avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

vechime in munca

Concediul de studii luat in anul 1985 conform legislatiei de atunci constituie vechime în muncă ?
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 15:28, 13 Septembrie 2016
La data respectiva era in vigoare Legea 26/1967 care prevedea :
art.17
....
(3) În cazul în care, în cursul celor 12 luni luate în considerare, angajatul a fost în incapacitate temporară de muncă, în concediu fără plata mai mic de 30 de zile, în concediul fără plata prevăzut de art. 9 alin. 2, în concediu de studii, a fost concentrat sau nu a lucrat din cauza încetării activităţii fără vina sa, perioadele respective se exclud atît ca timp cît şi ca sume din calculul indemnizaţiei de concediu.

cioarec carmen a scris:

Concediul de studii luat in anul 1985 conform legislatiei de atunci constituie vechime în muncă ?


Fiind vorba despre anul 1985,era in vigoare Legea 3/1977-legea pensiilor,care la art 20 precizeaza:
ART20:

(1) La stabilirea vechimii în muncă se ia în considerare şi timpul în care persoana:


a) a fost deţinută în lagăre sau închisori, pentru activitate revoluţionară, antifascistă sau democratică. Fiecare an de deţinere se consideră ca vechime în muncă de un an şi şase luni;

b) a fost îndepărtată din serviciu pentru activitate politică revoluţionară, antifascistă sau democratică, înainte de 23 August 1944, ori ca urmare a persecuţiilor rasiale sau naţionale, în perioada ianuarie 1938 - decembrie 1945;

c) a desfăşurat o activitate revoluţionară antifascistă, recunoscută de către organele în drept, ca vechime în muncă.

(2) Constituie vechime în muncă şi timpul în care o persoană încadrată în muncă şi-a întrerupt activitatea deoarece:

a) a îndeplinit serviciul militar în termen, a fost concentrată, mobilizată sau în prizonierat;

b) a fost suspendată din funcţie ori i s-a desfăcut contractul de muncă, dacă aceste măsuri au fost anulate ulterior ca fiind ilegale.

(3) Se consideră vechime în muncă şi perioada în care o persoană încadrată în muncă urmează cursuri de pregătire profesională sau politică.


(4) De asemenea, se consideră vechime în muncă perioadele pentru care s-a cotizat la fostele asigurări sociale, ori la casele de pensii preluate de stat.
....

Situatia intrerupeii activitatii pt concedii de studii nu apare reglementata ca fiind asimilata vechimii in munca in cuprinsul textului,ci doar cazul cursurilor de pregatire profesionala,asadar putem afirma ca acea perioada din anul 1985 in care ati beneficiat de un astfel de concediu nu constituie vechime in munca !.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul fara plata si vechimea roofart roofart In luna ianuarie am convenit, toti angajatii firmei unde lucrez si conducerea, sa inaintam cereri de concedii fara plata, dat fiind lipsa de activitate din ... (vezi toată discuția)
Co fara plata pentru formare profesionala cris2279 cris2279 Buna ziua, As avea cateva intrebari legate de acest concediu: 1. Care este procedura de justificare a acestui co (angajatul trebuie sa demonstreze cu acte ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii CORINA CONSTANTIN CORINA CONSTANTIN Concediul de studii e platit si daca lucrezi la privat? (vezi toată discuția)