avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contestare penalitati aplicate de asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contestare penalitati aplicate de asociatie

Buna seara.
Am dori si noi niste raspunsuri in legatura cu un caz din cadrul asociatiei noastre.
Un locatar contesta penalitatile care i-au fost atribuite la debitele restante.
Situatia este urmatoarea:
- societatea furnizoare de energie termica a intrat in faliment
-la data respectiva locatarul avea un debit fata de asociatie.de aprox. 2750 lei.
-s-a infiintat o alta societate care a furnizat caldura si apa calda.
-locatarul s-a achitat de cotele de contributie aferente fiecarei luni ulterioare datei falimentului pana in prezent, fara a-si achita si debitul anterior.
Noul Comitet executiv a instituit propriul sistem de penalitati care este in conformitate cu statutul asociatiei si cu legea 230/2007, pe care l-a si pus in aplicare.
Acum el contesta penalitatile care i-au fost aplicate la debitul restant, argumentand faptul ca odata intrata firma in faliment, aceasta nu mai poate impune penalitati asociatiei, deci nici asociatia nu mai trebuie sa calculeze penalitati la aceste debite.
Asteptam un raspuns cat mai argumentat deoarece, in prezent el asteapta un raspuns la contestatie.


Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:44, 4 Septembrie 2016
Intrebarea este daca asociatia are restanta la societatea falimentata sau daca societatea noua a preluat vreo restanta a asociatiei si, in ambele situatii, daca vi se cere sa platiti aceasta restanta insotita de penalizari.
- daca da, atunci restantierul dv. este dator cu suma pe care asociatia i-o cere la care se calculeaza penalizarile impuse de furnizor pana la momentul adoptarii propriului sistem de penalizari, iar de la data adoptarii propriului sistem de penalizare se procedeaza ca mai jos;

- daca nu, inseamna ca asociatia a platit din FR acele datorii la furnizor si a ramas descoperita la FR cu restanta proprietarului. In aceasta situatie penalizarile se calculeaza din luna imediat urmatoare adoptarii sistemului propriu de penalizari, nu pentru lunile precedente, nu retroactiv.

- daca asociatia era datoare la societatea falimentata, datorie in care intra si restanta proprietarului si aceasta suma nu mai este ceruta de niciun furnizor, nici falimentat, nici actual, atunci restantierului trebuie sa i se stearga restanta, asa cum si asociatiei nu i se mai cere aceasta suma de nimeni. Deci nici penalizare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2016
elga50, moderator
Nu era constiutuit nici un fond de rulment, asadar nu avea din ce plati.
Asociatia are debite restante la furnizorul falimentat, cele pana in 2014 are hotarare judecatoreasca, s-au calculat penalitati, sunt date la BEJ, iar acesta executa din cad in cand ce mai gaseste prin conturile asociatiei.
Debitele sunt ulterioare datei pana la care s-a obtinut hotararea judecatoresca.
Locatarul considera ca odata societarea intrata in faliment, ea nu mai exista, deci datoriile pe care asociatia le are fata de acesta se pierd in neant.
NU LE MAI PLATIM, NU MAI AVEM CUI.
Nu vor trebui platite?
Nu se vor calcula penalitati si la aceste sume?
Penalitatile se vor calcula pana la data cand societatea furnizoare a intrat in faliment? Trebuie sa vedem daca si pana la ce data se vor calcula penalitati si apoi va trebui sa le aplicam si noi?
Va multumim.
Simplificati si rezolvati logic.
1. Asociatia dumneavoastra este datoare catre furnizori avand de plata in urma hotararii judecatoresti si este executata sitit "din cand in cand" asa cum spuneti. Pai asociatia de unde sa plateasca aceste debite si penalizari? De la restantierul care acum contesta. Sigur ca si de la ceilalti restantieri.
2, Asociatia dumneavoastra a primit facturi de la furnizori, acestia aplicand si penalizari. Chiar daca nu ati fost actionati inca in judecata pentru aceste debite inclusiv pentru penalizari, asociatia trebuie sa le plateasca. In mod normal oricine mai poate avea intarzieri la plata, dar aceste debite trebuiesc platite de bunavoie sau silit de instanta si executor.
Asdar indiferent cand au fost inregistrate aceste debite si penalizari asociatia trebuie sa le plateasca. Iar asociatia pe plateste incasand de la proprietarii restantieri.

