avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata

Problema - in ultimele luni firma la care lucrez a dublat normele de productie,a facut stoc si se aude ca in septembrie vom sta acasa in concediu legal . Foarte bine ,dar apoi se zice ca vom sta pana la finele lunii in concediu fara plata ,desi vanzarile sunt doar putin mai mici decat anul trecut! Nu se pune problema ca nu sunt vanzari ci doar ca avem stoc! Are voie firma sa ne oblige la concediu fara plata in conditiile in care vanzarile merg binisor? Multumesc pentru atentie!
Cel mai recent răspuns: autumn , utilizator 15:44, 23 August 2009
Potrivit art.43 alin.5 din CCMN, in cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.

In rest acordarea CFP se face numai pe baza unei cereri efectuate de catre salariat.
Poate discutati cu ei sa ia masura intreruperii societatii , asa numitul somaj tehnic, in care va plateste cu 75% din salariu si 3 luni sunt scutiti de plata taxelor salariale (OUG28/2009).
Nu va poate obliga sa semnbati cereri de concediu fara plata, poate face doar presiuni in acest sens.
Cel mai bine este sa discutat cu cei din conducerea unitatii si sa se acorde somaj tehnic. Uneori, concediul fara plata va poate dauna la acordarea unor drepturi: de exemplu la acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Concediu fara plata insemana evident mult mai multe daune- nu tu bani, nu tu stagii de cotizare la nimic...
Solutia "somaj tehnic" este cu mult mai buna fata de CFS.
Uneori poate fi mai buna si solutia concedierii si depunerea dosarului de somaj decat 3 luni CFS.
Multumesc pentru informatii, adaug doar ca nu avem sindicat,avem reprezentanti ,dar ce inseamna motiv obiectiv in cazul acesta? Vanzarile sunt mai mici dar nu exagerat, iar stocul a fost creat prin efortul muncitorilor care vor sta in concediu fara plata. Au fost taiate primele si am inteles ,salariul a fost inghetat si am inteles dar sa stai 15 zile ,cel putin ,fara bani in conditiile de azi este exagerat. Sa avem 2 zile pe luna fara plata ar fi de inteles dar 15 e prea de tot.
Din pacate cu discutiile stam cam prost pt. ca nu ne intreaba nimeni nimic. In ziua de azi ca reprezentant la negocieri la o firma privata insemna sa iei la cunostinta hotararile patronilor.Nu sunt eu unul dintre acesti reprezentanti dar ii inteleg.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditi poti fi trimis in concediu fara plata??? radu nedelcu radu nedelcu LUCREZ LA UN ATELIER DE MOBILA SI CHIAR DACA ESTE CRIZA NOI TOT AVEM DE LUCRUCHIR BINE FATA DE ALTI. PANA AICI TOATE BUNE SI FRUMOASE.IERI PATRONUL NE-A ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata ivanvintilica ivanvintilica Fratele meu lucreaza la o firma depaza. Isi desfasoara activitatea la o gradinita cu program prelungit din oras. In aceasta perioada copii sunt in vacanta ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata vornicu lumi vornicu lumi buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez ca sa luam un concediu fara plata (10 zile) toata firma,deoarece in aceasta perioada nu prea ... (vezi toată discuția)