Am donat mamei mele si soramii un apartament in parti egale. Apoi, mama mea(acum decedata) a donat partea ei de apartament : soramii si cumnatului( in parti egale). Acum vrem sa reparam aceasta greseala(credem noi) facuta de mama, si sa-i facem apartamentul 100%, soramii, mai ales ca sunt mari probleme in casnicia lor. Asteptam sfaturi: Putem ataca acel act de donare al mamei catre ginerele ei ?, sau pot interveni pentru anularea actului meu de donare catre mama mea ?.
Mama avea partea ei de casa la tara(inclusiv 2000 m.p. de gradina), dupa moartea tatalui nostru(noi am fost 3 frati), plus partea ei de teren agricol(mama + noi 3 frati aveam impreuna 5 ha extravilan. Dar, apartamentul in discutie, a fost al meu, l-am donat soramii si mamei, pentru ca nu aveam incredere in cumnat. Iar mama si-a donat doar partea de la apartament(fara stirea mea), soramii si cumnatului. Scuze ca m-am repetat.
Da, am inteles, deci in patrimoniul defunctei au mai fost bunuri, fapt care va diminueaza posibilitatea de a reduce din cota primita de catre cumnat (cei 50% din apartament).
In acest caz, se poate face ceva in sensul reductiunii liberalitatii primite de catre cumnat (adica reducerea donatiei), insa numai in masura in care este incalcata rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari (adica a celor 3 frati). Insa in acest moment nu putem face un calcul caci nu stim valoarea bunurilor (asta se va dispune in instanta prin expertiza).
Ce puteti face dvs.? Puteti solicita reductiunea liberalitatii excesive in temeiul art.1092 C.c. După deschiderea moştenirii, liberalităţile care încalcă rezerva succesorală sunt supuse reducţiunii, la cerere.
Ca sa ma intelegeti mai pe romaneste - cu cat sunt mai multe bunuri in patrimoniul defunctei dvs. mame, cu atat mai putin puteti recupera din ce i s-a dat cumnatului dvs.
Donatie
irina-escu
Buna ziua
Care ar fi cea mai potrivita modalitate prin care mama imi poate da un apartament?
Datele sunt urmatoarele: ambii parinti traiesc si suntem 2 ... (vezi toată discuția)