avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inregistrare reporter de fata cu politistul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inregistrare reporter de fata cu politistul

Se da urmatorul caz (sa zicem ipotetic) in speranta ca ma puteti lamuri #-o

Politistul opreste o masina in cadrul unui control de rutina. El este insotit de reporteri de la TVX, care filmeaza totul audio-video.

Eu ca si sofer al masinii, mentionez expres urmatoarele, politistului:
- Ca nu am nici o problema in a ii prezenta orice document, in a face proba cu alcooltestul (nu bausem nimic), insa il rog sa imi protejeze dreptul la propria imagine si la viata privata, garantat de constitutie, pentru ca eu unul consider ca situatia este susceptibila de a aduce atingere vietii mele private, reputatiei si demnitatii mele daca este filmata.
- Ma intreaba daca sunt celebru, raspunda ca nu, nu se intampla nimic, continua.
Repet intrebarea. O ignora.

Prezint toate documentele. Fac testul, sunt liber sa plec.

Trec vreo 2 zile, apare faza la TV si tata ma vede in masina cu secretara lui (de o varsta cu mine).

Evident se supara si nu imi mai vorbeste + devine subiect de bancuri in intreaga firma (+100 angajati) + astia incep sa o tachineze.

Mi s-a incalcat sau nu dreptul la propria imagine si dreptul la viata privata in scenariul ipotetic descris mai sus, si de cine?
Ultima modificare: Joi, 11 August 2016
cristiansavu, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:06, 12 August 2016
cititi aici:[ link extern ] /
sau aici:www.avocatnet.ro/content/for...
Căutați un avocat bun, explicați în detaliu situația. Faceți o sesizare la Consiliul Naţional al Audiovizualului, aici:[ link extern ]
și așteptați un răspuns în max. 45 de zile - conform ORDONANŢĂ nr.27 din 30 ianuarie 2002
privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor.Dați în judecată pe cei ce au publicat imaginile. Privind activitatea polițistului - conform Legii Nr. 218 din 23 aprilie 2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române și a Legii 188/1999, privind Statutul functionarilor publici, consider că nu avea cum să împiedice operatorii să nu difuzeze filmare. Problema d-voastră a început din momentul difuzării.
cu respect, vă doresc succes.
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2016
Daniela Gratiela, Alte profesii
Dupa parerea mea dreptul la propria imagine este incalcata in acest caz pentru ca sunteti nevinovat sub aspect penal si contraventional, dar se poate cere sa nu se publice imaginile.

Deci, pentru a se evita incalcarea dreptului consider ca trebuie sa cereti sa nu se publice pe post aceasta filmare.
Din cate stiu eu in mod sigur mass-media respecta vointa persoanei si daca persoana atentioneaza si nu se va publica.

Este un subiect extrem de delicat si procesele de acest fel sunt de mare finete juridica.
In Romania nici nu prea exista exercitiu judiciar al instantelor pe asa ceva.
Nici in Europa nu prea se judeca lumea pe asa ceva...

Aceste procese nu se judeca doar poe lege ci si pe jurisprudenta instantelor europene si se poate folosi chiar si practica judiciara straina.
Cea mai evocatoare jurisprudenta este cea din SUA intrucat acolo drepturile sunt respectate pana la un mod pe care unii il considera exagerat si argumentele concrete pot duce la solutii jurisprudentiale de-a dreptul uimitoare.
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Era o emisiune Tv, inainte de revolutie, se numea Reflector, cine-si mai aduce minte. Pleaca un tovaras in delegatie (a se citi in vacanta) impreuna cu secretara (ca dehh ..functia cere), bun, toate bune si frumoase, atunci nu existau telefoane portabile asa ca ..niciun pericol. Merge omul pe plaja cu secretara sa faca o baie de soare (ma rog, nici UV nu erau asa nocive ca astazi). Apar astia de la TVR, de la Reflector, pe plaja sa faca emisiune, cum se simt oamenii muncii pe litoralul patriei iubite si dau intamplator peste tovarasul asta sa-i ia un interviu. Asta n-are ce face (adica la propriu nu o putea da la-ntors) si spune 2-3 vorbe acolo, sperand ca n-or da aia tocmai inregistrarea cu el si aceasta se va pierde in arhiva (nu putea sa refuze, ca p-atunci chestiunea cu drepturile omului era mai asa ..mai dupa colt).
Intre timp, se face emisiunea si il vede nevasta-sa la Tv (in alea doua ore de program per zi). Balamuc mare, merge nevasta-sa la intreprindere, face scandal si tovarasului si la partid, etc.
Sanctiune ...punerea in discutie pe ordinea de zi a COM-ului, critica si autocritica in fata adunarii generale a oamenilor muncii, sanctionare pe linie de munca si de partid (cred ca întinase patrimoniul intregului popor afisandu-se in mod necorespunzator, pe plaja, cu o tovarasa care nu-i apartinea, nici in drept si nici in fapt - sau poate, putin in fapt).

