat am crezut eu, cu atatea "rapoarte juridice". Contractul de intretinere al doilea e facut in felul urmator: Intre subsemnatii: 1- X constitutor si creditor al oblig. de intretinere 2-Fiica lui X- debitor al oblig. de intretinere, 3- Y beneficiar al oblig de intretinere. Mai jos scrie ca in conf. art 2257 c civil X transmite nuda proprietate catre fiica-sa in schimbul intretinerii pe toata viata a lui X si Y. cu uzufruct viager pt ambele.
In incheierea de autentificare, notarul scrie ca" s-a deplasat la domiciliul lui Y persoana in varsta si netransportabila ca i-a citit si explicat continutul actului,ca a fost intrebata daca a auzit bine, ca aceasta a raspuns afirmativ, consimtind la autentificarea acestuia dar nu a putut semna din cauza batranetii."
Eu o cunosc bine pe fiica-sa si am fost de multe ori la mama ei si am vazut-o pe Y .Chiar X mi-a spus ca nu aude si e senila ca nu cunoaste nici banii, memorie zero.
Scriptic luandu-ne dupa contract si-ar fi dat consimtamantul, faptic nu si l-a putut da fiind in situatia aratata mai sus, din cauza asta nu pot sa apreciez eu si sa raspund prin DA sau NU.
Fiica-sa a fost la sediul notarului cu X unde au semnat contractul .Nu a chemat-o si pe ea cand s-au deplasat la Y acasa ca sa-i ia consimtamantul.
Y isi putea folosi mainile, manca singura dar nu intelegea ce i se cere sau nu stia sa mai scrie, deaceea i-au pus degetul.
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2016
ContSters344547, utilizator
Avand in vedere ultimele precizari facute de dvs. si sub rezerva faptului ca nu am vazut hartia, risc si emit urmatoarea opinie - Ne aflam atat in prezenta unui contract care intruneste caracterele juridice ale contractului de intretinere, cat si pe cele ale stipulatiei pentru altul (pe temeiul art.1284 Cc). Asa cum ati precizat si dvs., X este constituitor (zis stipulant), iar Y este benefinciar al unei obligatii (zis tert beneficiar), in cazul nostru beneficiar al unei obligatii de intretinere. (desigur X are dubla calitate: de stipulant pentru Y si de creditor al intretinerii pentru el insusi)

Daca ar fi fost un contract de intretinere simplu si pur, semnat de Y doar in calitate de creditor al intretinerii, atunci revocarea nu s-ar fi putut cere de catre X, ci doar de Y in timpul vietii sale, si eventual de catre mostenitorii lui Y (presupunand ca X nu este mostenitor al lui Y, nu ar fi putut interveni), pe temeiurile din materia contractelor speciale.
Insa, in cazul supus discutiei, nu este doar un simplu si pur contract de intretinere, ci este mai mult decat atat, asa cum am explicat.

Acum, daca ne uitam in textul art.1287 - Revocarea stipulatiei - desprindem cu usurinta faptul ca Stipulantul este singurul îndreptăţit să revoce stipulaţia [...],, iar in cazul dvs. stipulant constituitor este tocmai X, care este intradevar indreptatit sa revoce stipulatia, conform normelor din materia teoriei generale a obligatiilor.
Dar cum, cand si in ce conditii poate cere X acest lucru? Nu oricum, ci doar in masura in care exista o neexecutare culpabila a fiicei lui X (sa-i spunem Z), a contractului in discutie.
Care este temeiul juridic? Temeiul este din materia contractului de intretinere, completat cu cel pe dreptul comun, pentru neexecutarea obligatiei, conform teoriei generale a obligatiilor.
Care este termenul? Termenul in care se poate introduce o astfel de actiune in instanta este termenul general al prescriptiei extinctive.

X a fost destul de inspirata cand a suprapus peste obligatia sa de intretinere cu privire la Y, obligatia lui Z (in calitate de debitor al intretinerii si promitent) atat cu privire la X, cat si la Y.
Una peste alta, nici X nu are o sarcina usoara, daca si-a propus ce si-a propus.
Este mai clar acum?
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2016
trandafir2, moderator
Va multumesc pt raspunsul dvs. Initial X a vrut sa faca contract intretinere doar cu fiica-sa dar notarul i-ar fi zis ca nu se poate numai daca o include si pe Y in contract.Au acceptat intelegandu-se (verbal) ca tot X va intretine pe Y si asa a fost.Fiica-sa nu a intretinut-o pe Y.dar au trecut 3 ani de la decesul lui Y ,nu s-a prescris dreptul de a actiona in instanta? Cum ar putea sa se apere fiica-sa in instanta, ce motiv ar putea invoca in apararea ei?
Inca o data va multumesc! Cu stima.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 August 2016
ContSters344547, utilizator
Ar fi si aici mai multe observatii de facut, insa cea mai importanta este cea referitoare la prescriptia extinctiva, prescriptie care va opera daca au trecut 3 ani de la moartea lui Y si doar daca va fi invocata in prima instanta, cel mai tarziu la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate.
Alte precizari cu privire la - "Cum ar putea sa se apere fiica-sa in instanta, ce motiv ar putea invoca in apararea ei?", - nu se pot face, atata vreme cat nu stim cum actioneaza X, pe ce se intemeiaza, s.a.m.d.
Mi-e greu sa va deranjez din nou, as mai avea o intrebare: Fiica-sa urmeaza sa faca apel ca a pierdut la fond, nu a avut avocat .X a deschis actiunea de rezolutiune in numele ei pretinzand ca nu a fost intretinuta ea, dar printre motive a invocat si faptul ca nici Y nu a fost intretinuta de fiica -sa ci de ea. Mai poate fiica-sa invoca in acest caz prescriptia pt Y.?Daca X sustine ca nu a fost intretinuta in anii 2012- 2013 dar recunoaste ca in 2014, 2015 a primit intretinerea de la fiica, are sanse sa castige in apel? Actiunea in prima instanta a fost demarata la sfarsitul anului 2015.Contractul de intretinere s-a incheiat in decembrie 2011
Arat ca X nu a fost intretinuta de fiica in 2012- 2013 deoarece s-au inteles ca intretinerea sa inceapa cand X va fi in nevoie si va solicita executarea intretinerii.Ori aceasta nu a avut nevoie de intretinere in 2012- 2013.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 August 2016
ContSters344547, utilizator

Alte discuții în legătură

Din comitetul executiv al unei asociatii de proprietari pot face parte reprezentati ai proprietarilor justexpect justexpect La o Adunare Generala a Asociatiei de Proprietari, la care erau prezenti reprezentati ai unor membri ai asociatiei de proprietari, acesti reprezentati au ... (vezi toată discuția)
Cum se interpreteaza urmatorul articol din legea 196/2018: ... prettydaniola prettydaniola Cum se interpreteaza Art 49 pc 3 d) din legea 196/2018: proprietarul, membru al asociației, poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari , adunare generala. yotantzy yotantzy Legea 230/2007 la Art. 25 aliniatul c) proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant ... (vezi toată discuția)