avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Returnare arvuna
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Returnare arvuna

Am urmatoarea situatie; am pus o casa in vanzare si dupa o perioada am fost contactata de o fam.din localitatea in care se afla bunul ce se dorea vindeau vizionat casa si au dat un avans de circa 10% din valoarea casei ca arvuna urmand ca dupa 4luni sa primesc diferenta si sa perfectam actele. Au folosit terenul din curte, gradina, ca dupa 3,5 luni sa spuna ca nu mai vor sa cumpere din diverse motive neimputabile mie ci aveau alte pribleme in familie. Mentionez ca nu a fost vreun act intre parti, doar faptul ca a depus banii in contul meu fara a mentiona ce reprezinta. Va intreb acum daca sunt obligata sa returnez arvuna???? Eu in toata acea perioada am avut solicitari pentru casa chiar mai avantajoase decat as fi primit de la ei, dar am refuzat datorita arvunei, acum am vandut casa si ei insista sa le returnez arvuna( 3500 lei).
Cel mai recent răspuns: Quartila , utilizator 14:56, 19 Septembrie 2016
banii au fost depusi in contul meu fara a mentiona ce reprezinta suma.Veniturile mele sunt modice pensie pe caz de boala nu imi permit sa cheltui prin instante bani, dar am sa incerc sa fac in asa fel incat sa nu fiu calcata in picioare si badjocorita .
Multumesc
IONICA VADUVA a scris:

banii au fost depusi in contul meu fara a mentiona ce reprezinta suma.Veniturile mele sunt modice pensie pe caz de boala nu imi permit sa cheltui prin instante bani, dar am sa incerc sa fac in asa fel incat sa nu fiu calcata in picioare si badjocorita .
Multumesc

Dati-le banii inapoi, si nu va mai pierdeti vremea cu avocatii.
Atata timp cat nu ati facut o conventie scrisa la notar, aveti sanse foarte mici sa castigati in instanta.
Ce au omis sa va spuna colegii avocati este ca, orice act ce priveste transferul unui drept de proprietate al unui bun imobil, se face in forma autentica.

Pe intelesul dvs. si al celor ce nu au studii juridice, se cheama ca, daca nu aveti o hartie incheiata la notar, orice alta hartie se numeste inceput de dovada si nu are aceiasi valoare in instanta, ca un act incheiat in fata notarului.

Pe scurt, in cazul dvs. nu se poate vorbi de avansul dat, privind o promisiune de vanzare viitoare a unui bun imobil. Adica, o arvuna,
Pentru ca acest lucru se face in scris, la notar, se noteaza in cartea funciara, etc.
Pentru ca dvs. sa nu puteti incasa arvuna de la 10 persoane,(s-a intamplat asa ceva) si ulterior sa vindeti doar unuia dintre ei.

In concluzie, ca sa nu ne lungim, dati-le banii inapoi si scapati de griji, batai de cap, si alti bani cheltuiti.
Dar, mare atentie, nu le returnati absolut nici o suma de bani fara intocmirea unui act.

Or mergeti la notar, or scrieti o hartie in care recunosc ca au primit suma de ....in data de ...si la care erau si doi martori la care le luati copii de pe actul de identitate.
Asta in cazul in care nu aveti posibilitatea de a merge la notar.

whatever13 a scris:

Un proces de genul, daca e in Bucuresti, poate dura peste doi ani prin tot felul de amanari, expertize si constatari. Va puteti chiar distra daca sunteti mai sugubat. EI poate cere si dobanda legala la suma. Daca prin absurd pierdeti la ultima instanta, nu e totul pierdut, depinde de ce fel de venituri aveti, el va avea 3 ani sa inceapa executarea silita, care, se aproba tot de instanta :)) Daca aveti conturi in banca, treceti-le pe numele mamei, de exemplu, cu dumneavoastra imputernicit iar la serviciu cereti plata cash si emiteti procura pe numele mamei de ridicare a banilor. La fel si cu masina, treceti-o pe numele ei. Cu apartamentele/terenurile este mai greu, insa vorbim totusi de o datorie de 3500ron. Sfatul meu, nu mai dati nici un ban, daca ati si vandut, blocati-le numarul de telefon si la revedere, drum bun! Si nu uitati, orice datorie se prescrie in 3 ani daca nu se incep demersurile in instanta in timpul asta!


Sunteti sigur de ceea ce spuneti ?! :)))))

Si daca la sfarsitul celor doi ani, pierde ?
Cine plateste avocatul reclamantului, taxa de timbru achitata si expertizele judiciare ? Asta pe langa suma decisa de instanta ca ar trebui returnata catre cel care a platito.
Dar onorariul executorului judecatoresc,ce vine sa o execute silit ? Cine il plateste ?

E frumos sa fii sugubat, si sa te plimbi pe la instante asa...de placere. Dar din pacate totul costa.

Cat despre prescrierea unei datorii, ce se intampla daca inainte de a se implini 3 ani, vine ala si zice...auzi ma, stii ca tre sa imi dai banii inapoi ?!
Ce face, il duce cu vorba trei zile, se prescrie, si scapa ?

Ca sa va raspund si eu sugubat: ati vazut cam multe filme! :))))) E usor sa dai sfaturi in gluma, cand nu e vorba de banii tai. ;)

Cat despre termenele prescriptiei extinctive, nu ar strica sa mai cititi un pic, sa vedeti cum sta treaba cu aia trei ani.
Cautati sa vedeti cum sta treaba cu, suspendarea, intreruperea si incheierea prescriptiei.
V-ar ajuta mai mult, in cazul in care ati avea vreo datorie catre cineva.
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2016
Quartila, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare antecontract de vanzare -cumparare ina 64 ina 64 Buna ziua, am incheiat un antecontract de vanzare- cumparare pentru a cumpara o garsoniera pentru fiica mea.Dupa ce am stabilit un pret de comun acord cu ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare imobil neonorat de promitentul cumparator ContSters89081 ContSters89081 Un antecontract de vanzare-cumparare imobil: promitentul cumpartor da un avans promitentului vanzator, stabilesc impreuna data pentru autentificarea ... (vezi toată discuția)
Refuz restituire arvuna... insusire arvuna prin neprezentare mariana58 mariana58 Buna ziua...va prezint situatia urmatoare _am vrut sa cumpar un apartament ,m-am intalnit cu proprietarul am vazut apartamentul si am cazut de acord la ... (vezi toată discuția)