avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... accident pe trecere pietoni
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

accident pe trecere pietoni

Buna ziua,

Va solicit ajutorul pentru a sti daca se mai poate schimba ceva in ceea ce priveste o "neplangere penala":

Acum opt zile am fost accidentata pe trecerea de pietoni, desi m-am asigurat la traversare (autoturismul in cauza a aparut in viteza printre doua masini deja oprite pentru mine, toate aflate dincolo de axul drumului). Mentionez ca ma aflam in alta localitate decat cea de domicilu, fiind in concediu, in trecere.

La spital mi-au pus mana dreapta in ghips pentru 6 saptamani, fiind fracturata. Timp de trei ore cat am stat in spital, seful soferului vinovat si cu alt coleg (reprezentanti ai Primariei din oras) au stat cu mine, incercand sa ma convinga sa nu fac plangere penala si sa le spun ce pretentii am, si ca sa ma duca la politie sa dau declaratie, ca asteapta politistul de caz (care statuse cca 1 ora in spital)

La semnarea fisei de iesire, medicul a vazut ca merg f. greu (aveam dureri la bazin, desi radiografia arata ca nu am fracturi) si mi-a propus sa ma interneze. Cand au aflat, cei doi au avut o reactie de suparare, ca ei trebuie sa ma duca la politie pentru declaratie si m-au asteptat atata... In final, am refuzat internarea si am plecat la politie.

Am crezut ca asa e normal, ca trebuie rezolvat totul urgent. Nici d-l politist nu m-a informat ca pot face declaratia pe parcursul intocmirii dosarului, cred ca in cca 60 zile, cum am citit ulterior pe acest forum. Unul din colegii soferului a scris ceea ce d-l politist dicta, eu am intervenit de cateva ori, si am semnat, cu stanga. Am spus verbal ca nu am pretentii penale (bucuroasa ca m-am ales doar cu mana in ghips si gandindu-ma ca oricarui sofer i se poate intampla). Numai ca d-l politist a dictat "nu am pretentii materiale, civile si penale". Cand am realizat acest lucru am bagat un asterisc cu mentiunea "in afara cheltuielior necesitate de ingrijirea medicala pentru refacerea dupa accident".

D-l politist m-a intrebat daca vreau sa scot certficat mdical, i-am spus ca nu, pentru ca sunt pensionara si nu am nevoie. Am si semnat o hartie, pe care dansul a citit-o, in acest sens. In declaratie am adaugat un paragraf, ca imi rezerv dreptul de a modifica decizia, daca starea ulterioara sanatatii o va impune.

La declaratie a asistat si seful soferului vinovat, ceea ce nu cred ca era corect si necesar. Nu am fost de loc informata ca am un ragaz de timp sa ma decid daca fac plangere penala.

Am plecat si, la insistentele sefului soferului se a-i spune ce pretentii am, eu fiind convinsa ca e chiar ilegal sa cer asa ceva, am spus ca sigur voi avea nevoie de trei radiografii si trei vizite la medicul ortoped (stiam de la fiul meu care era cu mana fracturata) care costa cca 480 lei. Mi-a dat imediat 500 lei, m-au dus cu masina la rudele mele in oras, mi-au spus ca vor mai suna si asta a fost tot.

M-am intors in orasul meu si de o saptamana, merg chinuitor de greu, la controlul facut la ortoped (conform recomandarii din biletul de iesire de la Urgente), s-a constatat ca am si o tasare si o mica fisura la oasele bazinului, ceea ce presupune multa durere si odihna.

Nu m-au sunat niciodata de atunci, si nici n-o vor face. Am realizat ca eu sunt inapta pentru mult timp, familia are de suferit, plus ca realizam un venit lunar suplimentar de 300 lei, pe care acum il pierd, avand mana dreapta in ghips.

Nu stiu daca as fi in stare sa le cer acesti bani, chiar daca ma chinui si nu-s apta nici sa merg, dar daca as vrea sa o fac (mai mult din frustrare ca nu m-au sunat, asa cum au promis), exista vreo posibilitate, tinand cont de declaratia mea la politie? Si pentru eliberarea unui certificat medico-legal (nu medical, cum am inteles eu initial) e necesar sa merg in orasul respectiv?

