avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Aplicarea procedurii simplificata si reducerea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Aplicarea procedurii simplificata si reducerea pedeapsei dupa trimiterea spre rejudecare a cauzei dupa o contopire gresita facuta de prima instanta atunci cand a judecat si trimiterea in judecata pentru o noua infractiune comisa

Aplicarea procedurii simplificata si reducerea pedeapsei dupa trimiterea spre rejudecare a cauzei dupa o contopire gresita facuta de prima instanta atunci cand a judecat si trimiterea in judecata prin rechizitoriu pentru o noua infractiune comisa.

Ce parere aveti se poate aplica procedura simplificata daca inculpatul a fost lipsa la judeca sau prezent, dar nu s-a judecat pe procedura simplificata?

Adica daca se afla la primul termen de judecata poate beneficia de procedura simplificata dupa parerea mea.

Deocamdata nu s-a judecat apelul dar parchetul vrea majorare de pedeapsa si daca se trimite cauza spre rejudecare la prima instanta se cam ajunge la aceeasi pedeapsa a carei majorare o cere parchetul pe motiv ca o pedeapsa nu a fost contopita la judecarea cauzei de catre prima instanta.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:37, 4 Septembrie 2016
Doar in situatia in care instanţa nu s-a pronunţat asupra unei fapte reţinute în sarcina inculpatului prin actul de sesizare se trimite cauza spre rejudecare, cazul prezentat de dvs nefiind prevazut in mod expres de art. 421 pct. 2 lit. b) CPP.
Avand in vedere si Decizia 70/2007 al ICCJ care stabileste ca instantele de control judiciar nu pot dispune direct in caile de atac contopirea pedepsei aplicate pentru infractiunea care a facut obiectul judecatii cu pedepse aplicate infractiunilor concurente, pentru care exista o condamnare definitiva, in cazul in care contopirea nu a fost dispusa de catre prima instanta, opinez ca doar dupa ramânerea definitiva a hotarârii referitoare la infractiunea dedusa judecatii veti putea face contopirea in temeiul art.585 CPP.
Acum, este adevarat ca pe pe dvs nimic nu va opreste sa incercati totusi sa solicitati desfiinţarea sentinţei şi trimiterea cauze spre rejudecare la prima instanţă, cu motivarea că lipsa cercetării judecătoreşti la prima instanţă echivalează cu o încălcare nepermisă a dreptului efectiv la dublă jurisdicţie în materie penală, consacrat de art. 2 din Protocolul 7 la CEDO coroborat cu art. 6 parag. 1 din CEDO, dar cred ca stiti si dvs rezultatul.
Opinia dvs. poate sa fie imbratisata de instanta de apel.
Ar fi o solutie posibila...
M-am gandit si eu la ea si foarte probabil si instanta de apel o va gandi.

Daca se respinge apelul parchetului si se judeca ulterior pe temeiul art. 585 NCPP pot aparea mari probleme pentru persoana condamnata deoarece vor fi practic 2 grade de jurisdictie in acel nou proces.

Inculpatul a declarat si el apel dar e greu de spus ce sanse are in apelul sau.
Tocmai citarea nelegala ar trebui incercata si cam ar trebui fortata situatia pe asa ceva...se pare...desi e foarte greu sa tina...
Pot fi si probleme cu tardivitatea apelului declarat de inculpat...dar depinde de citare...pe intreg procesul penal...
El a fost lipsa la judecata in prima instanta...dar nu e suficient asa...
A mai avut si avocat ales la prima instanta...
Deci, sa pot sa le fac o rejudecare dupa extradare nu voi reusi...ca nu se poate...

In acest caz, se ridica problema cu autoritatea de lucru judecat daca instanta nu va trimite cauza spre rejudecare si va respinge apelul parchetului cum ati opinat dvs. bine...as zice eu...
Suficient cat sa trebuiasca sa vad cum sa fac...

Problema este si aceea ca parchetul nu a solicitat prin rechizitoriu contopirea pedepsei ci in timpul procesului la prima instanta.Insa, cu toate acestea a avut loc o judecata pe fond si ca s-a omis sa se pronunte nu este vina inculpatului...


Partea proasta este si aceea ca a comis noua infractiune pe noua lege...ca daca ar fi fost comisa pe legea veche poate ar fi scapat de sporul de pedeapsa de 1/3 pe care il solicita parchetul.
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta procedura penala MihaelaStancu02 MihaelaStancu02 In primul ciclu procesual Curtea de Apel, care a judecat fondul a omis sa se pronunte pentru 2 infractiuni pentru care inculpatul a fost trimis in judecata si ... (vezi toată discuția)
Se poate beneficia de disp. art. 320/1 cpp in cazul admiterii in principiu a cererii de rejudecare in caz de extradare - art. 522/1 cpp ??? uttzza uttzza In cazul admiterii in principiu a unei cereri de rejudecare in baza art. 522/1 CPP, la termenul fixat de catre instanta se pot invoca prevederile art. 320/1 ... (vezi toată discuția)
Natura juridica a normei cuprinse in art. 320 ind. 1 c.pr.pen. si aplicarea in timp a acesteia CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Dispozitiile cuprinse in art. 320 ind. 1 C.pr.pen. constituie o norma procesual penala care este de imediata aplicare fiind insa in acelasi timp si o cauza de ... (vezi toată discuția)