buna ziua.in 2008 am obtinut un mandat de consiler local dar, dupa 3 luni am demisionat din functie din motive personale caci m-am stabilit temporar impreuna cu familia undeva in europa.am revenit in tara si as dori sa finalizez ceea ce am inceput;exista o portita de revenire chiar daca in locul meu a fost validat un alt coleg de partid?am citit statutul consilierului local dar nu am gasit ceva concret in acest sens.astept un raspuns.multumesc anticipat.
Odata exprimata unilateral si prin libera vointa decizia de a renunta la mandatul de consilier local, aceasta isi produce efectele irevocabil.
Deci nu mai puteti reveni in functia de demnitar respectiva.
In conformitate cu prevederile art.9, alin.2 litera a din L393/2004 statutul alesilor locali, demisia este caz de incetare de drept a mandatului de consilier. Incetarea de drept se constata de catre consiliu prin adoptarea unei hotarari, conform art.9, alin.3 din aceeasi lege. In prima sedinta ordinara in urma intocmirii unui referat constatator semnat de catre primar si secretar, se ia act de situatia aparuta (incetarea de drept a mandatului) si se declara vacant locul consilierului in cauza (art.12 din aceeasi lege). Pe postul respectiv este validat primul supleant ales pe lista partidului la alegerile locale desfasurate la 1 iunie 2008 (banuiesc in cazul dumneavoastra), dar numai cu confirmare scrisa din partea organizatiei judetene a partidului pe ale carei liste a fost ales supleantul ca este inca imembrul al partidului . Deci in concluzie in urma demisiei, dumneavoastra v-a incetat de drept mandatul de consilier , practic nu se mai poate face nimic.