Opinia mea este că îi puteţi depune direct în contul vânzătorului şi la notar prezentati foaia de depunere, insă există si opinii potrivit cu care ar trebui să vă faceţi cont şi să plătiţi din el.
Însă mă repet, eu interpretez legea în maniera simplistă.
Cat priveste posibiliatea sa fiti pacalit - sunt mici sanse sa se intample daca se respecta o anumita succesiune a operatiilor (si deja notarii au o experienta in asta) - astfel :
- prima data se va incheia contractul la notar si se va semna de catre parti, dar nu se va autentifica de catre notar
- apoi, se va face plata in banca
- apoi, se va merge la notar avand dovada platii
- si in final, notarul autentifica hartiile si urmeaza procedura cu inscrierea la cartea funciara.
Mai sunt si alte variante posibile (cu antecontract, cu inscriere de ipoteca legala la cf, samd), insa cel mai sigur vă asigură şi vă lămureşte notarul (eu nu sunt notar, asa ca daca gresesc prea mult, un notar ma poate corecta si poate completa acest raspuns). Este mai clar acum?
Contractul chiar daca se semneaza de parti dar nu e autentificat de notar nu este primit de banca. Trebuie sa aibe un numar de autentic o data etc...
Puteti merge sa depuneti banii direct in contul vanzatorului si se va face mentiunea in contract ca banii sunt depusi in contul vanzatorului de catre cumparator deci plata nu se face prin transfer ci prin depunere in cont.
In aceste situatii notarul se deplaseaza la banca unde se va semna contractul.
Daca aveti pact comisoriu in ceea ce priveste efectuarea platii, se semneaza actul la notar (inclusiv notarul) mergeti la banca doar partile si aduceti dovada achitarii pretului la notar. Oricum vanzatorul da o declaratie de primire pret pe care ar fi bine sa o aveti.