avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere abuziva - drepturi?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere abuziva - drepturi?

Buna ziua.
Am si eu o problema pe care o supun atentiei dumneavoastra. In data de 15.06. sotul meu a fost angajat la o firma. Din acest motiv, a refuzat alte trei oferte de munca ce au venit cam in acelasi timp. In data de 30.06. ni s-a nascut un copil. Pe data de 03.07. ca urmare a faptului ca si-a cerut drepturile (5 zile libere si un salariu), sotului meu i s-a spus ca nu mai e nevoie de serviciile lui si sa se considere disponibilizat, fara preaviz, dar cu acordarea a 5 zile libere, in perioada 03.07.-09.07. Dupa ce a tot asteptat ca dupa aceasta concediere abuziva macar sa i se faca incheierea contractului pentru a intra iar in somaj si dupa nenumarate apeluri si drumuri fara rezultat la firma, s-a dus in cele din urma la ITM si a depus plangere.
Problema e ca pe 30.06. a fost incheiat un act aditional prin care durata contractului a fost redusa incepand cu 15.06. (chiar data angajarii) la 4 ore, si salariul redus de la 720 ron la 360 ron, pe motiv ca firma nu o duce prea bine din cauza crizei, desi numarul normal de ore lucrate a ramas de 8 in timpul saptamanii si de 6 sambata.
In urma demersului la ITM cei de la firma au sunat in sfarsit, initial insisitand pe semnarea unei cereri de preaviz (!) sau de demisie, apoi au ramas doar la ideea concedierii.
Au modificat prima decizie, de concediere fara preaviz, si au acordat un preaviz de 20 zile, acesta expirand pe data de 06.08. Totalul drepturilor salariale ridicate (salariul, salariul compensatoriu la concediere, prima pentru nou-nascut) s-a ridicat la 1167 ron per total. Prima pentru nou-nascut a fost de 467 ron.
Initial a fost vorba de un contract pe perioada nedeterminata, cu un salariu de 600 ron net si un comision din vanzari. Apoi contractul a fost incheiat pe o perioada de 3 luni, ca sa se renunte la el dupa doar 2 saptamani. Sotul meu era in somaj din martie, in momentul angajarii, deci am traversat o perioada foarte grea, si din cauza acestui "promitator" contract a renuntat la celelalte oferte de munca iar in momentul de fata nu mai gaseste nimic si nu a putut depune nici actele pentru reintrarea in somaj. La ridicarea ultimelor drepturi a semnat o declaratie prin care renunta la orice pretentii pe linie de ITM
Intrebarea este daca drepturile au fost calculate corect si daca o putem da in judecata pe patroana, pentru prejudicii morale si financiare.
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 24 August 2009
anatab, utilizator
Cel mai recent răspuns: anatab , utilizator 11:29, 26 August 2009
1. Prezentarea dvs. este cam incalcita, nu prea inteleg mare lucru.
2. Tot ce ati spus dvs. este de competenta solutionare a ITM. Sa mearga sotul la ITM si sa faca o sesizare la care va primi un raspuns in scris, in urma verificarilor facute. Si tot ITM trebuie sa ia masurile pentru intrarea in legalitate.
3. Raspunsul primit de la ITM poate sa va fie de folos in instanta. Sa dea in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care sotul are domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu plateste taxe.
In completare la cele sustinute de colegul tudorvaleriu, lucruri de care va rog sa tineti cont, va precizez ca nimeni nu va poate imiedica sa va exercitati dreptul la actiune in instanta pentru recuperarea prejudiciului creat prin tertipurile folosite de catre angajator.
Sotul trebuie sa formuleze actiune in instanta prin care sa-si ceara drepturile salariale asa cum crede si in cursul judecatii sa solicite o expertiza in acest sens.
Solicitati si dauine morale, dar trebuiesc dovedite.
Va multumesc mult pentru raspunsul clar, in ciuda expunerii mele.
Sotul meu a luat deja legatura cu ITM dar nu am avut un raspuns scris de la ei. Sunt totusi convinsa ca inspectoratul de munca a luat legatura cu firma, deoarece anterior demersului patroana s-a opus vehement acordarii preavizului si a salariului compensatoriu, conform contractului colectiv de munca la nivel national.
Daca ITM nu va raspunde in scris in maxim 30 de zile (conform legii) puteti face o sesizare despre aceasta intarziere la Inspectia Muncii, organul ierarhic superior ITM.
Va multumesc mult pentru raspunsuri si pentru lamuririle suplimentare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare somaj Adina_G Adina_G Buna, mama a lucrat pana astazi la o firma de confectii (patroana italianca), astazi a fost anuntata ca incepand cu data de 21.10 toata lumea intra in preaviz ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii / ajutor somaj pintica pintica Buna seara, Am fost concediata in temeiul dispozitiilor art.65(1-2) coroborat cu art.55, lit.c din Codul Muncii si prev.art.19.25 din CCM si am primit o ... (vezi toată discuția)
Intrarea in somaj bil63 bil63 Buna dimineta, Am dori si noi o mica lamurire. Sotia mea a lucrat 2 ani de zile in cadrul unei firme fiind icadrata ca ajutor ospatar. In luna Septembrie a ... (vezi toată discuția)