avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... timp de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

timp de odihna

Buna ziua. as dori sa stiu care este timpul de odihna dupa 8 ore de munca , timp in care eu nu pot fi chemat din nou la munca. Mentionez ca lucrez in ture de 8 ore, si mi sa intamplat sa ies din tura de 8 ore de noapte si sa fiu pus in grafic din nou dupa 8 ore adica schimbul 2. Multumesc .
Cel mai recent răspuns: micro40 , utilizator 21:16, 10 Septembrie 2016
In situatia in care se lucreaza in program permanent (24 din 24), schimbul de tura se poate face numai in felul mentionat, adica schimbul 3 va veni ziua urmatoare in schimbul 2. Dar pana in 1990, foarte multe intreprinderi si institutii care foloseau acest program, aveau tura, sau salariati de libere, care preintimpinau acest neajuns. Din cate stiu eu dupa 1990, din motive de asa zisa rentabilizare, s-a renuntat la tura de libere. E bine, e rau.....
LIVIU NISTEA a scris:

In situatia in care se lucreaza in program permanent (24 din 24), schimbul de tura se poate face numai in felul mentionat, adica schimbul 3 va veni ziua urmatoare in schimbul 2. ....


Aceasta este si situatia expusa de utilizator ...
...mi sa intamplat sa ies din tura de 8 ore de noapte si sa fiu pus in grafic din nou dupa 8 ore adica schimbul 2.....
LIVIU NISTEA a scris:

In situatia in care se lucreaza in program permanent (24 din 24), schimbul de tura se poate face numai in felul mentionat, adica schimbul 3 va veni ziua urmatoare in schimbul 2. Dar pana in 1990, foarte multe intreprinderi si institutii care foloseau acest program, aveau tura, sau salariati de libere, care preintimpinau acest neajuns. Din cate stiu eu dupa 1990, din motive de asa zisa rentabilizare, s-a renuntat la tura de libere. E bine, e rau.....


1. Din ce considerent un angajat nu poate sa fie programat sa desfasoare activitate timp de o saptamana in aceeasi tura ?

2.Stiu la ce va referiti, la locurile de muncă unde activitatea se desfăşoară fără întrerupere 24 ore din 24, iar criteriul de normare este număr de posturi/tură , în vederea asigurării continuării activităţii în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit dispoziţiilor legale, nu se lucrează, precum şi pe perioada concediului de odihnă se normeaza posturi suplimentare pt acoperire Este valabil si in prezent,calculul este urmatorul :

a) acoperirea repausului săptămânal în cursul anului pentru 3 persoane
3 x 2 x 52 = 312 zile
b) acoperirea concediilor de odihnă
3 x 25 = 75 zile
c) acoperirea sărbătorilor legale
3 x 9 = 27 zile
TOTAL zile de efectuat 414 zile
Numărul mediu de zile lucrătoare dintr-un an este de 21,25 x 12 = 255.
Numărul suplimentar de posturi se determină împărţind fondul de timp determinat
suplimentar (414 zile) la numărul mediu de zile lucrătoare dintr-un an (255 zile), 414: 255
=1,6 posturi, respectiv 2 posturi.


Asadar,cu minim 5 angajati ar trebui sa poti desfasura activitate de continuitate,2 angajati folositi pt acoperirea liberelor ..

In situatia in care se lucreaza trei schimburi, de luni pana vineri, eventual si sambata, nu este nici-o problema. Sambata, sau duminica, se poate face ruperea de tura, cum se numea atunci, in randul salariatilor. Dar regula era ca schimbul 3 in saptamana urmatoare venea in schimbul 2, schimbul 2 devenea 1, iar schimbul 1 devenea 3.
Daca insa se lucreaza 24 din 24 timp de 7 zile/saptamana, algoritmul se pastreaza, numai ca este nevoie, asa cum ati calculat si dvs, de minim 5 salariati, ceea ce practic nu prea am auzit sa se intample acum.
Si pot sa dau exemple concrete din acea vreme. La CFR, intr-o gara lucrau 5 impiegati de miscare, 3 titulari si 2 de libere. La NEFERAL, unde se lucra in ture de 6 ore, erau salariati care lucrau numai sambata si duminica( beneficiind de sporul de 100% pentru zile nelucratoare ), iar altii numai de luni pana vineri.
Solutii exista, dar trebuiesc aplicate.
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2016
LIVIU NISTEA, utilizator
Aici e vorba de un spital unde se lucreaza 24 din 24 .daca nu e specificat clar in lege , cu persoana care face graficele de lucru nu pot ajunge la intelegere. Ia atat poate. va multumesc.

Alte discuții în legătură

Despre serviciul de noapte marcus68 marcus68 Lucrez in privat...Dupa tura de noapte , luni , marti , miercuri , joi(de 8 ore),vineri mi se da liber...sambata -duminica fiind repausul obligatoriu...este ... (vezi toată discuția)
Evidentierea pontajului de tip 12/24. alexandru777 alexandru777 Buna seara, Va rog respectuos sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele particularitati de completare a pontajului pentru 12 cu 24, program de lucru intre ... (vezi toată discuția)
Intocmire act aditional cim ref durata muncii nicusan nicusan As vrea sa stiu cum trebuie facut un act aditional la CIM ref. pct [i]H.Durata muncii,[/i] -pentru a nu avea probleme cu ITM-ul, in urmatoarele situatii: ... (vezi toată discuția)