In ceea ce am spus mai sus nu am amintit nimic de situatia firmelor in faliment. Asta nu e treaba asociatiei si cu atat mai putin treaba unui proprietar restantier.
De ce?
Pentru ca falimentul nu inseamna ceea ce cred unii. Falimentul este o institutie prin care firmele isi revin, se refac pentru a relua activitatea chiar daca o fac cu alta denumire, cu alt statut, pe alte principiii... Faliment inseamna o gura de aer pentru a merge mai departe.
Apoi proprietarul restantier nu are datorii catre furnizorii falimentari sau nefalimentari. Are debite catre asociatia de proprietari. Poate asociatia a platit un furnizor si nu a platit altul mai indilgent, poate nu a avut bani sa achite la timp salariile..
O greseala a asociatiei este ca sumele incasate de la acest proprietar restantier, au stins niste debite curente, proaspete, asa cum spuneti, si nu debitele cele mai vechi asa cum erau in evidenta dumneavoastra si asa cum este legal si logic. Daca am doua facturi neachitate la gaz, electricitate, telefon... si merg sa platesc o suma de bani, obligatoriu imi scade suma ce o achit din factura cea mai veche si nu din cea mai noua chiar daca eu solicita acest lucru.
Stingeti datoriile in ordinea vechimii pentru fiecare proprietar ca sa evitati sa intrati dumneavoastra in faliment sau, uneori si mai rau, sa platiti din buzunarul celorlalti proprietari.
Spun asta pentru ca de exemplu, restrantierul dv vinde apartamentul iar peste 1-2 ani firma care este acum falimentara sau urmasa acesteia va cere sa achitati debitele. De unde luati banii daca actualul restantier a plecat definitiv din asociatia dumneavoastra?
In primul rand proprietarul restantier nu poate vinde apartamentul decat daca are adeverinta de la Asociatie care sa arate ca este la zi cu obligatiile.sau daca se stipuleaza in contracctul de vanzare-cumparare faptul ca datoriile se preiau de noul proprietar. Cunoastem, de asemenea, ca insituatia in care proprietarul poate fi executat de diversi creditori, asociatia se poate proteja instituind "privilegiul imobiliar".
In ceea ce priveste falimentul, magistraţii Curţii de Apel Craiova s-au pronunţat în dosarul privind declararea falimentului RAAN, cea mai mare companie de producere a apei grele din ţară. Decizia a tot fost amânată din luna mai 2015, în două termene consecutive, dar pana la urma inevitabilul s-a produs.
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin a intrat oficial în faliment. Ulterior Consiliul Local Turnu Severin a aprobat contractul de asociere în participaţie dintre Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin, prin Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică (SPAET), şi RAAN Sucursala Romag Termo, pentru asigurarea producerii, transportului, distribuţiei energiei termice şi apei calde menajere pentru perioada 01.11.2015 – 31.08.2016 pana cand urma sa se contruiasca o alta centrala. În baza acestui contract, Termocentrala contribuia cu instalaţiile care participă la producerea de energie electrică şi termică, reţelele pentru transport şi distributia energiei termice, 8 puncte termice aparţinând RAAN, reţeaua primară (magistrala aflată în proprietatea RAAN), activitatea de producere şi vânzare a energiei electrice şi activitatea de producere, transport şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat. Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin, prin Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică (SPAET) contribuia cu construcţiile şi instalaţiile aferente reţelei de distribuţie secundare din municipiul Drobeta Turnu Severin, activităţile de distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat.
Numai ca, nu stim din ce motive, furnizarea agentului termic si a apei calde in municipiu a fost sistata in 01.05.2016.
Asadar dupa parerea dumneavoastra mai exista RAAN?
Mai poate executa Asociatia pentru debitele anterioare declararii falimentului?
Mai poate calcula penalitati pentru debite neachitate si pana la ce data?
Mentionam ca iarna trecuta SPAET a facturat energia termica, de aici, probabil, si ideea ca nu mai trebuie sa calculam penalitati la debitele anterioare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2016
AsociatiaMihaiViteazuTV1, utilizator
E treaba statului ce va face cu firmele falimentare si asa cum ati descris si dumneavoastra mai sus, falimentele au finalizari diferite. In unele cazuri se preiua de alte firme, in altele se asociaza, le preiau total primariile s.a.m.d.
Dar asociatia dumneavoastra exista in continuare si normal este sa va desfasurati activitatea asa cum prevede legislatia. Adica atat timp cat aveti restantieri, sa le aplicati penalizari, sa-i obligati, inclusiv prin justitie, sa-si plateasca datoriile catre asociatie. Si asta indiferent ca asociatia va mai fi obligata sau nu vreodata sa plateasca penalizari unor furnizori falimentari sau nu.
Noi avem peste 8 ani de cand nu am fost nevoiti sa platim macar un leu penalizari catre furnizori deoarece am achitat facturile la timp. In acesti 8 ani am aplicat penalizari proprietarilor restantieri si ne asiguram, in urma incasarii acestor penalizari, aproape 20% din fondul de reparatii necesar asociatiei. Mai agonisim peste 70% din exploatarea proprietatii comune si ceva maruntis din sponsorizari. In ultimii ani foarte rar am fost nevoiti sa solicitam pe lista de plata mici diferente pentru reparatii. Asta pentru ca peste 90% din sumele necesare repartiilor le avem din sursele de care va spuneam mai sus. Iar repartii consitente avem anual: hidroizolatie terasa (15-20 mii lei), zugravit casa scarii (12-15 mii lei), modernizat lift (25 mii lei), schimbat coloane alimentare de la subsol la ultimul etaj (3-5 mii lei pe fiecare tronson) s.a.m.d. Acestea pe langa mici interventii de 200-300 lei unde este cazul luna de luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare datorii luis29 luis29 Buna ziua, Am si eu doua intrebari daca se poate sa-mi raspundeti: 1. as vrea sa stiu daca o persoana este datoare la asociatia de propietari iar asociatia ... (vezi toată discuția)
Majorari intretinere (cheltuieli comune), posibilitate anulare daca platesc restantele in totalitate croco_madness croco_madness Exista vreo cale de a scapa de plata majorarilor catre asociatiile de locatari ? Stiu ca daca voi plati la zi cheltuielile comune dupa 4 ani se prescriu , insa ... (vezi toată discuția)
Penalitati cheltuieli intretinere lucyfer lucyfer Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti in baza carei legi se calculeaza penalitatile de intarziere la plata intretinerii in sistem centralizat [CET ... (vezi toată discuția)