avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala - solicitare de suspendare ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala - solicitare de suspendare a cererii de pensionare

Buna ziua, in data de 4 mai 2016 am depus la casa de pensii o cerere de pensionare anticipata. Nefiind multumit de valoarea pensiei in termen de 30 de zile de la data comunicarii am depus alta cererea prin care vroiam suspendarea cererii vechi, urmand sa revin cu alta cerere de pensionare prin care sa beneficiez de noua lege a pensiilor anticipate . Textul din cerere a fost urmatorul :,,rog suspendarea cererii de pensionare partial anticipata depusa in 4 mai 2016''. Spre uimirea mea decizia casei teritoriale de pensii a fost urmatoarea : ,,plata pensiei se suspenda incepand cu data de 01.08.2016 conform prevederilor art.114 alin.(1) lit.b din legea nr.263/2010. Ca urmare in loc sa mi se suspende cererea si sa nu produca efecte din data de 4 mai mi s a suspendat pensia din data de 1 august. Am primit doar astazi decizia si nu stiu acuma ce sa fac, ma tem ca o sa pierd si pensia asta mica pe care o am acuma pe cateva luni de zile si nici nu o sa pot sa ma pensionez anticipat dupa noua lege. Eu doresc sa mi se anuleze cererea veche si sa depun alta cerere de pensionare prin care sa beneficiez de noua lege a pensiilor anticipate partial. Este corecta decizia primita ? Ce as putea face ca sa obtin ce mi am dorit initial?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:31, 18 August 2016
cristianioanioan a scris:
Eu doresc sa mi se anuleze cererea veche si sa depun alta cerere de pensionare prin care sa beneficiez de noua lege a pensiilor anticipate partial. (...) Ce as putea face ca sa obtin ce mi am dorit initial?

Nu puteți obține așa ceva. O cerere de pensionare nu poate fi suspendată. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu prevede această posibilitate. Ceea ce se poate suspenda este plata pensiei și asta s-a și întâmplat.

Cererea de pensionare putea fi retrasă de dvs. până la emiterea deciziei de pensie, iar decizia de pensie putea fi anulată la cererea dvs. în termen de 30 de zile de la comunicare. Acestea erau cele două modalități prin care ați fi putut beneficia de prevederile legale mai favorabile referitoare la pensia anticipată parțială. Înțeleg că au trecut termenele în care puteați să vă retrageți cererea de pensionare sau să solicitați anularea deciziei de pensie. Îmi pare rău, însă ați rămas cu pensia stabilită inițial.
Am uitat să vă spun un lucru foarte important: trebuie să faceţi urgent o cerere prin care să solicitaţi reluarea în plată a pensiei. În cerere să scrieţi că nu aţi solicitat suspendarea plăţii pensiei, ci suspendarea cererii de pensionare, astfel că solicitaţi ca reluarea plăţii pensiei să se facă de îndată şi să vi se plătească drepturile şi pe luna august. Dacă se poate, intraţi cât mai repede în audienţă la directorul casei de pensii şi spuneţi-i că vi s-a suspendat plata pensiei deşi nu aţi cerut aşa ceva şi că solicitaţi să vi se plătească pensia şi pe luna august.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de pensionare anticipata jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Vreau sa va supun dezbaterii un subiect legat de sistarea pensionarii anticipate, potrivit legilor austeritatii din 30 iune 2010. Anterior intrarii ... (vezi toată discuția)
Referitor la aplicarea legii nr. 142/2016 TomescuNicolae TomescuNicolae Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca beneficiez de dispozitiile Legii nr. 142/2016 in cazul in care am depus dosarul de pensionare anticipata partiala in ... (vezi toată discuția)
Legea 142/2016 liliana_c liliana_c Buna ziua, o persoana care a depus dosarul pentru pensie anticipata partiala in data de 14.07.2016 beneficiaza de prevederile legii 142/2016.Va multumesc (vezi toată discuția)