avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Nu am dat RCA-ul - accident cu politist baut
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Nu am dat RCA-ul - accident cu politist baut

Pe data de 14.08.2007 am fost implicata intr-un accident rutier cu un angajat al politiei romane. Accidentul s-a produs astfel:
-eram pe calea calarasi la semafor, prima masina .
-la culoarea verde a semaforului am facut stanga regulamenar . Am oprit pe liniile de tramvai pentru a acorda prioritate celor care circulau din sens invers.
-asteptand sa pot trece la un moment dat am fost lovita de o masina care venea din acelasi sens de mers ca mine , pe liniile de tramvai prin refugiul ( statia ) de tramvai.
La circa de politie, soferul politist care m-a lovit m-a rugat sa nu declar ca venea pe liniile de tramvai "sa ne intelegem intr-un fel..." . Eu am refuzat, moment in care el a inceput sa dea multe telefoane. Lucrurile au luat o intorsatura " jenanta " atunci cand dupa 1 ora am intrat cu declaratiile la colegii dumnealui. Politistii care erau de serviciu stiau deja ce s-a petrecut si mi-au explicat ca nu stiu sa fac stanga , au efectuat o proba de alcoolemie " pasiva " ( adica a suflat in fiola de la circa 10-15 cm ). Am solicitat o proba de alcoolemie clasica in care ai si un rezultat scris, dar am fost refuzata. Dupa efectuarea acelei probe " pasive " din nou am solicitat sa mi se arate rezultatul dansului, moment in care politistii de serviciu mi-au spus ca ma amestec in treburile politiei deoarece imi pot face dosar penal. Am fost insistenta cu aceasta proba de alcoolemie deoarece soferul politist era evident baut.
De asemenea declaratia mea nici nu a fost citita de politisti, ei facand procesul verbal din culpa comuna, adica 50% eu si 50% respectivul. Am semnat procesul verbal cu obiectiuni, adica nu-mi recunosc vina si de asemena ca nu-i dau RCA-ul. Eram foarte nervoasa la momentul acela de nedreptatea pe care o traiam. Ulterior ( a doua zi ) m-am consultat cu alte persoane din politie care mi-au spus ca nu am sanse in justitie si astfel am abandonat ideea de contesta in instanta decizia de la circa de politie.
Dupa 2 ani ( adica acum cateva zile ) primesc o notificare de la un cabinet de avocatura ce reprezinta societatea de asigurari prin care imi solicita 50% din reparatia acelei masini, iar in cazul neefectuarii platii sa ma prezint pe marti in vederea solutionarii litigiului. In notificare sunt stipulate art.22 din legea 136/1995 si art.998,999 din codul civil. Anexat la notificare am primit o copie dupa PV al meu de la politie, o copie dupa devizul final de reparatii, factura emisa de service-ul care a reparat masina si dupa ordinul de plata catre service.
Din aceste acte am constatat urmatoarele:
- factura de la service este pe numele unei persoane necunoscute , emisa in februarie 2008
- pe devizul final facut de service apare nota de constatare a asiguratorului din data de 9.10.2007 si tot pe numele acestei persoane necunoscute.
- ordinul de plata de la firma de asigurari este din luna aprilie 2008.
Dorinta mea este daca ma puteti ajuta cu raspunsurile la urmatoarele intrebari:
- acum pot sa-i dau asiguratorului o copie dupa RCA din 2007 pentru a fi exonerata de plata?
- este posibil ca accidentul sa fie in luna august si constatarea la asigurator in octombrie ? Nu exista un termen clar stipulat de 30 de zile ?
- ce as putea sa fac sa nu achit aceasta suma ?
