avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... ipoteca legala asupra unui imobil
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

ipoteca legala asupra unui imobil

Voi fi in curand (sper) beneficiarul unui credit imobiliar obtinut prin "Prima casa". Stiu ca la notariat voi plati actul de vanzare-cumparare. Nu am inteles daca ipoteca legala se face tot la notariat sau Fondul de Garantare o inscrie direct in cartea funciara a imobilului. Ma intereseaza sa stiu si care sunt costurile pentru o astfel de ipoteca legala.
Cu respect.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 23:23, 25 August 2009
Ipoteca este de două feluri:
a) ipoteca convenţională, atunci când ia naştere din convenţia părţilor, în formele prevăzute de lege [art. 1749 alin. 2 C.civ.];
b) ipoteca legală, când ia naştere în virtutea unei dispoziţii speciale a legii, fără a fi necesară încheierea unui contract de ipotecă. [art. 1749 alin. (1) C.civ.]. Ex.: ipotecile legale prevăzute de Codul civil ( art. 1753 C.civ. ); de L. nr. 22/1969, modificată prin L. nr. 54/1994; de O.G. nr. 61/2002; de Codul de procedură penală etc.

Potrivit art. 1749 alin. (2) C. civ. , ipoteca convenţională este cea care ia naştere prin convenţia părţilor, cu respectarea formelor cerute de lege. Este un contract accesoriu unei obligaţii preexistente, având ca scop a garanta executarea acesteia.
Cel ce constituie ipoteca trebuie să aibă calitatea de proprietar actual al bunului, deoarece nimeni nu poate dispune de drepturile altuia (nemo plus iuris ad alium transfere potest quam ipse habet sau nemo dat quod non habet). Ipoteca conţine în sine o înstrăinare eventuală, în caz de executare.
Art. 1775 C. civ. prevede că bunurile viitoare nu se pot ipoteca. Interdicţia ipotecării bunurilor viitoare este absolută şi nu este susceptibilă de nici o excepţie.
Contractul de ipotecă este un contract solemn, astfel ipoteca convenţională este valabilă numai dacă este încheiată în formă autentică. Ipoteca convenţională nu este valabilă, dacă prin actul de constituire al ipotecii nu se specifică anume, atât imobilul debitorului asupra căruia se consimte ipoteca, cât şi suma pentru care ipoteca este constituită. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor. urgent. va rog mult igor_drangoi igor_drangoi in ce cod, articol, lege, ordonanta, decret, tratat, pot gasi prevederile principiului conform caruia nimeni nu este obligat /tinut pentru mai mult decat s-a ... (vezi toată discuția)
Donaþia bunului altuia avadi avadi Intrebarea mea este,daca se poate conform NCC, dona bunul altuia, avand in vedere ca NCC precizeaza ,faptul ca obiectul prestatiei unei obligatii poate fi si ... (vezi toată discuția)
Acte de instrainare Isabela30 Isabela30 2 persoane au incheiat o conventie de instrainare a unui imobil urmand ca mai apoi sa incheie actul la notar numai ca persoana nu s.a mai prezentat la notar ... (vezi toată discuția)