Casa e bunul dvs propriu, nu trebuie sa ii dati nimic sotului. Doar daca ati adus imbunatatiri apartamentului pe parcursul casatoriei, atunci are un drept de creanta si va trebui sa ii dati o suma de bani daca cere si castiga in instanta. Dreptul lui la actiune se prescrie daca nu cere in termen de 3 ani de la divort.
Daca va mai bate sau face scandal sau alte violente ( vedeti art 4 din lege), cereti in instanta emiterea unui ordin de restrictie si protectie si evacuarea ca masura de protectie.
[ link extern ]
Cereti divortul in temeiul art 373 b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
Taxa de timbru e de 100 de lei.
Daca nu va permiteti costurile unui proces, doriti avocat etc, puteti depune cerere la aceeasi instanta pt obtinere de ajutor public judiciar. Temeiul legal il aveti in link,
[ link extern ]
Odata cu divortul cereti sa reveniti la numele anterior casatoriei sau sa vi-l pastrati pe cel dobandit in casatorie daca aveti motive intemeiate, ca locuinta copilului sa fie stabilita la dvs, mama, ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun sau exclusiv de catre dvs daca credeti ca aveti motive intemeiate. V-ar ajuta sa exercitati singura autoritatea parinteasca pt ca altfel, va trebuie acordul tatalui sa plecati din tara cu fata.
Exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti Art. 397
Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel.
Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte Art. 398
(1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.
Veti cere pensie de intretinere pt copil, 1/4 din venitul lunar net al tatalui, aici va trebui sa dovediti cat castiga. Poate gasiti o copie dupa contract, dupa un stat de plata, dupa un extras de cont, etc.
Art. 529
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.
Modalitatile de executare Art. 530
(1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
(2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.
(3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Dispozitiile art. 529 alin. (2) si (3) raman aplicabile.
Cereti si evacuarea lui din casa dvs, daca nu obtineti un ordin de restrictie.
Apelati la rudele dvs sa va ajute cu ceva bani pt avocat.
Puteti solicita cheltuieli de judecata la proces si daca veti castiga, va puteti recupera banii.
Chemati politia de cate ori face scandal !