avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... freeelis, nulitatea clauzelor CIM trebuie sau nu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

freeelis, nulitatea clauzelor CIM trebuie sau nu invocata ca capat de cerere?

Inainte de legea dialogului social, nu trebuia neaparat invocata nulitatea unor clauze contractuale ce stabileau drepturi sub nivelul minim.
Insa dupa LDS trebuie...
Ce se intampla in situatia ca sunt deduse judecatii drepturi pe o perioada de timp: jumate inainte de intrarea in vigoare a LDS, iar jumate dupa?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 08:23, 15 Septembrie 2016
1. Art. 57 C.mun.
.....
(6) Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor.
(7) Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.


In speta, nulitatea actului juridic se poate invoca nu numai pe cale de acţiune, ci şi pe cale de excepţie, ca mijloc de apărare de fond.

Potrivit alin.4 al articolului de mai sus, in situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.

Atentie ca , actiunea in instanta se depune pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia. (art. 268 alin.1 lit.d C.mun.)
Va rog sa exprimati o opinie si in privinta chestiunii conexe:
www.avocatnet.ro/content/for...
Postati clauza pentru care doriti sa invocati nulitatea absoluta sau relativa.
Nulitate relativa pt dol. Nulitate absoluta pt ca rezuma la drepturi minimale.

Situatia este mai complexa - incerc sa sintetizez:
oferta de munca 2008 prevede: angajatorul asigura toate cheltuielile cazare, masa, transport + 30 Euro/zi
La fel se consemneaza si in CIM.
In 2009 se intocmeste AA, cu ocazia trecerii CIM la durata nedeterminata (initial 3 luni)... ocazie cu care angajatorul insereaza clauza de informare prev. art. 18 Codul Muncii
Se precizeaza ca angajatul are dreptul la prestatii in bani si diurna, dar ca angajatorul nu va plati diurna daca va asigura efectiv cheltuielile.

Vedeti, aceasta clauza nu poate avea caracter obligational, intrucat nu este o clauza, ci este o informare facuta de angajator cu privire la conditiile aplicabile muncii in strainatate.
Daca ar fi o clauza, ar fi lovita d nulitate.
aidu a scris:

....
Se precizeaza ca angajatul are dreptul la prestatii in bani si diurna, dar ca angajatorul nu va plati diurna daca va asigura efectiv cheltuielile.

.....


Art.44 alin.2 C.mun. : Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.


Mentiunea citata , in opinia mea, intra in contradictie cu art.44 alin.2 C.mun., ceea ce inseamna ca se poate constata nulitatea pentru o astfel de mentiune.

Alte discuții în legătură

Bbaza legala acordare diurna sc gerom trans sa sc gerom trans sa Buna ziua, Trebuie sa fac act aditional la CIM cu privire la acordarea diurnei interne si externe pentru anumiti salariati si nu sunt sigura care este baza ... (vezi toată discuția)
Angajator nou victor sorin victor sorin Buna ziua , am fost angajat de curand , urmeaza sa faec niste cursuri de calificare in alta localitate pt aproximativ doua saptamini , angajatorul mia ... (vezi toată discuția)
Diurna externa VIRGIL31 VIRGIL31 Buna ziua. Am si eu o nelamuriere. In cazul in care un salariat cu CIM incheiat in Romania, din transporturi, cu functia de sofer, lucreaza in afara tarii, in ... (vezi toată discuția)