- nimeni nu m-a informat ca daca nu-i dau RCA sunt pasibila de plata. Are cineva obligatia sa te informeze asupra acestui lucru ? Mentionez ca in decursul celor 2 ani nu am fost contactata de nimeni cu privire la acest accident si la consecintele materiale decurse din refuzul meu de a-i da RCA-ul.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: oanaalina_bb , utilizator 23:27, 25 August 2009
Legea 136/1995
Art. 22. - in limitele indemnizatiei platite in asigurarile de bunuri si de raspundere civila, asiguratorul este subrogat in toate drepturile asiguratului sau ale beneficiarului asigurarii contra celor raspunzatori de procedura pagubei. Asiguratul raspunde de prejudiciile aduse asiguratorului prin acte care ar impiedica realizarea dreptului prevazut la alineatului precedent. asiguratorul poate renunta, in totalitate sau in parte, la exercitarea dreptului prevazut la alin. 1, conform contractului de asigurare, cu exceptia cazului cand paguba a fost produsa cu intentie.
Cum sa-i dati o polita din 2007, expirata?
Nu ati facut contract(RCA) in fiecare an?Politele RCA sunt trimestriale sau anuale
Normele de aplicare ale Legii 136/1995
Art. 28. - (1) În situaţia în care persoana prejudiciată a contribuit din culpă la producerea accidentului sau la mărirea prejudiciului, cel chemat să răspundă va fi ţinut răspunzător numai pentru partea din prejudiciu care îi este imputabilă - culpa comună. În astfel de situaţii întinderea răspunderii fiecărei persoane va fi cea constatată prin orice mijloc de probă.
(2) În situaţia în care nu se poate stabili întinderea răspunderii fiecărei persoane, aceasta se va stabili în cote egale, în raport cu numărul părţilor implicate în accident, fiecare parte având dreptul la despăgubire în proporţia în care nu s-a făcut răspunzătoare de producerea accidentului.
producerea evenimentului şi să precizeze împrejurările cu privire la acest eveniment, iar pe parcursul investigaţiilor referitoare la acest eveniment să procedeze în conformitate cu instrucţiunile primite de la asigurător.
(2) Asiguratul este obligat, în cel mai scurt timp, să înştiinţeze asigurătorul RCA în scris cu privire la faptul că:
a) partea prejudiciată a solicitat despăgubirea de la acesta;
b) procedurile penale sau administrative au fost îndreptate împotriva lui în legătură cu evenimentul produs şi să informeze asigurătorul RCA imediat cu privire la demersul acestor proceduri, precum şi la rezultatul acestora;
c) partea prejudiciată şi-a exercitat dreptul să fie despăgubită, prin înaintarea unei cereri către o instanţă judecătorească sau către o altă autoritate, în situaţia în care asiguratul află despre acest lucru;
d) informaţiile înscrise în poliţa de asigurare RCA au suferit modificări intervenite în timpul valabilităţii asigurării.
Art. 34. - Asiguratul este obligat, în cel mai scurt timp, să ofere părţii prejudiciate, la cererea acesteia, informaţiile necesare pentru formularea cererii de despăgubire, în special numele şi prenumele şi locul de rezidenţă ale persoanei care a condus vehiculul asigurat în momentul producerii daunei; numele, prenumele şi locul de rezidenţă sau denumirea, sediul proprietarului ori utilizatorului vehiculului; denumirea, sediul asigurătorului care a emis poliţa de asigurare RCA, seria şi numărul poliţei de asigurare RCA, precum şi numărul de înmatriculare/înregistrare al vehiculului asigurat sau numărul de identificare al acestuia.

Art. 34 din Norme cred ca lamureste problema dvs. cu informarea
Daca suma este foarte mare, cred ca ar fi bine sa va adresati unui avocat
P.V. necontestat ramane valabil,indiferent daca are obiectiuni sau nu.De la data accidentului, fiind culpa comuna, asiguratorul dv. RCA, chiar daca nu ati predat copia celuilalt accidentat, putea fi contactat pentru acoperirea daunei, fie de catre pagubit, fie de catre asiguratorul CASCO pe polita caruia presupun ca s-a efectuat reparatia.
Faptul ca numele proprietarului este altul(masina putea fi imprumutata), nu are relevanta decat daca nr. de inmatriculare este altul.Aceste date trebuia sa fie inscrise in p.v. de accident.
D-l Cazacioc zice bine despre polita RCA(cu corectia ca perioada de asigurare este semestriala/anuala)
lecturanda articolele postate, se poate observa ca partea prejudiciata nu a facut niciun demers pentru a fi despagubita de catre dv.
