Buna ziua,avem o problema si va rugam sa ne ajutati:un coleg de serviciu are un copil de 1an si 8 luni,sotia minora in momentul nasterii copilululi a benneficiat de o indemnizatie de crestere in valoare de 600.Acum sotia a mai nascut un copil pentru care de la primarie i s-a spus ca nu mai poate primi nici un fel de indemnizatie dupa ce i-a pus sa se cunune legitim pentru ca asa ar fi benefiat.Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns.Multumim!
1. Daca al doilea copil s-a nascut inainte de a implini primul copil 2 ani beneficiaza in continuare de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) pentru al doilea copil, incepand cu ziua urmatoare aceleia in care primul copil implineste 2 ani.
2. - Perioada in care a primit indemnizatie pentru CCC1 este eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC2.
- In cazul ei indemnizatia lunara este de 1.063 lei.
3. Daca nu gaseste intelegere la cei de la Primarie poate depune actele direct la AJPIS.
4. - Pe perioada de suprapunere de cand s-a nascut al doilea copil si pana implineste primul copil 2 ani va mai primi inca 1.063 lei lunar dupa care va primi indemnziatie pentru CCC2.
- Actele pentru cei 1.063 lei lunar se depun la Primarie sau direct la AJPIS (e vorba de certificatul de nastere a celui de al doilea copil si de completat cererea)
5. - Reveniti si spuneti ce si cum s-a rezolvat.
- Intre timp spuneti data nasterii primului copil si data nasterii celui de al doilea copil.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
...
2. - In cele 24 de luni anteriori nasterii celui de al doilea copil mama are 12 luni in care mama a beneficiat de indemnizatie pentru CCC1.
- In aceasta situatie poate beneficia de indemnizatie pentru CCC2 incepand cu data nasterii copilului.
- Cum am spus si anterior, daca cei de la Primarie nu cunosc legea sau nu vor sa o respecte poate depune actele direct la AJPIS sau poate face o sesizare la AJPIS.
- Nu are nici o legatura indemnizatia pentru CCC2 cu faptul ca mama este sau nu casatorita cu tatal copilului.
3. Asteptam sa ne spuneti ce ati rezolvat (intrati tot pe acest topic).
buna dimineata,colegul meu a fost si la cei de la AJPIS si a primit acelasi raspuns,adica singurul parinte care poate primi concediu de crestere pentru cel de-al doilea copil este tatal
Indemnizatie
iulia94alina
Buna am si eu o intrebare...eu am doi copii minunati unul in varsta de un an si opt luni si unul de doua luni.Eu am facut o cerere la primarie pentru aprobarea ... (vezi toată discuția)