Buna seara,
La dezbaterea succesiunii rolul certificatului fiscal nu este de a fi cu platile la zi ci de a indica ultimul proprietar/ultimii proprietarii inregistrati in urma actelor de proprietate si relatia acestora in raport cu defunctul(unde poate fi unul si acelasi) deoarece va fi impartita/ se va transmite masa succesorala cu bune si cu rele(datorii)!
Potrivit Ordinului Nr. 3654/2015 emis de Ministerul Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Art. 1 (1):
"Organul fiscal central competent pentru administrarea creanţelor fiscale datorate de contribuabili/plătitori are obligaţia de a elibera certificatul care atestă modul de îndeplinire a obligaţiilor de plată a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor obligaţii bugetare individualizate în titluri executorii, emise potrivit legii şi existente în evidenţa organului fiscal central competent,
în vederea recuperării, denumit în continuare certificat de atestare fiscală, în următoarele situaţii:... " Deci are obligatia de a elibera certificatul ...si-l elibereaza in vederea recuperarii, adica asteapta si s-ar bucura sa recupereze datoriile chiar atunci.... Dar nu obliga in vederea recuperarii!
Cititi si dumneavoastra Ordinul, publicat pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, aici:
[ link extern ]
De asemenea, aveti mai jos, acelasi subiect, discutat pe forumul avocatnet.ro in urma cu cativa ani, aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Plata impozitelor la succesiune nu este obligatorie. Plata este obligatorie doar la instrainarea unei proprietati impozitate...