avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Returul bonusului de instalare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Returul bonusului de instalare

Buna ziua!

Am fost angajat la firma A. Cu firma A am semnat un act aditional in care se precizeaza ca daca raman in firma A 36 de luni mi se acorda un "bonus de instalare" in valoare de X lei net.

Clauzele pentru intrerupere a contractului de munca spun ca trebuie sa returnez banii, iar articolele invocate sunt: art. 55 lit. b, art. 56 lit. f si h, art. 61 lit a si b, art. 31 alin. 3 si art. 81 din legea 23/2003.

Firma A, pentru a putea obtine aprobare de a elibera "morcovi" pacientilor, a decis ca trebuie sa mute angajatii la firma B. (in aceeasi locatie)

Pentru asta, angajatii au facut fiecare, la rugamintea angajatorului, cereri pentru incetarea cu acordul partilor a contractului de munca. In aceasta cerere nu specifica perioada in care eu sunt obligat sa returnez banii si nici nu specifica ceva de actul aditional, iar pana astazi au trecut peste 6 luni de la incheierea contractului.

Mentionez de asemenea ca de atunci sunt angajat la firma B, iar in contractul de munca nu specifica nimic referitor la actul aditional semnat cu firma A.

Intrebarea mea este: care este termenul legal pentru ca o firma sa recupereze bonusul de instalare, prin orice mijloace legale?
Cel mai recent răspuns: dmfarm , utilizator 19:52, 1 Septembrie 2016
dmfarm a scris:

....

Intrebarea mea este: care este termenul legal pentru ca o firma sa recupereze bonusul de instalare, prin orice mijloace legale?

Termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune.
dmfarm a scris:

Buna ziua!

Am fost angajat la firma A. Cu firma A am semnat un act aditional in care se precizeaza ca daca raman in firma A 36 de luni mi se acorda un "bonus de instalare" in valoare de X lei net.

Clauzele pentru intrerupere a contractului de munca spun ca trebuie sa returnez banii, iar articolele invocate sunt: art. 55 lit. b, art. 56 lit. f si h, art. 61 lit a si b, art. 31 alin. 3 si art. 81 din legea 23/2003.

Firma A, pentru a putea obtine aprobare de a elibera "morcovi" pacientilor, a decis ca trebuie sa mute angajatii la firma B. (in aceeasi locatie)

Pentru asta, angajatii au facut fiecare, la rugamintea angajatorului, cereri pentru incetarea cu acordul partilor a contractului de munca. In aceasta cerere nu specifica perioada in care eu sunt obligat sa returnez banii si nici nu specifica ceva de actul aditional, iar pana astazi au trecut peste 6 luni de la incheierea contractului.
....

Daca este acordat de catre angajatorul privat ca un beneficiu de natura salariala acest bonus si incetarea cim s-a facut prin acord ce-i drept dar in avantajul acestuia ,poate tacit a inteles sa nu mai actioneze pt recuperarea sumei in cf cu actul aditional.
Este doar o opinie .....
Sa nu fie vorba despre "prima de instalare "suportata din fd de somaj cumva
Buna!

Termenul folosit de ei in actul aditional este de "bonus de instalare". Pentru acest bonus eu m-am mutat din localitatea de domiciliu la 300 de km distanta.

Si da, este acordat de un angajator privat. Nu a actionat pana acum pentru ca eu am ramas tot in acelasi grup de firme, desi nu este specificat asta in contract sau in actul aditional.

Acum, conditiile de lucru s-au inasprit si este un nivel de stres foarte ridicat si ca urmare a acestor conditii am decis sa demisionez.
Acum inteleg ,nu e vorba depre un alt angajator ci este acelasi practic v-a incadrat la o alta firma din cadrul aceluiasi holding, nu aveau temei sa actioneze pt a recupera bonusul . Dar, in cazul demisiei vi se va solicita sa restituiti bonusul daca inca nu s-au implinit cele 36 de luni de la angajare intre timp
Am inteles.

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca cu acordul partilor art 55 litera b legea 53/2003 muf muf buna ziua va rog daca puteti sa imi spuneti care este impozitul pe platile compensatorii in cazul incetarii contractului de munca cu acordul partilor conform ... (vezi toată discuția)
Norma de lucru a cim schimbata fara acordul angajatului petro_blanita petro_blanita Buna ziua, Dupa o perioada de 2 ani si jumatate de activitate neincetata in cadrul unei firme, in luna iunie 2013 am decis incetarea CIM cu acordul ... (vezi toată discuția)
La cat timp dupa demisie pot cere bonusul din vanzari? adamantium2010 adamantium2010 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea dilema: dupa ce am demisionat din firma X, in luna August 2010, nu am mai fost atenta la bonusul din vanzari ... (vezi toată discuția)