Nu este corect ca un angajator sa forteze un salariat sa intre in concediu de odihna.
Potrivit art.148 alin.1 C.mun., efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
De asemenea, conformart.164 alin.3 C.mun., "Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.
Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei."
Prin urmare, daca sunteti prezent la munca si nu va puteti indeplni atributiile de serviciu , obligatia angajatorului este sa va garanteze in plataun salariubrut lunar celputin egal cu salariulminim brut pe tara si nu sa va trimita in CO fortat.
In speta,
puteti sesiza :
- Inspectia Muncii
[ link extern ]
- Inspectoratul Teritorial de Munca in raza caruia se afla sediul social al angajatorului.
Puteți depune petiția prin următoarele căi de comunicare: fax, email, poșta sau la ghișeul instituției.