Ma numesc Octavian, si as dori un raspuns daca se poate la problema mea juridica.
Acum un an, in urma decesului bunicii, eu si fratele meu vitreg am obtinut cotele parti mai sus mentionate. Datorita refuzului mamei lui la decesul bunicului, el a ramas cu o cota parte de 10/48 iar eu, in urma unei donatii a matusii noastre am ramas cu cota de 38/48.
Situatia este dificila, deoarece el refuza sa plateasca impozit sau orice alta plata la imobil, conform cotei, refuza sa vanda la un pret rezonabil si INSISTA (pana in punctul de a ma ameninta ca nu se va vinde imobilul daca el nu primeste suma dorita de 7000 de euro, si de fiecare data cand incerc sa negociez ma ameninta ca o sa ceara 8000 euro si nu il intereseaza cat iau eu, el vrea suma respectiva).
Problemele mele sunt urmatoarele:
- cum pot sa il oblig sa vanda la un pret rezonabil?
- cum pot eu sa il oblig sa imi vanda mie partea la un pret cat mai mic?
- pot sa il actionez in instanta pentru santaj sau hartuire, avand in vedere ca eu la un moment dat nu am vrut sa imi vand partea mea, si el ma bombarda cu insistente si amenintari ca imi va sparge casa daca nu vand?
- desigur, nu dispun de sume enorme, daca as dispune i-as da cei 7000 de euro si nu as incerca metode legale.
- apartamentul este evaluat pentru scopul impozitarii la un pret de aproximatic 18-19 000 de euro (deci in mod normal lui i-ar reveni mai putin de 4000 de euro din eventuala vanzare a cotei parti).
- exista agentii imobiliare sau alte cai oficiale de a vinde cote parti la preturi rezonabile (adica nu la jumatate de pret doar ca sa ma scap de el).
Buna seara,
Va trebui sa formulati o cerere in instanta solicitand iesirea din indiviziune.
Dupa ce se va face o expertiza evaluatorie se va stabili cat are fiecare din bun functie de cotele de mostenire.
Solicitati bunul in materialitate cu obligatia dumneavoastra de a plati sulta stabilita de instanta.
Deci nu exista nici o cale fara cost (din cate am auzit, expertiza aceea de evaluare a apartamentului este relativ scumpa) ? Si multumesc foarte mult pentru raspuns, e bine de stiut ca macar nu exista alta optiune ...