avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Împăcarea ambelor părți este posibilă?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Împăcarea ambelor părți este posibilă?

Bună seara! În cazul în care poliția s-a autosesizat la un caz penal (respectiv tentativă de omor) , iar victima și făptuitorul se împacă , se poate anula procesul? Adică schimbă cu ceva faptul că ambele părți s-au împăcat, victima neavând plângere?
Cel mai recent răspuns: BiancaBB , utilizator 00:36, 29 August 2016
Ținând cont că victima a fost tăiată deasupra piciorului, undeva în zona șoldului, iar victima a avut doar 10 zile de spitalizare, se poate considera că nu i s-a pus în pericol viața? Am înțeles că de la brâu în sus este tentativă de omor. Credeți că nu se poate schimba încadrarea juridică?
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2016
BiancaBB, utilizator
Ca sa ramana incadrata la tentativa de omor nu conteaza doar zona unde a fost lovita. Zona e unul din indicatori. Daca avocatul va convinge instanta ca nu a fost tentativa la omor ci doar loviri, impacarea nu va produce efecte, ci judecatorul daca va schimba incadrarea va chema persoana vatamata sa o intrebe daca depune plangere prealabila sau nu. Daca depune plangere prealabila procesul continua si va fi condamnat. Daca persoana vatamata nu depune plangere prealabila, procesul inceteaza cf art 16 lit g. Dar repet : doar daca instanta schimba incadrarea.

In aceeasi ordine de idei, faptuitorul si persoana vatamata din stadiul procesual actual, pot apela la procedura de mediere in vederea unei intelegeri care sa puna capat conflictului penal dintre ei. Asta inseamna ca daca persoana vatamata incheie un acord de mediere cu faptuitorul, indiferent de incadrarea juridica la acest moment, acel acord de mediere produce efecte in dosarul penal dupa cum urmeaza : daca fapta ramane calificata ca tentativa de omor, acordul de mediere va putea constitui circumstanta atenuanta; daca instanta va recalifica fapta in lovituri si alte violente, instanta va la act imediat de acordul de mediere si va dispune incetarea procesului penal, cf art 67-70 din Legea Medierii raportat la 16 lit g din Codul de procedura penala. Asadar un acord de mediere ar fi un plus la dosar, iar in cazul in care instanta transforma fapta din tentativa la omor in infractiunea de loviri si alte violente, va dispune totodata si incetarea procesului penal.

Ultima modificare: Vineri, 26 August 2016
ILIE DORIN, Mediator
Vă mulțumesc mult pentru acest răspuns elaborat, m-a lămurit în multe privințe! (scuzați întârzierea răspunsului meu)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate retragere plangerea pentru tentativa de omor ? cezarad cezarad [b]Doresc sa va intreb daca in situatia unei infractiuni de TENTATIVA DE OMOR se poate retrage plangerea penala sau se pot impaca partile?[/b] Deci daca se ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala grava sau tentativa de omor? GEOSTOIAN GEOSTOIAN va rog sa ma ajutati.acum 2 sapt fratii mei au avut o altercatie la un bar.Ei. au fost primii agresati.dar in urma conflictului unul dintre agresori a fost ... (vezi toată discuția)
Agresiunea Statescu Statescu Buna ziua! Intr-o altercatie sunt 2 agresori si 2 victime ale agresiunii. Unul dintre agresori loveste cu un pumn prima victima, care cade la pamant.. ... (vezi toată discuția)