avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrator nou
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrator nou

Buna ziua
Sunt un biet locatar care am acceptat sa fiu casierul asociatiei dupa ce administratorul a fost prins cu nereguli (a papat niste bani. multi rau).
Pentru ca nu exista administrator (desi cel vechi nu si-a depus nici demisia, nu a fost nici suspendat) am inceput sa preiau incet-incet si atributiile unui administrator. Am inceput sa schimb becuri, incerc sa remediez ce vad ca nu merge bine. Culmea este ca incepe sa imi placa din ce in ce mai mult.
Am inceput sa imi fac o pagina in excel in care sa am incasarile pe fiecare zi cu data, apartament, suma si numar de chitanta pentru fiecare plata, chitantieri separat pentru penalizari si o foaie in excel pentru jurnal de incasari/plati iar acum lucrez la o pagina in excel prin care incerc sa faca automat repartizarea cheltuielilor. Si acum ma pregatesc sa incep cursuri de administrator in vederea atestarii.
Partea urata a lucrurilor este ca nu am notiuni de contabilitate, iar presedintelui nu prea ii pasa asteapta expertiza contabila. Imi este teama sa nu imi prind urechile cum se spune. aceasta temere este dublata si de indiferenta celorlalti din comitet.
De exemplu, din 13 iunie, de cand am preluat casieria, nu am incheiat o conventie civila. Eu incasez, eu platesc facturi si toate nenoricirile. Cativa locatari ma sprijina, ma incurajeaza, insa cei cu care ar trebui sa colaborez sunt total dezinteresati.
A fost un scurt-circuit urat pe scara, eu am chemat electricieni. Am luat un model de conventie civila de pe site si le-am facut electricienilor contract, i-am platit (dupa ce am vb la telefon cu presedintele), iar acum acesta refuza sa semneze conventiile civile. Ba ca nu are timp, ba ca nu e acasa.
Cu siguranta, o sa ma intrebati: Si noi ce sa iti facem?
Tocmai de aceea aelez la voi, pentru ca - din ceea ce am citit - multi dintre voi aveti experienta si astept un sfat de la voi. Pana atunci, mai bag nasul prin legea 230. Deh, trebuie sa invat :)
Va multumesc anticipat pentru tot, chiar si pentru un cuvant.

Cel mai recent răspuns: Armenteros , utilizator 03:57, 24 August 2009
Armenteros a scris:

Multumesc mult de sfaturi.
1. Ca presedinte nu pot candida, pentru ca sunt chirias in aceasta asociatie.

de curiozitate am mai aruncat o privire pe legea 230 si hg1588. nu am gasit nicaieri ca nu ati putea candida pentru functia de presedinte al asociatiei. in baza unei procuri notariale acordata de proprietar prin care sa-l puteti reprezenta, dvs puteti ocupa linistit aceasta functie. parerea mea ;)
astept si pareri contrare, argumentate pe baza legislatiei in vigoare.
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2009
ContSters61266, utilizator
Si eu cred ca este posibil ca un chirias sa fie in comitet, dar depinde foarte mult de ceilalti. Sa nu fie contestat de ceilalti sa fie un chirias pe termen lung. Noi avem un chirias care este membru in comitet dar apartamentul este proprietatea surorii care este plecata, iar fratele cu familia sa locuieste in acest apartament de de multi ani.
Stiam ca un candidat trebuie sa fie proprietar sau sa fie membru al asociatiei...
Un chirias nu poate ocupa o functie (cu atat mai mult pe aceea de presedinte) pentru ca in lege la cap.III "Drepturi obligatii....", art.9 se spune la sfarsitul aliniatului: "...........Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana in cauza trebuie sa aiba capacitatea deplina de exercitiu". Ce inseamna capacitate deplina de exercitiu? Sa fii in deplinatatea facultatilor fizice si intelectuale si sa faci parte din acea comunitate, cu conditia comunitatii (proprietar).
O persoana este aleasa in cadrul Adunarii Generale a proprietarilor. La aceasta AG nu are acces un chirias. Daca totusi vine ca reprezentant al proprietarului, proprietarul poate fi ales ca membru in comitet, dar reprezentarea lui de catre chirias se termina la sfarsitul adunarii generale. Dupa aceasta adunare, proprietarul vine la asociatie si-si preia mandatul pe care si-l indeplineste personal, nu prin reprezentant, altfel se face abatere de la art.9, in privinta capacitatii depline de exercitiu.
Cu alte cuvinte un proprietar poate fi reprezentat la AG de oricine altcineva, poate fi ales in comitet, dar indeplinirea sarcinilor, ca ales, trebuie sa si le efectueze personal.
Si as merge, cu opinia, la limita, si cu indeplinirea sarcinilor in cadrul comitetului, in calitate de membru al familiei, dar in niciun caz ca presedintele asociatiei sa fie un chirias, in sensul clasic al cuvantului, un om care plateste chirie unui proprietar.
Observati ca functiile alese sunt platite prin contract de mandat - presedintele (din cadrul comitetului executiv) si cenzorul (din cadrul comisiei de cenzori).
Daca un cenzor se poate angaja si din afara asociatiei este pentru faptull ca acestuia ii trebuie studii de specialitate pentru indeplinirea atributiilor, pe cand unui presedinte nu i se impun asemenea restrictii profesionale si atunci ca presedinte poate fi numita orice persoana, in conditiile legii, care stie sa citeasca o lege si niste acte. Exagerez, fireste, dar am facut-o de dragul argumentului si nu pentru ca nu as crede ca si ca presedinte de asociatie trebuie sa fii macar mediu instruit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 August 2009
elga50, moderator
Sa inteleg ca am avut dreptate?
Hai ca incep sa ma prind cum e cu legile astea. Luni ma duc sa ma inscriu la cursuri :)
Ultima modificare: Luni, 24 August 2009
Armenteros, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment -asociatia de locatari Gabriela Tanase Gabriela Tanase Firma la care lucrez este proprietara unui apartament intr-un imobil in care nu exista asociatie de proprietari ci doar Asociatie de locatari. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Plata salariilor din contul firmei administratorului mnmgfd mnmgfd Este legal ca salariile cenzorului, femeii de servici precum si al presedintelui asociatiei sa fie platite din contul firmei la care este patron ... (vezi toată discuția)