avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Notificare angajat - desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Notificare angajat - desfiintare post

Buna ziua,

deoarece este pentru prima oara cand ma confrunt cu o astfel de situatie, as avea nevoie de cateva sfaturi:

- societatea a decis sa isi restranga activitatea, din motive economice, si sa desfiinteze 4 posturi (2 functii). Doar ca o functie este ocupata de catre 3 angajati, din care se va renunta la 2, unul va ramane (lucreaza pe un proiect individual pentru un client al firmei).

1. Cum se procedeaza intr-o astfel de situatie?
2. Stiu ca angajatii trebuie sa fie notificati cu privire la incetarea CIM-ului conf. art. 65; acestia vor efectua preavizul de 20 zile, care va incepe sa curga de la data notificarii (ex. daca astazi se face notificarea, ziua de astazi va fi prima zi de preaviz?)
3. In cazul in care, din 9 angajari - 4 vor fi notificati, se considera concediere colectiva, care e procedura?
4. Voaim sa stiu, totodata, daca e nevoie si de alte documente care sa ateste nevoia societatii de a-si restrange activitatea?!

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2016
AndradaCristu, utilizator
O lamurire, va rog: pe hotararea Asociatului Unic va fi scris: ". Începând cu data de ..,........ se desfiinteaza postul de....."

- data care va fi scrisa, e data de azi (preavizul de 20 zile lucratoare a salariatului incepe de azi), sau va fi data de 15.09.16, ziua in care inceteaza CIM-ul acestuia?

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 18 August 2016
AndradaCristu, utilizator
Data de desfiintare va fi data de astazi, iar data cand va incepe sa curga preavizul va fi data de maine daca instiintarea le este comunicata astazi.
E in regula exemplul urmator:

Preaviz concediere individuala
(Art. 65 si art. 75 din Legea nr. 53/2003 , Codul Muncii cu modificările şi completările ulterioare)

Nr. ..... /18.08.2016

Stimate domnule/doamna …………………….

Subscrisa S.C. ..... S.R.L., persoană juridică română ....................
În temeiul dispoziţiilor art. 75 si art. 65 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările ulterioare și având în vedere Hotărârea Asociatului Unic nr. 1/18.08.2016, privind desființarea postului de……………., post ocupat de salariata/salariatul…………………….

Decide:

Art. 1. Începând cu data de 19.08.2016 D-nei/D-nlui …….., având funcţia de ……., în cadrul societatii .................. S.R.L., i se acordă un preaviz de 20 de zile lucrătoare conform art.75 alin.1 din Codul Muncii cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 19.08.2016-15.09.2016.
Art. 2. La împlinirea termenului de preaviz, urmează să fie emisă decizia de concediere a D-nei/D-nlui …………………….., încetarea contractului individual de muncă înregistrat în Revisal sub nr. …………………………., fiind din iniţiativa angajatorului pentru motive care nu țin de persoana salariatului.
Art. 3. Temeiul de drept al concedierii îl constituie art. 65, alin. (1) din Legea 53/2003 – Codul Muncii cu modificările şi completările ulterioare .
Art. 4. Motivele de fapt ale concedierii sunt următoarele:
• dificultatile economice cu care se confruntă Societatea;
• pierderile financiare înregistrare de Societate în ultima perioadă;
• necesitatea corelării cheltuielilor societăţii cu nivelul veniturilor obținute si celor previzionate pentru Sc......................Srl;
• restrângerea activității și limitarea cheltuielilor cu forța de muncă;
Art. 5. La data transmiterii prezentei notificări, Subscrisa nu deține locuri de muncă vacante corespunzatoare nivelului profesional al D-nei/D-nlui……….



Data emiterii: Reprezentat legal
18.08.2016



Am luat la cunoştinţă continutul prezentei notificari: Data comunicării: 18.08.2016
Semnătura salariatului..............................



*nr. inregistrare - data de astazi; data de astazi la comunicare, si incepere preaviz de maine?!
Ultima modificare: Joi, 18 August 2016
AndradaCristu, utilizator
Este in regula ....
Buna ziua,
Este corecta notificarea cu privire la desfiintarea postului datata cu 19.02.2018 in care se specifica faptul ca postul a fost desfiintat la 01,.02.2018, adica retroactiv notificarii?
Multumesc,
Bogdan D

Alte discuții în legătură

Incetare cim pentru motive ce nu tin de persoana salariatului dianar dianar Datorita problemelor de natura economica cu care se confrunta, firma X este nevoita sa isi restranga activitatea si implicit sa desfiinteze astfel posturile ... (vezi toată discuția)
Art.65 - notificare catre angajat doriacristina doriacristina Buna ziua am o nelamurire cu privire la continutul adresei catre angajat prin care i se aduce acestuia la cunostinta hotararea asociatului unic de a ... (vezi toată discuția)
Un contract de munca incheiat in 2008 lexoradeanu lexoradeanu cu preaviz de 15 zile acum cat trebuie sa fie preavizul 20 zile sau cel mentionat in contractul de munca ? pentru ca salariatul sa beneficieze de somaj in ... (vezi toată discuția)