avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrator nou
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrator nou

Buna ziua
Sunt un biet locatar care am acceptat sa fiu casierul asociatiei dupa ce administratorul a fost prins cu nereguli (a papat niste bani. multi rau).
Pentru ca nu exista administrator (desi cel vechi nu si-a depus nici demisia, nu a fost nici suspendat) am inceput sa preiau incet-incet si atributiile unui administrator. Am inceput sa schimb becuri, incerc sa remediez ce vad ca nu merge bine. Culmea este ca incepe sa imi placa din ce in ce mai mult.
Am inceput sa imi fac o pagina in excel in care sa am incasarile pe fiecare zi cu data, apartament, suma si numar de chitanta pentru fiecare plata, chitantieri separat pentru penalizari si o foaie in excel pentru jurnal de incasari/plati iar acum lucrez la o pagina in excel prin care incerc sa faca automat repartizarea cheltuielilor. Si acum ma pregatesc sa incep cursuri de administrator in vederea atestarii.
Partea urata a lucrurilor este ca nu am notiuni de contabilitate, iar presedintelui nu prea ii pasa asteapta expertiza contabila. Imi este teama sa nu imi prind urechile cum se spune. aceasta temere este dublata si de indiferenta celorlalti din comitet.
De exemplu, din 13 iunie, de cand am preluat casieria, nu am incheiat o conventie civila. Eu incasez, eu platesc facturi si toate nenoricirile. Cativa locatari ma sprijina, ma incurajeaza, insa cei cu care ar trebui sa colaborez sunt total dezinteresati.
A fost un scurt-circuit urat pe scara, eu am chemat electricieni. Am luat un model de conventie civila de pe site si le-am facut electricienilor contract, i-am platit (dupa ce am vb la telefon cu presedintele), iar acum acesta refuza sa semneze conventiile civile. Ba ca nu are timp, ba ca nu e acasa.
Cu siguranta, o sa ma intrebati: Si noi ce sa iti facem?
Tocmai de aceea aelez la voi, pentru ca - din ceea ce am citit - multi dintre voi aveti experienta si astept un sfat de la voi. Pana atunci, mai bag nasul prin legea 230. Deh, trebuie sa invat :)
Va multumesc anticipat pentru tot, chiar si pentru un cuvant.

Cel mai recent răspuns: Armenteros , utilizator 03:57, 24 August 2009
initiati convocarea Adunarii Generale si informati problemele: trebuie sa obtineti decizii de schimbare a persoanelor care nu-si fac treaba; numiti cenzor; angajati cu conventie un contabil care va va debloca pe partea de evidente; daca nu puteti fi inca administrator, candidati macar la Presedite de Asociatie.

