avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Returnare arvuna
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Returnare arvuna

Am urmatoarea situatie; am pus o casa in vanzare si dupa o perioada am fost contactata de o fam.din localitatea in care se afla bunul ce se dorea vindeau vizionat casa si au dat un avans de circa 10% din valoarea casei ca arvuna urmand ca dupa 4luni sa primesc diferenta si sa perfectam actele. Au folosit terenul din curte, gradina, ca dupa 3,5 luni sa spuna ca nu mai vor sa cumpere din diverse motive neimputabile mie ci aveau alte pribleme in familie. Mentionez ca nu a fost vreun act intre parti, doar faptul ca a depus banii in contul meu fara a mentiona ce reprezinta. Va intreb acum daca sunt obligata sa returnez arvuna???? Eu in toata acea perioada am avut solicitari pentru casa chiar mai avantajoase decat as fi primit de la ei, dar am refuzat datorita arvunei, acum am vandut casa si ei insista sa le returnez arvuna( 3500 lei).
Cel mai recent răspuns: Quartila , utilizator 14:56, 19 Septembrie 2016
Buna ziua,
Nu aveti nicio obligatie.
Va sfatuiesc sa le explicati ca in cauza se aplica prevederile art. 1544, 1545 C.Civ.
@IONICA VADUVA, chestiunea este discutabila pentru ca acea conventie incheiata, nu este consemnata intr-un inscris si atunci conventia este interpretabila. In ce sens?
In sensul ca trebuie stabilit daca exista vinovatie si a cui este aceasta vinovatie, caci art. 1546 - Restituirea arvunei - stipuleaza ca:
Arvuna se restituie când contractul încetează din cauze ce nu atrag răspunderea vreuneia dintre părţi.

Parerea mea este ca, atata vreme cat nu ati incheiat un act juridic in scris, in care sa stabilliti clar ca arvuna se poate retine si in ce conditii, ar trebui sa restituiti arvuna.
Parerea mea este sa nu va bucurati la tentanta suma!
Nu este vorba de a ma bucura de "fabuloasa suma" ci de faptul ca nu au fost corecti fata de mine , eu am asteptat atat cat au cerut dansii, banii au fost folositi pentru pregatirea tuturor documentelor necesare tranzactiei de vanzare cumparare ca in final sa mi se spuna ca nu mai doresc sa faca tranzactia si acum ma ameninta cu judecata.
Nu vreau sa profit de nimeni dar nu mi se pare corect sa fiu tratata injositor si jignita, nici sa fiu tarata prin tribunale.
Concret as vrea sa stiu ce sorti de izbanda au??
Trebuie sa va ganditi ce puteti opune dvs. in fata instantei, ce o sa spuneti?
Onorata instanta, cocontractanti nu au fost corecti fata de mine si am hotarat sa le aplic o sanctiune de 3500 lei, desi nu am stabilit nimic concret in scris.

Noi nu putem sa stim cum isi vor motiva reclamantii actiunea si ca atare este greu sa ne dam cu parerea asupra sanselor lor de atac si ale dvs. de aparare. Dl avocat care a raspuns mai sus, v-a spus parerea dansului, eu v-am spus parerea mea. Dvs. faceti cum simtiti si cum doriti.
MULTUMESC

Alte discuții în legătură

Anulare antecontract de vanzare -cumparare ina 64 ina 64 Buna ziua, am incheiat un antecontract de vanzare- cumparare pentru a cumpara o garsoniera pentru fiica mea.Dupa ce am stabilit un pret de comun acord cu ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare imobil neonorat de promitentul cumparator ContSters89081 ContSters89081 Un antecontract de vanzare-cumparare imobil: promitentul cumpartor da un avans promitentului vanzator, stabilesc impreuna data pentru autentificarea ... (vezi toată discuția)
Refuz restituire arvuna... insusire arvuna prin neprezentare mariana58 mariana58 Buna ziua...va prezint situatia urmatoare _am vrut sa cumpar un apartament ,m-am intalnit cu proprietarul am vazut apartamentul si am cazut de acord la ... (vezi toată discuția)