avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Notificare angajat - desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Notificare angajat - desfiintare post

Buna ziua,

deoarece este pentru prima oara cand ma confrunt cu o astfel de situatie, as avea nevoie de cateva sfaturi:

- societatea a decis sa isi restranga activitatea, din motive economice, si sa desfiinteze 4 posturi (2 functii). Doar ca o functie este ocupata de catre 3 angajati, din care se va renunta la 2, unul va ramane (lucreaza pe un proiect individual pentru un client al firmei).

1. Cum se procedeaza intr-o astfel de situatie?
2. Stiu ca angajatii trebuie sa fie notificati cu privire la incetarea CIM-ului conf. art. 65; acestia vor efectua preavizul de 20 zile, care va incepe sa curga de la data notificarii (ex. daca astazi se face notificarea, ziua de astazi va fi prima zi de preaviz?)
3. In cazul in care, din 9 angajari - 4 vor fi notificati, se considera concediere colectiva, care e procedura?
4. Voaim sa stiu, totodata, daca e nevoie si de alte documente care sa ateste nevoia societatii de a-si restrange activitatea?!

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2016
AndradaCristu, utilizator
Si data intrarii in preaviz care este ?
in notificare scrie ca la data notificarii
Este corect ce ati primit, intrucat preavizul curge din data de 19.02.2018.
Buna seara,
Nu am gasit nicaieri in codul muncii sa se specifice despre o astfel de ni=otificare.
conform codului, concedierea din motive ce nu tin de angajat, ca si desfiintarea postului, se face prin decizie de concediere in care se stipuleaza motivul solid si real al desfiintarii, perioada de preaviz, etc (art 76).
Deci, din punct de vedere al codului muncii, preavizul trebuie s inceapa de la data deciziei de concediere.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit ICCJ, acordarea preavizului este prealabila incetarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, incadrandu-se, asadar, in procedura concedierii propriu-zise.

Alte discuții în legătură

Incetare cim pentru motive ce nu tin de persoana salariatului dianar dianar Datorita problemelor de natura economica cu care se confrunta, firma X este nevoita sa isi restranga activitatea si implicit sa desfiinteze astfel posturile ... (vezi toată discuția)
Art.65 - notificare catre angajat doriacristina doriacristina Buna ziua am o nelamurire cu privire la continutul adresei catre angajat prin care i se aduce acestuia la cunostinta hotararea asociatului unic de a ... (vezi toată discuția)
Un contract de munca incheiat in 2008 lexoradeanu lexoradeanu cu preaviz de 15 zile acum cat trebuie sa fie preavizul 20 zile sau cel mentionat in contractul de munca ? pentru ca salariatul sa beneficieze de somaj in ... (vezi toată discuția)