avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire și donație
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire și donație

Dezbatem moștenirea după tatăl defunct între soție, fică și fiu. Fica și fiul cedează în favoarea soției cu condiția să li se facă ulterior donație, ficei pe casă și fiului pe terenul extravilan, conform înțelegerii între părți. Existând acea neîncredere între fiică și fiu întrebarea este: Se pot face concomitent actele și pentru moștenire și pentru donație?
Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: xlad , utilizator 22:40, 16 August 2016
ManzaSandu a scris:

Se pot face concomitent actele și pentru moștenire și pentru donație?

Renuntarea sub conditie nu prea mai este renuntare, insa in practica se poate face ceva, ceva. Insa acest concomitent la modul absolut este greu de realizat, caci oricum am lua-o sunt doua operatiuni juridice distincte - dezbaterea succesiunii si donatia - deci intre ele exista un cat de mic termen, termen in care sotia-supravietuitoare se poate legal razgandi.
Acceptați toți moștenirea, faceți dezbaterea la notar, unde conform înțelegerii între părți fiica primește casa, fiul terenul, iar soția ce mai rămâne. Dacă întradevăr aceasta este înțelegerea între părți, nu se poate opune nimeni nimeni înțelegerii dintre voi. Astfel e o singură operațiune prin care rezolvați tot.

Dacă în schimb nu se respectă înțelegerea, veți fi îndrumați spre dezbaterea prin instanță.

În plus, donațiile pot fi atacate de către soție în timpul vieții soției.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ,succesiune anays18 anays18 cum se poate face act pe un apartament intreg, in cazul in care se dezbate succesiunea doar pt un parinte care a decedat ,cealalta parte a celuilalt parinte ... (vezi toată discuția)
Cote moºtenire cioareccarmenmariana cioareccarmenmariana Tatăl meu a decedat de curând.Dânsul deţinea un apartament bun comun cu mama şi un teren extravilan bun propriu moştenit de la părinţii ... (vezi toată discuția)
Succesiune - mostenire you2005 you2005 Buna ziua, S-a facut o succesiune dupa bunicul meu, pe un apartament intre sotie, fica si fiul decedat reprezentat de sotie si doi fii ... (vezi toată discuția)