avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri din domeniul public
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri din domeniul public

:)Buna ziua,
Va rog sa imi raspundeti la o intrebare,daca se poate: poate exista un drept de superficie in ceea ce priveste bunurile din domeniul public? Va multumesc! Si nu in ultimul rand mult spor celor care se pregatesc pentru examenul de admitere in Barou!
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 12:35, 25 August 2009
Gabriel S a scris:

Da, este posibila existenta unui drept de superficie. Cu niste ani in urma dreptul de superficie a fost recunoscut si in cuprinsul unor legi speciale referitoare la regimul juridic al unor terenuri din proprietatea publica, ocupate de constructii ale unor persoane private. Presupune existenta a 2 proprietari: statul/autoritate publica locala asupra terenului, persoana fizica sau juridica privata proprietara asupra unei constructii amplasate pe terenul statului. Proprietarul constructiei are posibilitatea sa incheie in mod direct un contract de concesiune cu proprietarul terenului, pentru folosinta suprafetei de teren ocupata de cladire/constructie sau poate invoca dreptul de superficie.


te referi cumva la legile alea doua din `74?

Aia era o superficie legala, insa aici e vorba de una conventionala...
Diferentele sunt mari...
De unde stim ca este vorba despre un drept de superficie "conventional" ?
apaidiu a scris:

Da intrebare interesanta.
Cred ca nu este posibil intrucat vorbim de dreptul de proprietate publica ... pe care il caracterizam inalienabil ...
Ori dreptul in sine cuprinde si atributele sale printre care si folosinta.
Natura superficiei presupune ca folosinta terenului sa fie pierduta .....
Din cate stiu folosinta terenurilor publice in acest moment nu poate fi transmisa decat prin concesionare.
Am putea intelege ca este posibila in masura in care .... am intelege concesionarea ca o punere in practica a dreptului de superficie asupra unui imobil proprietate publica.


Si in cazul in care terenul ajunge in proprietate publica ulterior, cand autoritatea nu a avut niciodata folosinta asupra terenului de sub constructie ? Sunt societati comerciale care au fost detinute de stat, cu capital de stat, proprietare de constructii, ce au solicitat constituirea dreptului de proprietate asupra terenului ocupat de cladiri/constructii pe baza unor documentatii conform H.G. nr. 834/1991. Pana la eliberarea certificatului, daca se elibereaza, ce drept au societatile comerciale respective ? Nu au avut contracte de concesiune, nici de inchiriere. Societatile comerciale au fost create tocmai de autoritatile detinatoare ale terenurilor si inzestrate cu cladirile in capitalul social prin intocmirea unor inventare, fara sa le transfere si terenurile. Autoritatile publice puteau pastra terenurile solicitate de societatile carora nu li s-au eliberat certificatele de proprietate sau le puteau transmite in domeniul public al consiliilor locale zonale. Ce drept au societatile proprietare ale constructiilor, unele fiind in posesie din anii 1960-1970 ?

Textul privind proprietatea publica spune explicit, imperativ, limitativ in interpretare:
Legea nr. 213/1998
Art. 11. - (1) Bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile, după cum urmează:
a) nu pot fi înstrăinate; ele pot fi date numai în administrare, concesionate sau închiriate, în condiţiile legii;
b) nu pot fi supuse executării silite şi asupra lor nu se pot constitui garanţii reale;
c) nu pot fi dobândite de către alte persoane prin uzucapiune sau prin efectul posesiei de bună-credinţă asupra bunurilor mobile.

Unde se interzice existenta unui drept de superficie? In schimb, se recunoaste posibilitatea existentei unui drept de administrare, utilizare si folosinta asupra terenului proprietate publica.
Ultima modificare: Marți, 25 August 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Superficia e mult mai mult decat o administrare, concesionare, etc!
Superficia e un drept real... care desface practic si afeceteaza direct dreptul de proprietate al nudului porprietar!

Iar in privinta societatilor comerciale detinute de stat... sa nu confundam dreptul de proprietate al statului cu proprietatea publica!
Iar daca ar fi o superficie legala, atunci legislatia anterioara a fost implicit modificata, astfel incat superficia este posibila!
Asta atat timp cat legea e in vigoare!
Dreptul proprietarului cladirilor/constructiilor asupra terenului ocupat de acestea este un drept de folosinta. Dreptul de superficie este un rezultat al interpretarii normei din art. 492 Cod civil, “orice constructie, plantatie sau lucru facut in pamant sau asupra pamantului, sunt prezumate a fi facute de catre proprietarul acelui pamant cu cheltuiala sa si ca sunt ale lui, pana ce se dovedeste din contra”. Constructorul de buna credinta, cu acordul proprietarului de teren dobandeste dreptul de folosinta, de superficie, asupra terenului pe care si-a edificat constructia. In cazul existentei unei intelegeri cu proprietarul anterior construirii, proprietarul constructiei dobandeste un drept de superficie in baza conventiei, dar nu cu titlu gratuit.
Sunt interzise doar instrainarea, dobandirea prin uzucapiune si urmarirea silita a bunurilor publice. Existenta unui drept de superficie este mai putin si diferit fata de instrainarea bunului din domeniul public. Este adevarat, afecteaza major bunul public (teren, de pilda) si dreptul de proprietate, dar aceasta consecinta nu poate veni decat din lege, hotarare judecatoreasca sau acordul proprietarului de teren.
Ultima modificare: Marți, 25 August 2009
Gabriel Stelea, Avocat

Alte discuții în legătură

Regim juridic al terenului miki_M miki_M Cand intrebi despre regimul juridic al unui teren , ti se comunica si proprietarul ??? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Cumparare concesiune julianus julianus am un contract de concesiune pe 49 ani ,pe 3 ha pamant , dar as dori sa-l cumpar . Exista o lege ceva ca sa imi ofere aceasta posibilitate? (vezi toată discuția)
Spatii verzi drbiaf drbiaf Buna seara! Ma intereseaza daca legea legata interzicerea construirii pe spatiile verzi este inca in vigoarae sau a suferit modificari.Mai concret, un teren ... (vezi toată discuția)