avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dupa contestatie, in noua decizie pensia e mai mica
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dupa contestatie, in noua decizie pensia e mai mica

Buna ziua,
Va cer scuze ca ridic o problema veche, sunt dezorientat.
Anul trecut in 12.11.2015 mi-a venit decizia de pensionare. Nemultumit de pensie, am depus in termenul prevazut o contestatie cu motivatiile mele.
Pe 10.09.2016 (data postei:09.09.2016)mi-a venit Decizia Nr.xxxxxx din 04.08.2016 privind revizuirea pensiei pentru limita de varsta.
Conform noii decizii, pensia este mai mica. Azi mi-a fost incarcat cardul pe care primesc pensia cu o suma mai mica decat pana acum, banuiesc ca a fost actualizata (micsorata) suma depusa de Casa de pensii. Am dedus asta din sms-ul primit de la banca.
Eu stiam, probabil in mod eronat, ca daca dupa recalculare rezulta o pensie mai mica, nu se modifica pensia, aceasta se modifica numai daca ar rezulta o pensie mai mare.
Care este varianta adevarata?
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2016
oldgeorge, utilizator
Cel mai recent răspuns: oldgeorge , utilizator 08:36, 23 Septembrie 2016
In urma unei recalculari sau revizuiri pensia poate:
-Sa creasca
-Sa scada
-Sa ramana la fel

In legea 263/2010 art.149-151 nu se precizeaza ca pensia va ramane in acelasi cuantum in cazul in care in urma examinarii de catre comisia centrala de contestatii ar iesi mai mica.
Va multumesc. Nu mai stiu de unde am ramas cu convingerea asta, anul trecut am tot cautat prin legislatie si probabil ca am inteles gresit ceva. Ieri eram prea afectat, obosit, am incercat sa gasesc ceva in sprijinul ideii mele si nu am gasit. De aceea am apelat la ajutorul membrilor forumului, al dvs.
Exista si astfel de prevederi.
Doua dintre ele:

Legea 263/2010

Articolul 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.

Articolul 169^1

(4) In situatia in care, in urma aplicarii prevederilor alin. (1) -(3) , rezulta un punctaj mediu anual mai mic, se mentine punctajul mediu anual si cuantumul aferent aflat in plata sau cuvenit la data recalcularii.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2016
Carp Mircea, utilizator
In cazul meu nu este vorba despre asa ceva, eu am iesit la pensie la 65 ani, pana atunci am lucrat. Contestatia primei decizii de pensionare (cea de anul trecut) am facut-o dupa ce m-am consultat cu o persoana care cunostea modul de calcul, a avut in fata dosarul meu de pensionare. Din fostii colegi care au iesit la pensie in ultimii ani, 2 din 4 persoane mi-au spus ca au facut contestatie si au castigat, pensia le-a fost marita, se calculase eronat initial. Parerea mea este ca modul de calcul este influentat si de experienta si modul de interpretare a legii de catre persoana care lucreaza dosarul. Si in justititie sunt destule situatii cand se dau verdicte diferite in cauze aproape identice.
Nu mi-e rusine sa recunosc ca daca as fi crezut ca voi pierde bani, as fi lasat-o balta desi teoretic, acum s-a facut dreptate, primesc ceea ce merit.
Ma intreb (retoric):
Oare daca fac o noua contestatie a deciziei de acum ce raspuns voi primi? Va creste pensia, va ramane aceeasi sau se va micsora?
Va dati seama ca nu vreau sa ma razbun pe cei da la Casa de pensii, stiu ca lucreaza sub presiune, cine nu munceste, nu greseste. Oare cand au gresit? Prima sau a doua data?
E firesc ca la un calcul care da rezultate diferite dupa repetare, sa fie minim unul din ele eronat.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2016
oldgeorge, utilizator
Buna ziua, ca sa nu deschid un nou subiect, voi continua aici.
Revin la vesnica problema a calcului pensiei. In noua decizie primita, s-a luat in consideratie doar unul din punctele evidentiate de mine pentru recalculare.
Va rog sa ma indrumati in urmatoarele probleme:
1.-Completarea gresita (in urma cu 32 ani) a carnetului de munca si anume: din cauza unui decalaj pe inaltime intre pagina din stanga si cea din dreapta, pagina din stanga fiind tiparita mai jos cu 1,5 cm decat cea din dreapta, persoana care a completat CM "a sarit" o linie din stanga dar a completat-o corect in dreapta. O eroare umana, fireasca dar daca era descoperita mai devreme, se putea corecta atunci. O pagina din CM contine 8 linii, la mine a fost "sarita" linia a 4-a pe pagina din stanga. Urmatoarele completari s-au facut pe pagina pastrandu-se aceasta eroare. jA rezultat pagina din stanga cu linia a 8-a ramasa necompletata iar pagina din dreapta cu cele 8 linii complete.
La citirea mai putin atenta a celor 2 pagini, privirea "sare" de pe linia 3 stanga pe linia 4 dreapta. Si asa am pierdut o perioada de salariu marit. Cine citeste cu atentie, nu poate sa nu se intrebe de ce pe stanga ultima linie este necompletata iar pe dreapta sunt toate completate. Pe adeverinta eliberata de societatea care a preluat intreprinderea unde am lucrat in perioada respectiva, salariul este completat corect.
-Completare a gresita a CM s-a mai facut si in alta perioada, alt angajator, intre 1994-2001. Aici sunt toate campurile complete dar modul de calcul este gresit. Se poate observa neconcordanta intre adeverinta eliberata de angajator si CM.
In ambele situatii descrise mai sus se observa greselile la compararea CM cu adeverintele de venituri. Oare de ce se mai cer adeverintele daca nu sunt luate in consideratie?
Am evidentiat cele 2 situatii in contestatie dar fara rezultat.
Intrebarea mea este: cum sa procedez pentru a beneficia de un calcul corect al pensiei? Nu caut vinovatul, caut rezolvarea.
2.-Situatia este descrisa aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Voi face o noua contestatie, oare pe langa cele expuse mai sus pot cere sa se recalculeze pensia tinandu-se seama si de adeverinta de venit cere nu exista initial in dosarul de pensionare?
Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2016
oldgeorge, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie de invaliditate! babanovac babanovac Buna ziua! Sunt beneficiarul unei pensii de invaliditate ca urmare a unui handicap accentuat, de gradul II, permanent. Doasrul de pensionare a fost depus pe ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiilor in raport cu sporurile acumulate sonai sonai Buna ziua, As dori sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema: sunt pensionata din anul 2002 iar in urma O.U .4/2005 urma sa ridic o adeverinta de la ... (vezi toată discuția)
Erori in stabilirea si plata drepturilor de pensie,datorate faptului ca mi-au fost calculate gresit salariile. virgil64 virgil64 Buna ziua ! In urma cercetarii fondurilor arhivistice privind drepturile financiare de care am beneficiat,s-a constatat ca in perioada 01.05.2001 pana la ... (vezi toată discuția)