succes!
In mod normal, la preluarea unei gestiuni trebuia sa faceti un inventar al tuturor bunurilor: registre, chitantiere, obiecte inventar, sume de bani in numerar si in conturi, pentru ca apoi sa incheiati un PV de predare-primire semnat de fostul casier/administrator cu dv., pentru delimitarea raspunderii in cazul existentei unor nereguli.
Ati procedat corect invatand Legea nr. 230, va recomand sa obtineti atestatul de administrator pentru ca sa puteti detine aceasta calitate in mod legal si ATENTIE la bani! Din nestiinta se pot intampla multe lucruri rele, iar necunoasterea legii nu va va exonera de raspundere in caz de lipsa din gestiune.
Spor la invatatura si succes! ;)
Initiativa Dv. este laudabila. Mergeti inainte cu incasarea banilor, platitul facturilor si impartirea acestora pe liste (pentru ca nu e nimeni care sa faca deocamdata lucrul acesta.
DAR.....
Trebuie puse la punct cateva lucruri foarte importante:
1. Sunteti asociatie de proprietari?
2 Daca NU, trebuie sa faceti demersuri pentru infiintarea acesteia, daca DA, atunci musai trebuie sa faceti acel curs de administratori, pentru ca sunt multe lucruri pe care nu le cunoasteti si pe care trebuie sa le faceti simultan.
3. In cadrul asociatiei trebuie pusa la punct comunicarea intre un comitet si presedinte, pe de o parte si administratorul care sunteti Dv, pe de alta parte, legatura intre Dv., ca admin si un cenzor care sa va verifice listele luna de luna. Listele trebuie sa poarte semnatura presedintelui, a administratorului si a cenzorului, ca semnal ca acele cheltuieli care se cer oamenilor sa fie platite sunt legale si conforme cu legea 230 / 2007.
.........................
Daca presedintele este o persoana mai putin implicata sau chiar ostila ar fi bine sa faceti un tabel convocator (va trebuie semnaturile a 20% din proprietarii asociatiei) si puneti de-o Adunare Generala in care sa aratati problemele cu care va confruntati si proprietarii sa aleaga un nou comitet care sa vrea sa se implice in aceasta situatie grea prin care treceti, un presedinte care sa va sprijine si o comisie de cenzori sau macar un cenzor care sa vrea sa verifice luna de luna ce puneti Dv. pe liste la plata.
......................
Cu aceste minime conditii, incet-incet, cu ce aflati de la curs, cu ce mai invatati de pe forum si cu propria Dv. experienta veti putea sa descalciti incurcatura in care va aflati.
Multumesc mult de sfaturi.
1. Ca presedinte nu pot candida, pentru ca sunt chirias in aceasta asociatie.
2. "Preluarea" mandatulul s-a facut in felul urmator: sunteti de acord sa faceti incasari? Da. Dom'le, dar sunteti om de incredere? Da. Bine. Succes.
Ce am facut? Mai multe tabele in excel cu
- Incasari facute de administratorul vechi pana la data la care eu am fost numit casier
- Incasari facute de mine dupa data respectiva
- situatie incasari pe fiecare scara in parte, cu rubrica separata pentru incasari intretinere curenta, incasari restante, incasari penalitati
- jurnal de incasari/plati.
Abia saptamana trecuta a fost o sedinta in care administratorul vechi a venit cu vreo sase sacose le-a pus pe masa, presedintele a semnat si au fost predate expertului contabil.
3. Asociatia este una de proprietari. Cursul il voi incepe pe 29 septembrie.
4. Presedintele a spus ca nu face Adunarea Generala decat dupa ce se termina expertiza contabila.
5. Listele nu poarta decat semnatura administratorului, care nu a fost nici demis, nici suspendat din functie. Deci, l;egal el este in continuare administrator. Pe listele de intretinere nu exista nici stampila, nici semnatura cenzor, iar presedintele refuza sa le semneze.
6. Cum sotia administratorului era cea care ii tinea evidenta contabila (nu era platita pentru acest serviciu), acum asociatia nu are contabil.
7. Asociatia nu are cenzor ca cel vechi si-a dat demisia.
8. Presedintele nu as putea spune ca e ostil, ci e un fel de gica contra. Orice propunere am facut pentru diverse reparatii: e scump si nu e o urgenta. Ce ma doare, desi nu ar trebui, este ca acest bloc obtine venituri din alte surse de vreo 600 de euro pe luna.
9. Vecinii sunt toti nemultumiti, dar totul se rezuma la o sueta la scara blocului. Cand le-am spus sa facem tabel pentru schimbarea presedintelui, parca am dat cu raid contra mustelor. S+au evaporat toti.
Faptul ca sunteti chirias acolo, ca presedintele nu vrea sa faca treaba, ca oamenii nu vor sa-l schimbe, ca administratorul semneaza ceva ce nu face el, ca presedintele si cenzorul nu semneaza, ca expertiza nu s-a facut, toate acestea peste faptul ca nu prea stiti incotro s-o luati ma face sa va dau un sfat: lasati totul balta sa se spele pe cap cu administratia lor. Nu va implicati, daca nu sunteti proprietar in bloc. Statutul Dv. acolo este foarte fragil si pentru faptul ca nimeni nu va sprijina e posibil sa fiti mana care scoate castanele fierbinti. Va convine pozitia asta?

Alte discuții în legătură

Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment -asociatia de locatari Gabriela Tanase Gabriela Tanase Firma la care lucrez este proprietara unui apartament intr-un imobil in care nu exista asociatie de proprietari ci doar Asociatie de locatari. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Plata salariilor din contul firmei administratorului mnmgfd mnmgfd Este legal ca salariile cenzorului, femeii de servici precum si al presedintelui asociatiei sa fie platite din contul firmei la care este patron ... (vezi toată discuția)