Buna ziua,va rog un sfat: O persoana a decedat in urma cu 16 ani.Mostenitori au ramas 3 frati,dintre care au mai decedat 2 intre timp.Nu doresc sa faca succesiune!Nu au bani si valoarea 'ruinei' de casa ,este infima.In acest caz,poate primaria din localitate sa devina proprietara pe terenul aferent casei si a casei? Multumesc.
nu am intalnit foarte des, dar de curand am avut un deces in familie si cineva de la primarie a trimis o adresa catre un anumit cabinet Notarial in vederea deschiderii succesiunii, asta fara a ne intreba daca dorim sau nu sa facem demersurile acum sau mai tarziu, sau daca dorim sa colaboram cu un alt birou notarial. Este corect?!?
In cazul unei mosteniri vacanta, Statul va prelua masa succesorala, dar pentru acesta trebuie prin instanta declarata respectiva succesiune ca fiind vacanta, iar in speta de fata nu cred ca este cazul, defunctul avand mostenitori. Faptul ca nu au dezbatut pana in prezent mostenirea nu este o problema, nu exista termen imperativ in acest sens.
Primariile trimit asemenea notificari, desi mai nou nu se mai practica, in anii trecuti era de notorietate. Nu exista nici o obligatie pentru mostenitorii defunctului sa dezbata succesiunea si nici nu sunt obligati sa o faca la notarul mentionat in adresa respectiva. De regual trimiteam oamenii la notarul respectiv totusi sa anunta ca momentan nu deschid dosarul succesoral si cand va fi cazul o sa decida la care notar o vor face.