Fiind vorba de interpretari ale enuntului articolelor, apelati la un specialist.
Apropo: dv. cum v-ati reparat masina?
Va multumesc pentru raspunsuri!
Sper sa nu fiu buna de plata. Imi pare rau ca la momentul respectiv nu am stiut care vor fi consecintele deciziei mele, dar credeti-ma eram extrem de nervoasa deoarece eu mi-am luat masina de la locul accidentului pe platforma avand cu mine un copil de 2 ani care era socat. Daca cineva mi-ar fi spus ca daca nu-i dau RCA-ul voi plati din buzunar, il dadeam fara sa stau pe ganduri.
Eu mi-am reparat masina pe CASCO si pe RCA-ul lui.
Practic, eu vreau sa evit achitarea acelei sume si vreau sa stiu daca acum pot apela la RCA-ul meu sau la CASCO sau la un alt motiv.
In continuare astept si alte pareri pana marti dimineata. Am speranta ca totusi exista o rezolvare.
Va voi tine la curent cu ceea ce se va discuta la reprezentantul asiguratorului.
Tot prin deductie, persoana in cauza a reparat masina sa, tot pe asigurare CASCO.Asiguratorul trebuia sa se adreseze pentru regres la asiguratorul dv..Dupa cum am mai afirmat, datele erau trecute in p.v.(nr.politei RCA si asiguratorul dv.)
In sprijinul dv., intrebati pe acel asigurator de ce n-a aplicat Art.39 din normele CSA:

Art. 39. - (1) In cazul in care, pentru recuperarea pagubei materiale, persoana
pagubita se adreseaza asiguratorului sau de bunuri, constatarea avariilor,
solutiile tehnologice adoptate, evaluarea si stabilirea despagubirilor sunt
opozabile asiguratorului RCA al persoanei vinovate.
(2) In situatia respectarii prevederilor alin. (1), asiguratorul de bunuri al
persoanei pagubite recupereaza despagubirea platita de la asiguratorul RCA al
persoanei vinovate fara ca asiguratorul RCA sa fie indreptatit sa respinga o
astfel de cerere.
(3) Eventuala diferenta de despagubire, daca este justificata, ramane pe contul
asigurarii facultative, neputand fi recuperata de la asigurat, persoana
vinovata, daca despagubirea platita din asigurarea facultativa nu depaseste
limita de despagubire ce poate fi acordata de asiguratorul RCA pentru
prejudiciile cauzate in unul si acelasi accident de vehicul, prevazuta in polita
de asigurare.
Ultima modificare: Duminică, 23 August 2009
nucu$, utilizator
A fost foarte simplu: am dat RCA-ul care era valabil la acea data, adica cel din 2007. Firma de Asigurari n-a cerut acel RCA de la firma mea de asigurari. Au considerat ca este mai simplu sa dea la o firma de avocatura acest caz nerezolvat...dupa 2 ani.
Este destul de ciudat , dar acum stiu ca nu este bine sa fac vreodata asigurari la acea firma destul de mare in domeniul asigurarilor.
Asta e ... se intampla si la case mai mari.
Sfaturi:
-pastrati copii ale RCA-ului sau alte acte ale accidentelor timp de 3 ani
-dati RCA-ul intodeauna si ulterior contestati decizia din PV-ul de la politie.
Va multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rca vinovat viocez viocez In urma cu o luna un microbuz al firmei al carei administartor sunt a fost implicata intr-un accident in care cele 2 parti nu s-au inteles si in aceste ... (vezi toată discuția)
Accident de circulatie , culpa comuna. C.C.D C.C.D Buna Ziua, In urma cu un an si ceva , mai exact pe data de 02.04.2008 am fost implicat intr-un accident de circulatie intr-o comuna din judetul TR. Ma ... (vezi toată discuția)
Intervenient fortat florynnyceboy florynnyceboy am fost chemat in instanta in urma unui accident produs doar cu avarii culpa fiind a mea ,dar fiind asigurat nu miam facut probleme ,pe langa asta am primit si ... (vezi toată discuția)