avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de locuinta in afara casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de locuinta in afara casatoriei

Buna seara ,

As dori un raspuns intr-o problema cu care nu m-am mai intalnit si anume:

- Am o matusa care este cetatean american, divortata si care locuieste acum in Statele Unite. A intalnit pe cineva in Romania, o persoana cu care ar dori sa locuiasca in apartamentul acestuia de aici. Barbatul in cauza este vaduv si are un copil rezultat din casatotia cu sotia defuncta.
Intrebarea este: exista vreo modalitate legala prin care matusa mea sa poata avea certitudinea ca, in cazul unui eventual deces al barbatului sau in cazul in care vor aparea probleme in timp intre ea si baiatul acestuia, nu va putea fi data afara din apartament? Poate dobandi vreun drept care sa-i ofere siguranta de a locui fara teama acolo? Mentionez ca nu intentioneaza sa se casatoreasca inca, ci doar vor coabita pentru o vreme.

Multumesc pentru ajutor..
Barbatul respectiv ii poate dona o parte din imobil ..altfel , nu va avea nioci un drept .Daca cei 2 s-ar casatori , matusa dvs. ar avea ceva drepturi in caz de deces al barbatului. Nici actul de donatie nu ii confera mare certitudine, intrucat ar putea fi atacat de fiul barbatului.Ar fi bine sa consulte totusi un notar public pentru a fi sfatuiti cat mai bine .
Donatia poate sa fie ataca de fiul barbatului daca s-a incalcat rezerva succesorala.
Cel mai indicat ar fi un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, asta in situatia in care barbatul ar fi deacord sa faca un asemenea act.
In rest, nu prea are nici un drept asupra locuintei....
Va multumesc de ajutor!

Weekend placut tuturor!!
mihaelaak a scris:

Buna seara ,

As dori un raspuns intr-o problema cu care nu m-am mai intalnit si anume:

- Am o matusa care este cetatean american, divortata si care locuieste acum in Statele Unite. A intalnit pe cineva in Romania, o persoana cu care ar dori sa locuiasca in apartamentul acestuia de aici. Barbatul in cauza este vaduv si are un copil rezultat din casatotia cu sotia defuncta.
Intrebarea este: exista vreo modalitate legala prin care matusa mea sa poata avea certitudinea ca, in cazul unui eventual deces al barbatului sau in cazul in care vor aparea probleme in timp intre ea si baiatul acestuia, nu va putea fi data afara din apartament? Poate dobandi vreun drept care sa-i ofere siguranta de a locui fara teama acolo? Mentionez ca nu intentioneaza sa se casatoreasca inca, ci doar vor coabita pentru o vreme.

Multumesc pentru ajutor..

Daca nu sunt altfel de interese, pecuniare si materiale, se poate incheia un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere!!
Contractul de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager poate reprezenta o solutie , in cazul in care proprietarul consimte a incheia un asemenea act.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere nicolle1207 nicolle1207 Buna ziua , as dori si eu putin ajutor daca se poate. O matusa a mea a semnat un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere unei doamne. Acum ... (vezi toată discuția)
Divort-partaj saiadi saiadi sunt in divort avem impreuna un fiu de 20 ani,vreau sa stiu daca putem semna un act prin care sa lasam apartamentul fiului nostru,si numai lui.eu mai am un ... (vezi toată discuția)
Donare apartament droni droni Buna seara Am un unchi care doreste sa-mi treaca apartamentul pe nume, si cat traieste sa locuiasca in continuare in el. Cum e mai bine cu act de vanzare ... (vezi toată discuția)