avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chiriasi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chiriasi

Buna ziua, suntem 4 coproprietari la un imobil nou, neterminat, deci, neintabulat,doar ca , de comun acord, fara nimic in scris, noi locuim la etajul 1 si ceilalti 2 la etajul 2(parterul este neterminat . 2 dintre ei, cei de la etajul 2, nu doresc sa facem partajul .E ste corect ca cei de la etajul 2 sa aiba chiriasi fara acordul celor de la 1 ? Este corect ca acei chiriasi in numar de 3 persoane sa folosesca partile comune, casa scarii, beci, terasa, inclusiv curtea fara a avea acordul celor de la etajul 1. Casa fiind neinscrisa in CF nici nu se poate face contract de inchiriere . Nu mi se pare corect ca cei de la etajul 2 sa obtina venituri din chirie si de pe urma cotei mele de proprietate. Ce ma sfatuiti sa fac,
Multumesc
Cel mai recent răspuns: dani_rapidistu , utilizator 17:46, 1 Septembrie 2016
Buna ziua,
Si cei de la etr. 2 sunt la fel de propriatari ca si dumneavoastra pe partile comune.
In aceste conditii au aceleasi drepturi si obligatii ca dumneavoastra.
Ca si dumneavoastra au dreptul sa inchirieze iar chiriasii sa foloseasca partile comune. Nu cred ca pot intra in casa zburand pe geam, nu?
Cat priveste faptul ca platesc sau nu impozit pe chirii, sa nu uitati ca vecinii ii ai toata viata asa caaa, sa incercam sa fim si oameni.
Daca nu sunt de acord cu stabilirea cotelor ce revin fiecaruia, puteti actiona in instanta,de inchiriat orice proprietar are dreptul sa inchirieze,nu trebuie sa va ceara acordul ptr.inchiriere.Daca nu platesc impozit pe chirie va puteti adresa ANAF.
Poate nu m-am facut inteleasa. Pe mine nu ma deranjeaza daca platesc impozit pe chirie, imi este chiar indiferent. Problema este ca dansii nu doresc sa facem partajul, nu avem nicaieri scris ca etajul 2 e al lor sau etajul 1 al meu, intrarea este comuna, curtea este comuna, eu nu stiu cine sunt chiriasii, si atat timp cat se foloseste si cota mea parte din proprietate, mai mult, se obtin si venituri ,mie mi s-ar parea corect sa mi se ceara acordul la inchiriere, eu mai plec din localitate, apartamentul meu ramane expus unor persoane necunoscute., Imobilul nu are parterul terminat, receptia nu este facuta, nu se vrea terminarea lucrarilor si aducerea in legalitate, dar, avem chiriasi care vor avea acces peste tot ca doar nu este delimitat absolut numic Proprietarii sunt, de fapt, in acte, proprietari asupra terenului pe care este ridicat imobilul., casa apare doar intr-o autorizatie de construire care nu s-a incheiat la termen. Nu ma pricep, dar logic, pana la partaj, fiecare proprietar are o cota parte din fiecare coltisor al casei sau terenului si nu mi se pare legal ca unul din proprietari sa obtina venituri si de pe cota celuilalt fara a-i avea acordul. Suntem oameni, intelegem, dar asta inseamna ca daca voi vedea in curte un strain sa presupun ca este un chirias si sa trec indiferenta pe langa el? Este normal ? Mai mult, coproprietarii de la 2 mai au si un caine mare caruia ii dau drumul in curte dimineata cand pleaca si il inchid seara pe la orele 23, timp in care cainele latra non stop, inclusiv in casa scarii. Si asta se intampla de vreo 5 ani, desi i-am atras atentia ca deranjeaza,suntem si noi oameni, ne mai odihnim, mai avem de invatat , inafara de faptul ca nu poate intra nimeni in curte decat daca,ma duc la poarta sa-l feresc de caine(nu avem interfon, nu avem sonerie ) si mai avem si noi un musafir, mai vine postasul, incasatorul de apa,gunoi, etc. Nu este normal ce se intampla.. Nu se poate unii sa aiba numai drepturi si altii numai obligatii atat timp cat cotele de proprietate sunt egale. Si acum, bineinteles, proprietarii de la 2 pleaca, fara caine, si raman in locul lor chiriasii si cainele. Si totusi, ce sfat imi dati, cui sa ma adresez?
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2016
dani_rapidistu, utilizator
De ce nu faceti partajul?
Cine nu vrea asta?
Ceilalti, bineinteles. Am angajat un avocat ca sa facem un partaj amiabil. Dansii s-au prezentat cu avocata lor, am discutat, si cand sa punem totul pe hartie, la un moment dat, avocata dansilor l-a facut nesimtit pe avocatul meu, fara ca acesta sa aiba nici o vina, si chiar nu era orisicine, este profesor la UBB, si bineinteles, au fost dati afara din cabinetul avocatului. Dupa un timp m-au chemat dansii la mediere, mediatorul fiind o cunostinta a lor, am acceptat cu mari sperante, la fiecare sedinta de mediere trebuia sa o luam de la inceput pentru ca cei se tot razgandeau, si asa medierea a durat 8 luni. La ultima sedinta cei doi s-au razgandit complet asupra tot ceea ce am discutat si atunci, chiar mediatoarea a spus ca nu o sa ajungem la nici un rezultat, cei doi au plecat ofensati si am ramas noi cu mediatoarea ca sa consemnam in scris medierea esuata. Si de atunci au trecut 2 ani si la etajul 2 se perinda tot felul de chiriasi fara a vea acordul nostru, bineinteles.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curte comuna vila teofilteofil teofilteofil Buna ziua As avea o intrebare legata de o curte comuna. As dori sa achizitionez un apartamnet la parterul unei vile P+1+2,pe fiecare etaj exista cate un ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi au partile intr-o succesiune mihayu78 mihayu78 sintem 2frati care au primit ca mostenire la decesul tatalui(unic proprietar) un apartament cu 3camere.s-afacut succesiunea la notar fiecaruia revenindu-i 1/2 ... (vezi toată discuția)
Pot face ceva? dana_h dana_h Am mare nevoie de ajutor. Locuiesc intr-o casa nationalizata formata din 3 apartamente. Apartamentul meu, aflat la parter, este acum in proprietatea bunicii ... (vezi toată discuția)