Revenind la speta noastra, poate fi incidenta raspunderea civila delictuala subiectiva, insa asa cum a opinat si dl. avocat_lascoschi, problemele vor aparea mai ales pe latura dovedirii prejudiciului, cat si a raportului de cauzalitate cu fapta (jurisprudenta noastra fiind inca incipienta). Bun, bun, se va spune ca daca nu apareau imaginile difuzate, prejudiciul nu ar fi existat, insa cineva se poate intreba - oare prejudiciul suferit (asupra imaginii) este in legatura cu fapta de a fi difuzate imaginile sau este in legatura cu fapta (imorala) de a iesi cu secretara tatalui, atunci cand, ce stiu eu, nu s-ar fi impus o astfel de aparitie in public (?).
Deci, cu ce se formeaza raportul de cauzalitate (cerinta esentiala in raspunderea delictuala), cu difuzarea imaginilor sau cu fapta "riscanta" (dar asumata) a celui care s-a expus, ca sa zic asa.

Desigur, multi vor sari poate sa ia apararea omului - "Dar ce domnule este dreptul lui ..face ce vrea!" Asa este, insa aici incercam sa privim lucrurile din perspectiva juridica. Imi asum.
Pe timpul lui Ceausescu nu exista un drept la intimitate si la viata privata garantat in mod efectiv.

In plus, se tineau de prostii cei care apareau la emisiunea Reflector.
Deja se punea refectorul pe ei si o incurcau in curand...

Nu aveau dreptul la avocat in mod efectiv si daca partidul le zicea sa stea cuminti...nici nu aveau cum sa angajeze avocat ca era interzis si in egala masura si pentru avocati sa perturbe acea ordine de drept in contra partidului...

Daca avocatii nu respectau voia partidului probabil ca ajungeau sa vanda cartofi in piata...

Si daca creau probleme si nu vroiau sa vanda cartofi in piata se baga securitatea si se gasea o solutie de mijloc dar dupa ce se faceau cercetari...

Adica si atunci drepturile existau dar erau atat de greu de exercitat incat probabil majoritatea ar fi vandut cartofi in piata decat sa se complice...cu securitatea si militia...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, mulțumesc pentru oportunitatea de a adresa o întrebare ... user_2021 user_2021 Buna ziua, Mulțumesc pentru oportunitatea de a adresa o întrebare ref la problema mea. Am închiriat un imobil in stare impecabila unei familii. Desigur, ... (vezi toată discuția)
Poate fi filmata si difuzata la tv o persoana fara acordul ei? nicol70 nicol70 Ma confrunt cu o situatie cel putin bizara ! In urma cu 2 saptamani mi-am internat mama intr-un cunoscut spital din Bucuresti, intr-o stare destul de grava, ... (vezi toată discuția)
Emisiune tv difuzata ani la rand fara acordul persoanelor participante. cmary cmary Buna seara .Incerc sa expun o problema la care sper sa gasesc raspuns cu ajutorul dvs. specialistii. In urma cu sase ani fiica si ginerele meu adolescenti ... (vezi toată discuția)