Am fost casatorit timp de 10 ani,timp in care am achizitionat un teren si am construit o casa.In 2013 fosta sotie a parasit domiciliul conjugal si s-a mutat la un alt barbat,cat timp eu eram in UK.Am divortat,dar nu am facut partajul.In iunie a decedat in urma unui accident.In perioada in care am fost casatoriti,fosta sotie nu a avut nici un venit.As dori sa stiu ce drepturi au la partaj,mama si surorile ei?
Chiar daca nu a avut niciun venit sau a avut venituri modice, munca in gospodarie i-ar fi conferit o cota din bunurile comune. Din practica, am vazut cote intre 10-30%.
Succesorii sai (mama si surorile) mostenesc aceeasi cota.
La un moment dat va trebui rezolvata problema asta pentru ca daca veti vrea sa vindeti nu veti putea, cand veti avea copii, acestia vor intampina dificultati, etc
Cat timp nu ati partajat casa si terenul dupa divort, bunurile fiind achizitionate in timpul casatoriei, vor fi considerate bunuri comune, in proportie de 50% dvs. - 50% fosta sotie.
Mostenitorii acesteia (mama si surorile) vor culege mostenirea, deci cei 50% ai fostei sotii.
In cazul in care considerati ca partea dvs. ar fi mai mare de 50%, va trebui sa dovediti acest lucru, in fata instantei, intr-un proces de partaj.