Tatal meu a decedat in decembrie 2015. Suntem doi copii, eu si fratele meu si mama.Luna trecuta fratele meu a mers si a depus actele pentru succesiune.
As dori lamuriri legate de acest fapt.
1. Plata taxei de succesiune se imparte intre mine si frate?
2. In contextul in care fratele (divortat, fara casa proprietate personala) s-a mutat in casa parinteasca cu mama ,in ideea de a avea grija de ea , cum se procedeaza daca vreau ca partea mea sau o parte din ceea ce imi revine mie din mostenire sa o las lui,? (spre exemplu sa i las casa parinteasca si o parte din terenul extravilan iar eu sa am doar o parte din terenul extravilan)
1. Taxele se impart intre mostenitori functie de cota parte mostenita sau cum convin intre ei de comun acord.
2. Nu puteti renunta partial la mostenire in favoarea fratelui. Renuntarea se face in totalitate.
Faceti succesiunea si apoi ii puteti dona cota obtinuta din casa si o cota parte din terenul extravilan. Pentru casa si teren trebuie sa faceti cadastru iar in cazul terenului trebuie sa faceti si dezmembrare pentru a-i dona suprafata pe care doriti sa o donati.