avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Liste Intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Liste Intretinere

Buna ziua. Am si eu o intrebare si totodata o nelamurire. este legal ca administratorul blocului sa incaseze intretinerea inainte de afisarea listelor si daca exista diferente intre incasare si liste sa faca regularizare? eu chiar nu mai inteleg nimic....asa mi-au raspuns cei de la asociatie ...ce daca nu e pusa lista noi incasam si pe urma facem regularizarea....adica niciodata ca nu am vazut asa ceva in liste . Va multumesc.
legal nu este.

Lista de plata este o factura emisa de asociatie catre clientii sai, locatarii.
Acele sume incasate in avans seamana cu o factura proforma.
Nu este legala dar se poarta acest sistem.
va multumesc. exista vreun cadru legal pentru asta? de asemenea am descoperit un proces in instanta cu RADET pierdut de asociatie iar administratorul si presedintele refuza sa imi arate modul in care s-a solutionat . dar uitandu-ma prin acte am desoperit la penalitatile radet ca am platit in anul 2015- parte din 2016 o suma foarte mare de penalizari cam 22000 pe 6 luni. e posibil ca in urma unei intelegeri sa fi platit sub forma de penalizari? pot face plangere penala la politie ? sau mai bine in instanta?
Se poate plati in avans o suma in contul intretinerii fara ca acest lucru sa fie nelegal, chiar daca nu e afisata lista de intretinere.
Din aceasta suma se scade lunar cota de intretinere, iar la rubrica de restante figurati cu o suma cu semnul minus care, adunata cu cota lunara (adunare algebrica) va da in coloana Total de plata o suma mult mai mica pe luna respectiva sau chiar negativa. Depinde de cat ati platit ca avans.
Cand apare lista de intretinere faceti-va singur socoteala - scadeti din cat ati platit in avans cota de intretinere pe luna afisata si o sa va dea rezultatul din rubrica restante. Aceasta este regularizarea.

Cat priveste penalizarea de la RADET aceasta trebuie tratata separat si evidentiata pe lista de intretinere explicit.
Pana sa ajungeti la plangeri pe la politie sau in instanta, sa lamuriti problema in asociatie, dar nu singur, ci impreuna cu vecinii dv. care, probabil, au platit si ei aceste penalizari.
Nu stim daca sunt corect aplicate, dar un raspuns trebuie sa primiti conform art.10 din Legea 230/2007.
amvirdan a scris:

legal nu este.

Lista de plata este o factura emisa de asociatie catre clientii sai, locatarii.

Factura este document contabil cu anumite elemente de identificare care nu se regasesc in cuprinsul listei lunare de intretinere
caradis a scris:
.. este legal ca administratorul blocului sa incaseze intretinerea inainte de afisarea listelor si daca exista diferente intre incasare si liste sa faca regularizare?

Da, este absolut legal. Pentru orice suma incasata de asociatie se erlibereaza chitanta si suma se inregistreaza in registrul de casa, in fise...
Sunt proprietari care pleaca pentru o perioada din localitate si vin la asociatie sa plateasca pentru 2-3 luni sau chiar mai mult. Se estimeaza cat de cat avand in vedere istoricul si omul plateste. Ori plateste cat vrea el si in fiecare luna i se compenseaza cu cheltuielile de intretinere afisate.

Pentru celelalte probleme (penalizari, procese...), puteti face plangeri oriunde vreti dumneavoastra. Dar corect este sa va informati, sa va implicati, sa discutati cu cenzorii asociatiei, sa participati la adunarea generala si/sau la sedintele de comitet executiv. Asa puteti contribui la rezolvarea problemelor asociatiei. Nimeni din afara asociatiei nu rezolva problemele asociatiei. Numai dumneavoastra proprietarii le puteti rezolva, inclusiv prin alegerea altui presedinte si alti membri in comitet.

Alte discuții în legătură

Penalizari asociatie proprietari ContSters191229 ContSters191229 Buna seara!.As vrea sa ma lamuriti si pe mine daca e corect sa platesc penalizari care nu apar pe lista de cheltuieli lunare.Administratorul zice ca da, eu nu ... (vezi toată discuția)
Doi proprietari nu vor sa plateasca consumul pausal calculat de techem piticot20 piticot20 Buna seara, avem doi proprietari in bloc care nu au fost acasa in ziua cand cei de la Techem au venit sa citeasca repartitoarele si bineinteles au fost ... (vezi toată discuția)
Adeverinta frauduloasa si abuziva eliberata de asociatia de proprietari edwin edwin Pe data de 13 ianuarie a.c. m-am dus la asociatie sa iau o adeverinta necesara la vanzarea apartamentului tatalui meu, care m-a mandatat sa ma ocup de aceasta ... (vezi toată discuția)