avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... sunt scutiti cei cu certificat de handicap??
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

sunt scutiti cei cu certificat de handicap??

Buna ziua.Am o nelamurire si sper sa ma ajutati.La asociatia noastra , unde eu sunt administrator au venit vreo 3 persoane cu certificat de handicap si au cerut scutirea la plata datoriilor catre administratie . E vreo lege unde specifica asta ?? Cum pot face legal sa ii scutesc pe acei oameni??.
NU ,este o interpretare eronat prezentata a legii nr 519/2002 modificata si republicataEste adevarat ca numai anumite categorii de persoane ,incadrate in grupa I,sau II dezabilitati beneficiaza de facilitati/scutire in anumite proportii la impozit aaferent spatiul de locuit,autoturism ,loc parcare ,anumite servicii intreprinse asupra autoturismului,etc.
Sunt de acord cu opiniile @elga50 si @felix34... Da, acesti oameni beneficiaza de anumite drepturi si scutiri, dar numai in raport cu statul si anumite organisme locale care prevad in bugetele lor de venituri si cheltuieli sume special destinate acestor persoane. Deci cineva plateste! Asac cum spunea @elga50, daca in AG a as.prop. hotarati si aprobati ca aceste persoane sa beneficieze de anumite facilitati, este f. bine, insa cum spuneam cineva trebuie sa suporte aceste costuri, adica toti membrii as. prop.
Eu daca as fi in locul dvs. (administrator) nu m-as implica prea tare in chestiunea despre care vorbim, ci as astepta dispozitiile conducerii as. prop. Dvs. trebuie sa observati daca dispozitiile trasate sunt legale, au toate aprobarile, verificarile com. de cenzori si cu asata, basta!
Cu stima,
Ptr iulian odob.Trebuie sa cunoasteti ca serviciile speciliazate care se ocupa de inregistrarea,evidenta si acordarea ajutoarelor catre persoanele cu dizabilitati ,emit adrese oficiale catre autoritatea /regia a caror servicii sunt suportate de catre stat.Astfel persoana cu dizabilitate care beneficiaza de scutire sau reducere pe transport/calea ferata,post telefonic /TV detine din partea Inspectoratului de stat pentru persoane cu handicap ,ADEVERINTA inregistrata oficial prin care se comunica prestatorului de servicii,transport /telefon /electrica ,etc scutirea la plata,in conformitate cu OUG XXsi legea XXX,acestea diferind strict functie de afectiune .Adeverinta contine inclusiv precizarea referitoare la valabilitatea perioadei de beneficiere.In ultima perioada se practica acordarea de cupon lunar -gen pensie care acopera c/v anumite servicii,functie de incadrarea afectiunii.Concret de la postarea temei ,am contactat presedinte de filiala ISTH care a precizat ca NU exista dispozitie legala care sa prevada scutirea de la plata obligatiilor aferente platilor de intretinere,pentru nici o categorie de persoane incadrate in grupe de dizabilitati,nici macar persoanele aflate in stadii terminale cu afectiuni degenerative.
iulian odob a scris:

Buna ziua.Am o nelamurire si sper sa ma ajutati.La asociatia noastra , unde eu sunt administrator au venit vreo 3 persoane cu certificat de handicap si au cerut scutirea la plata datoriilor catre administratie . E vreo lege unde specifica asta ?? Cum pot face legal sa ii scutesc pe acei oameni??.
Legea nr.448/2006, republicata, nu prevede scutirea la plata cheltuielilor de intretinre a persoanelor cu handicap!
Daca legea nu prevede, nu puteti acorda nicio scutire la acele cheltuieli, fiind inregistrate si ca datorii!
ynocentta a scris:

Ptr iulian odob.Trebuie sa cunoasteti ca serviciile speciliazate care se ocupa de inregistrarea,evidenta si acordarea ajutoarelor catre persoanele cu dizabilitati ,emit adrese oficiale catre autoritatea /regia a caror servicii sunt suportate de catre stat.Astfel persoana cu dizabilitate care beneficiaza de scutire sau reducere pe transport/calea ferata,post telefonic /TV detine din partea Inspectoratului de stat pentru persoane cu handicap ,ADEVERINTA inregistrata oficial prin care se comunica prestatorului de servicii,transport /telefon /electrica ,etc scutirea la plata,in conformitate cu OUG XXsi legea XXX,acestea diferind strict functie de afectiune .Adeverinta contine inclusiv precizarea referitoare la valabilitatea perioadei de beneficiere.In ultima perioada se practica acordarea de cupon lunar -gen pensie care acopera c/v anumite servicii,functie de incadrarea afectiunii.Concret de la postarea temei ,am contactat presedinte de filiala ISTH care a precizat ca NU exista dispozitie legala care sa prevada scutirea de la plata obligatiilor aferente platilor de intretinere,pentru nici o categorie de persoane incadrate in grupe de dizabilitati,nici macar persoanele aflate in stadii terminale cu afectiuni degenerative.

Pentru a beneficia de prevederile Legii 448 nu este nevoie de nicio adeverinta. Este suficient prezentarea certificatului de handicap, care contine perioada de valabilitate (un an sau permanent) la directiile specializate ale primariei (pentru transport in comun si cfr) sau la banca (pentru credit de achititionare a unei masini fara plata dobanzii).

Alte discuții în legătură

Drepturi persoana cu handicap asociat unic la un s.r.l. Corneliur Corneliur O persoana de 23 de ani cu handicap locomotor grav, cu insotitor si care este asociat unic la o societate comerciala, are dreptul la scutirea taxei de ... (vezi toată discuția)
Impozit persoana cu handicap iustinian 13 iustinian 13 As dorii sa stiu daca o persoana cu handicap grav - tatal meu, beneficiaza de scutire la plata impozitului pe casa, terenul aferent casei si teren arabil in ... (vezi toată discuția)
Scutire plata impozit cladire si teren la parinte de copil cu handicap grav moldoveanudaniela moldoveanudaniela sunt mama unui copil cu handicap grav si as dori sa stiu daca sunt scutita de plata impozitului la teren ,casa si chiar si masina,daca sunt pe numele meu!in ... (vezi toată discuția)