avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Returnare arvuna
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Returnare arvuna

Am urmatoarea situatie; am pus o casa in vanzare si dupa o perioada am fost contactata de o fam.din localitatea in care se afla bunul ce se dorea vindeau vizionat casa si au dat un avans de circa 10% din valoarea casei ca arvuna urmand ca dupa 4luni sa primesc diferenta si sa perfectam actele. Au folosit terenul din curte, gradina, ca dupa 3,5 luni sa spuna ca nu mai vor sa cumpere din diverse motive neimputabile mie ci aveau alte pribleme in familie. Mentionez ca nu a fost vreun act intre parti, doar faptul ca a depus banii in contul meu fara a mentiona ce reprezinta. Va intreb acum daca sunt obligata sa returnez arvuna???? Eu in toata acea perioada am avut solicitari pentru casa chiar mai avantajoase decat as fi primit de la ei, dar am refuzat datorita arvunei, acum am vandut casa si ei insista sa le returnez arvuna( 3500 lei).
Cel mai recent răspuns: Quartila , utilizator 14:56, 19 Septembrie 2016
Nu ar trebui sa returnati arvuna dupa cate inteleg eu.
In caz de proces e bine totusi sa va angajati avocat deoarece chiar daca aveti dreptate ati putea pierde procesul din moment ce nu aveti contract.
Va trebuie avocat pentru ca trebuie facuta o interpretare a normelor juridice aplicabile si ca sa se ajunga acolo se impune o judecata.

Daca nu va da in judecata nu va trebuie avocat ca nu va fi proces...
Multumesc, deocamdata nu au facut un demers juridic doar ameninta ca vor face.
Sper ca lucrurile sa nu degenereze, in caz de necesitate va voi solicita si pentru alte lamuriri.
Multumesc incaodata pentru sprijinul acordat.
Au folosit terenul din curte, gradina,

Cum ?
Poate ajungeti la o intelegere sa platiti jumatate din bani, sa aiba in vedere ca si dvs ati pierdut vremea si poate si bani.
am incercat sa discut si sa le explic, ba chiar am avut o intalnire cu dasii si am returnat 40%din arvuna, nu ma imbogatesc dar nu vreau sa fiu jignita fara a avea vreo vina.
Diferenta consider ca reprezinta pierderea timpului meu si neinstrainarea imobilului in cele 4luni si folosirea terenului + culegerea rodelor de catre dansii.
Ca sa fie clar, cu escrocii te comporti ca un escroc, cu oamenii cinstiti de comporti cum au scris mai sus mai marii antevorbitori. Deci, fara contract, sansele scad pentru cei care au dat arvuna. In functie de cum au dat banii, in cont-ce scrie in descrierea platii, in mana-cu martori,fara martori, oricum martorii apar chiar daca n-au fost, sansele cresc sau scad pentru ei in instanta. Daca au fost neglijenti, puteti spune ca au fost chirie, ANAF nu e prea in forma, mai bine platiti ceva la ANAF daca prin absurd, caz rarisim, vine vreun inspector de la Taxe si Impozite. Daca intenteaza proces, intentati si dumneavoastra pentru plata lipsei dreptului de folosinta in lunile respective. La proces va trebui sa plateasca taxa de timbru pentru suma ceruta, altfel procesul nu se misca dupa noul cod. Daca taraganeaza plata taxei de timbru, n-are chef de proces ca n-are bani, chemarea in instanta e gratis, se poate face cu un simplu plic la posta trimis la instanta, avocatul nu este necesar. Un proces de genul, daca e in Bucuresti, poate dura peste doi ani prin tot felul de amanari, expertize si constatari. Va puteti chiar distra daca sunteti mai sugubat. EI poate cere si dobanda legala la suma. Daca prin absurd pierdeti la ultima instanta, nu e totul pierdut, depinde de ce fel de venituri aveti, el va avea 3 ani sa inceapa executarea silita, care, se aproba tot de instanta :)) Daca aveti conturi in banca, treceti-le pe numele mamei, de exemplu, cu dumneavoastra imputernicit iar la serviciu cereti plata cash si emiteti procura pe numele mamei de ridicare a banilor. La fel si cu masina, treceti-o pe numele ei. Cu apartamentele/terenurile este mai greu, insa vorbim totusi de o datorie de 3500ron. Sfatul meu, nu mai dati nici un ban, daca ati si vandut, blocati-le numarul de telefon si la revedere, drum bun! Si nu uitati, orice datorie se prescrie in 3 ani daca nu se incep demersurile in instanta in timpul asta!

Alte discuții în legătură

Anulare antecontract de vanzare -cumparare ina 64 ina 64 Buna ziua, am incheiat un antecontract de vanzare- cumparare pentru a cumpara o garsoniera pentru fiica mea.Dupa ce am stabilit un pret de comun acord cu ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare imobil neonorat de promitentul cumparator ContSters89081 ContSters89081 Un antecontract de vanzare-cumparare imobil: promitentul cumpartor da un avans promitentului vanzator, stabilesc impreuna data pentru autentificarea ... (vezi toată discuția)
Refuz restituire arvuna... insusire arvuna prin neprezentare mariana58 mariana58 Buna ziua...va prezint situatia urmatoare _am vrut sa cumpar un apartament ,m-am intalnit cu proprietarul am vazut apartamentul si am cazut de acord la ... (vezi toată discuția)