La politie mi s-a spus ca soferului i s-a suspendat carnetul de conducere si i s-a dat amenda si voi fi sunata si eu in timpul cercetarii.
Va multumesc pentru raspuns.

P.S:
Pana sa va trimit acest mesaj am zis ca totusi sa discut cu seful soferului, care statuse tot timpul cu mine. La telefon mi-a raspuns colegul soferului si mi-a spus ca daca mai e nevoie de ceva despagubiri sa le spun si ca ma vor suna ei a doua zi.
M-a sunat chiar soferul vinovat care m-a acuzat ca din cauza mea nu mai are serviciu trei luni, ca a fost la procuroare, care i-a spus ca dosarul e inchis cu neurmarire penala, a vazut si el rezolutia ( in 5 zile lucratoare?!!!) si ca eu nu mai pot face nimic.Am discutat cu martorul accidentului si inca nu fost chemat sa dea declaratie. Atunci cum s-a inchis dosarul?

Pentru venitul pe care il pierd timp de doua luni si pentru suferinta mea (de atunci nu pot merge) si a familiei i-am cerut 1200 lei. I-am spus ca putem incheia act notarial pentru asta, nici nu a vrut sa auda. Este sarac, el nu a vazut nici marea (la care eu aveam bilete cumparate, dupa o pauza de 20 ani, dar nu mai pot merge).

Ce ma sfatuiti sa fac si ce se mai poate face?

Scuze pentru lunga poveste si multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 18:32, 24 August 2009
Mergeti, scoateti certificat medico-legal (la dvs. in oras) si faceti o plangere la politie pentru vatamare din culpa.
Multumesc pentru raspuns. Plangerea pentru vatamare din culpa o pot depune tot la mine in oras, la politie?
Stimata doamna, plangerea este preferabil sa fie depusa la Parchetul din circumscriptia locului unde a fost savarsita fapta (neaparat in 2 exemplare). In cazul in care dvs nu puteti sa va deplasati la locul cu pricina o puteti inregistra la alt parchet (cel in circumscriptia caruia aveti domiciliul de exemplu) urmand ca aceasta sa fie redirectionata din oficiu catre organul competent.

Av. Adrian Posdarie
iada a scris:

Multumesc pentru raspuns. Plangerea pentru vatamare din culpa o pot depune tot la mine in oras, la politie?


Aveti dreptul de a depune plangerea acolo unde locuiti conform actelor de identitate.
Daca o depuneti acolo unde a avut loc accidentul va ramane competent acel organ judiciar legal sesizat primul.
Aceasta ar insemna sa faceti drumuri in alt oras ca sa vedeti ce se mai intampla cu dosarul penal.Ar insemna bani cheltuiti,etc.
Sau ati putea sa va angajati un avocat dion acel oras, dar daca si faptuitorul e din acelasi oras mai bine depuneti plangerea in orasul dvs.

avocat Claudiu Lascoschi
Stimata doamna,dupa cum si colegii au raspuns aveti dreptul a depune plangere Inainte de a hotari este bine sa analizati avantajele sau dezavantajele pe care le incumba promovarea unei plangeri penale.In ipoteza in care hotarati angajare aparator (dupa cum ar fi si normal,pentru intocmirea cu competenta a plangerii si pentru reprezentarea intereselor dvs) va ve-ti confrunta cu costuri aferente unei judecati care poate dura un "timp rezonabil".Dvs sunteti singura care decideti ,care este optiunea cea mai favorabila .Insanatosire grabnica

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Șoferul vinovat de un accident cu vătămare corporală nedeclarat la momentul producerii refuză să participe la toate cheltuielile medicale. ce pot face, care sunt pașii legali? dariamaria77 dariamaria77 Buna ziua.Va relatez problema mea. Pe 20 martie mama mi-a luat fetita de la scoala in momentul cand a vrut sa traverseze de pe trotuarul din dreapta catre ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victima M Daniel M Daniel Buna ziua Din pacate acum 2 saptamani am avut un accident rutier in care a fost implicata o persoana.Eu eram la volanul masinii, am iesit de pe straduta si ... (vezi toată discuția)
Posibil caz malpraxis? User4567 User4567 Buna ziua! In urma unei căzături am ajuns la spitalul de urgenta al orașului în care locuiesc cu dureri puternice de cot. Am fost trimis la radiografie ... (vezi toată discuția)