avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Aplicarea procedurii simplificata si reducerea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Aplicarea procedurii simplificata si reducerea pedeapsei dupa trimiterea spre rejudecare a cauzei dupa o contopire gresita facuta de prima instanta atunci cand a judecat si trimiterea in judecata pentru o noua infractiune comisa

Aplicarea procedurii simplificata si reducerea pedeapsei dupa trimiterea spre rejudecare a cauzei dupa o contopire gresita facuta de prima instanta atunci cand a judecat si trimiterea in judecata prin rechizitoriu pentru o noua infractiune comisa.

Ce parere aveti se poate aplica procedura simplificata daca inculpatul a fost lipsa la judeca sau prezent, dar nu s-a judecat pe procedura simplificata?

Adica daca se afla la primul termen de judecata poate beneficia de procedura simplificata dupa parerea mea.

Deocamdata nu s-a judecat apelul dar parchetul vrea majorare de pedeapsa si daca se trimite cauza spre rejudecare la prima instanta se cam ajunge la aceeasi pedeapsa a carei majorare o cere parchetul pe motiv ca o pedeapsa nu a fost contopita la judecarea cauzei de catre prima instanta.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:37, 4 Septembrie 2016
Care ar fi motivul pentru care s-ar trimite cauza la rejudecare?
S-a omis o pedeapsa la contopire.

Era o hotarare depusa de parchet si instanta nu a vazut-o sau a uitat de ea...
Chiar daca am admite ca s-ar trimite cauza spre rejudecare, aceasta nu presupune neaparat o noua desfasurare de la inceput a intregii activitati procesuale ce ar trebui indeplinita de prima instanta, ci doar efectuarea acelor acte corespunzatoare limitelor procesuale si eventual si a celor substantiale ale rejudecarii cauzei.
Insa apreciez ca in speta dvs. sunt de interes in principal limitarile procesuale, potrivit cu care rejudecarea poate fi reluata chiar si numai dintr-un anumit moment al desfasurarii activitatii procesuale (marcat prin indicarea in decizia instantei de apel, a ultimului act procesual ramas valabil). Cu alte cuvinte nu cred ca se va relua judecata de la primul termen ca sa poate fi astfel invocata procedura abreviata.
Eu zic ca nu este motiv pentru rejudecare in primul rand, in rest sunt de acord cu ce sustine dl. Trandafir, nu se poate rejudeca in procedura simplificata.
Instanta de apel ar trebui sa trimita spre rejudecare pentru ca s-a omis o pedeapsa și e vorba de dublul grad de jurisdicție.
E și în RIL în acest sens dacă rețin eu bine.
În apel, parchetul obține sigur ce a solicitat în apel iar rejudecarea ma ajuta sa pot ajunge la o pedeapsa cam ca cea care se va majora.
A declarat și inculpatul apel acum, ca i-am spus eu pentru ca nu se comunicare hotărârea după 4 luni de detenție. Acum a venit hotărârea dar vor fi probleme cu tardivitatea și vor fi discuții...

Ar trebui sa se poată merge pe procedura simplificată din moment ce procesul se reia.

Pe rejudecarea după extrădare am făcut asa pe vechea lege și instanta după ce a amânat de vreo 3-4 ori pronunțarea a dat-o bine, asa cum am cerut.
Era o pedeapsa foarte mare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Speta procedura penala MihaelaStancu02 MihaelaStancu02 In primul ciclu procesual Curtea de Apel, care a judecat fondul a omis sa se pronunte pentru 2 infractiuni pentru care inculpatul a fost trimis in judecata si ... (vezi toată discuția)
Se poate beneficia de disp. art. 320/1 cpp in cazul admiterii in principiu a cererii de rejudecare in caz de extradare - art. 522/1 cpp ??? uttzza uttzza In cazul admiterii in principiu a unei cereri de rejudecare in baza art. 522/1 CPP, la termenul fixat de catre instanta se pot invoca prevederile art. 320/1 ... (vezi toată discuția)
Natura juridica a normei cuprinse in art. 320 ind. 1 c.pr.pen. si aplicarea in timp a acesteia CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Dispozitiile cuprinse in art. 320 ind. 1 C.pr.pen. constituie o norma procesual penala care este de imediata aplicare fiind insa in acelasi timp si o cauza de ... (vezi toată discuția)