avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Preobleme cu testamentul reciproc! Ajutor va rog!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Preobleme cu testamentul reciproc! Ajutor va rog!

Buna seara,
Va scriu pentru cinevas care are o problema legata de testament.
In continuare am sa va prezint datele:
Doua persoane sot si sotie care detin un apartament si-au facut testament in sensul ca daca unul moare ii revine tot celuilalt.Acestia au si un fiu.Sotul a murit si sotia s-a dus la notariat cu testamentul dorind sa treaca tot pe numele ei pentru ca mai departe sa faca contract de vanzare cumparare nepotului, insa la notariat i s-a spus ca trebuie sa vina si fiul pentru ca desi exista acest testament reciproc tot are dreptul si fiul.mai exact in urma executari testamentului fiul ar obtine 20% si sotia defunctului 80%.Daca ar face direct succesiune fara sa ia in seama testamentul sotia defuntului ar avea 75% si fiul 25%. Mentionez testamentul facut intre cei doi soti este reciproc, daca unul moare ramane totul celulilalt,amandoi fiind trecuti pe contractul casei in discutie , deci coproprietari. Imi poate explica cineva procedura in acest caz?
Cel mai recent răspuns: LILIANA FLEANCU , Consilier juridic 05:58, 28 August 2009
Asemenea testamente conjunctive se folosesc de regula de sotii care nu au descendenti pemtru a inlatura de la mostenitre rudele lor de regula colaterali (frati si surori). Daca ezxista descendenti testamentul urmeaza a fi redus in limita cotitatii disponibile care se calculeaza in functie de numarul mostenitorilor rezervatari, in cazul de fata este de 1/2 din succesiunea tatalui,deci 1/4 din apartamentDaca nu ar fi existatat testament descendentul ar fi cules 3/8 din mostenitre ca mostenitor legal iar sotia supravietuitoare 1/4 la care se aduga jumatate ca bun propriu. deci 5/8 din apartament. Este evident ca sotia supravietuitoare este avantajata ca efect al testamentului
Daca fiul/fica, a fost exheredat/a pentru "ingratitudine" prin acel testament, are cota 0% din succesiune. Altfel, antecesorul meu a solutionat corect! Pentru clarificare, mai multe detalii nu ar fi de prisos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune marcelsimion marcelsimion TRAIM IN TARA TUTUROR POSIBILITATILOR ! ADIO AMERICA ROMANIA TE-A DETRONAT SUNTEM CAMPIONI CU O MEDALIE RARA . Nu imi vine sa cred am in mana un document de ... (vezi toată discuția)
Contestare testament sot supravietuitor george1967 george1967 Va supun atentiei urmatorul caz : Tatal meu se casatoreste in anul 2003 . Face impreuna cu sotia testamente autentice reciproce ( anul 2004 ) Sotia ... (vezi toată discuția)
Probleme de mostenire dianarotaru dianarotaru Sotii isi fac testament reciproc. Prima moare sotia, sotul supravietuitor decedeaza dupa un an. Nu a fost deschisa succesiunea in urma decesului sotiei. ... (vezi toată discuția)