avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ignorarea testamentului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ignorarea testamentului

Buna ziua, as dori sa va adresez cateva intrebari inainte de a trece la fapte.
Situatia este urmatoarea:
Bunicul meu a murit (in 2009), lasand un testament, in care a testat intreaga lui avere mie, respectiv sorei mele si mamei mele, in parti egale. Iar dreptul de uzufruct viager bunicei mele. Insa, dupa decesul bunicului, nimic nu s-a intamplat conform testamentului, toate bunurile bunicului au fost transcrise pe numele bunicei mele, fara ca cineva sa ma intrebe daca renunt la partea mea sau nu (eu am avut 17 ani impliniti, sora mea 5) si nu sunt sigura ca mama mea ar fi scris un act in care renunta si ea la bunurile lasate in favoarea ei.
Vreau sa stiu daca acest lucru a fost facut legal, luand in considerare testamentul lasat de bunicul meu si daca pot sa ma adresez instantei pentru a cere cota mea parte, pentru ca bunica refuza transcrierea partii mele pe numele meu.
Ma pot adresa instantei cu o cerere de chemare in judecata a bunicii mele sau care ar fi cea mai buna si sigura optiune pe care o pot face pentru a avea partea mea din averea bunicului pe numele meu? Iar daca afla bunica mea inainte de inceperea procesului, poate sa faca ceva incat sa nu mai primesc nimic din ceea ce mi-a lasat bunicul?

Va multumesc si va doresc o zi buna
Cel mai recent răspuns: whoisugrtc , utilizator 14:22, 11 August 2016
Faptul ca dupa moartea bunicului s-a deschis succesiunea este bine. Testamentul trebuia prezentat la notar odata cu deschiderea succesiunii. Probabil ca acesta nu a fost facut cunoscut. Da, sunt de parere ca ati putea actiona in judecata pe bunica dvs. dar va trebui sa demonstrati in instanta ca ati respectat si clauzele din testament daca acestea exista.
Va multumesc pentru raspuns.
Nu exista clauze, singurul fapt care provoca dificultati este ca mama mea a fost inscrisa ca si fiica primului sot al bunicei mele (nu cel care a decedat), iar in testament mama este inscrisa ca si fiica sotiei bunicului, mentionand faptul ca bunicul decedat nu a avut descendenti.
In cererea de chemare in judecata ar fi bine sa ma bazez pe faptul ca transcierea bunurilor nu a fost facut conform testamentului, adica testamentul a fost ignorat in totalitate?
Testul de rudenie intre mine si bunicul ar fi greu de realizat, singura ruda a lui care ar putea dovedi ca chiar a fost bunicul meu in ciuda faptului ca oficial nu a avut copii, se afla in America (el a donat partea lui in favoarea bunicei).
Pe ce motive de fapt as putea sa ma bazez in cererea de chemare in judecata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa moarte iuli113 iuli113 ma intereseaza si pe mine daca ma poate ajuta cineva. bunica mea a decedat ea este trecuta in c.f.ca fiind proprietara a unui imobil,bunica are un sot pe ... (vezi toată discuția)
Intelegere verbala gheorghe65 gheorghe65 Fratele meu a avut grija de bunica si inainte de revolutie a primit o casa + teren in urma unui contract clauza de intretinere. De asemenea, a primit prin ... (vezi toată discuția)
Testament - valabil sau nu ? gigelas gigelas Prin anii 1940 - 1945,o familie ce nu avea copii,a luat un copil (fata) de la o sora a sotiei,spre crestere. [b]Niciodata,acea fata nu a fost trecuta pe numele ... (vezi toată discuția)