avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sora abuzeaza de casa parinteasca
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sora abuzeaza de casa parinteasca

Ma numesc Mircea Ioan locuiesc in Cluj si am 64 de ani.
Nu stiu cum sa va spun mai pe scurt. Suntem 3 frati eu sunt cel mai mare, fratele miljlociu locuieste in Iasi iar sora cea mai mica, locuieste in casa parinteasca din Bucuresti. Fiecare frate are o treime din casa parinteasca. Din anul 2000 pana in prezent, sora mea din Bucuresti, Inchiriaza camere (casa are 4 camere. In 2 camere locuieste ea si copilul iar celelalte 2, le inchiriaza). Din anul 2000 de cand a inceput sa inchirieze si pana in prezent, sora mea nu ne-a trimis niciodata partea din chirie nici mie, nici fratelui meu din Iasi. In momentul in care i-am spus, sora mea a spus ca n-avem decat sa o dam in judecata daca vrem sa vedem un ban de la ea. Nu am intreprins nimic pana acum contra ei pentru ca, tatal nostru cat a trait a spus sa o lasam ca are si ea greutatile ei. Cat a trait tatal nostru, a locuit cu mine aici in Cluj.

Am fost pentru o perioada scurta in Bucuresti si a trebuit sa locuiesc pentru o perioada scurta (10-11 luni), in casa parinteasca (n-are rost sa va spuin ca scandalurile, erau la ordinea zilei provocate de sora mea). Cat am locuit acolo am observat ca, oamenii pe care-i avea in chirie, plateau chiria, cu banii jos. Ea, nu le dadea chitanta fiscala sau un alt document justificativ (nu cred ca a declarat vre-odata venitul din chirie la ANAF). Vreau sa intreb:

1, Daca pot depune plangere penala pe numele ei pentru furt la Politia sau la parchetul din Cluj. Astfel incat, sa nu mai cheltui banii cu deplasarea si cazarea in Bucuresti.

2.Daca pot depune o sesizare la ANAF Cluj ca cei de la ANAF Bucurest sa verifice daca a declarat sau nu venitul din chirie si daca a platit impozitul respectiv.
3. Daca nu a declarat veniturile din chirie si daca nu a platit impozitul din chirie, stiu ca statul poate pune sechestru pe tot si poate confisca totul. Intrebarea mea in acest caz este: statul imi poate sechestra si confisca apartamentul mei de aici din Cluj chiar daca eu n-am fost partas la furt?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:18, 16 Septembrie 2016
Bună ziua,
1. plângere penală pentru furt? eu nu văd niciun furt aici, stimate domn. Cine ce fură? Sora dv. nu vă fură nimic (ea doar profită de bunătatea dv.)...eventual prejudiciază statul prin neplata impozitului pe chirii. Deci nu cred că se justifică o astfel de plângere penală.
2. Sesizare puteţi depune, dacă vreţi neaparat să-i faceţi rău surorii...puteţi să sesizaţi direct ANAF Bucureşti, găsiţi pe site-ul lor o adresă de e-mail, cu siguranţă, sau un fax. Dar şi de această dată nu văd cu ce v-ar linişti pe dv.
3. până la sechestru şi confiscare este o cale deosebit de lungă...din punctul meu de vedere este foarte puţin probabil să se ajungă aici...cu atât mai mult cu cât eventualele obligaţii ar fi în sarcina ei, personal şi nu a dv.

Ca un sfat prietenesc eu aş zice să vă liniştiţi, să ţineţi totuşi cont că sunteţi fraţi şi să încercaţi o înţelegere amiabilă. Dacă nu vă înţelegeţi aşa şi spuneţi că acea casă s-ar împarte celor 3 fraţi, ca să beneficiaţi de partea dv, puteţi dezbate succesiunea şi să ieşiţi din indiviziune...vă va revine probabil o sultă, adică echivalentul în lei din cota ce vă revine din casă. (dacă sora vrea să rămână acolo, va trebui să vă dea dv şi fratelui părţile cuvenite în funcţie de valoarea imobilului). Altfel, atâta timp cât dv. nu faceţi nimic şi o lăsaţi să se folosească singură după cum doreşte de acest imobil, este alegerea dv. cu siguranţă nu va începe ea demersurile, atâta timp cât totul îi profită numai ei.

Multă înţelegere şi toate cele bune!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Daca e vorba de o mostenire e posibil ca nici sa nu mai aveti dreptul la bani si de aceea sa va fi spus sa o dati in judecata.

Referitor la sesizarea la ANAF legea va da acest drept si ar putea fi sanctionata daca se dovedeste ce sustineti.
Iesirea din indiviziune .
Mostenirea s-a dezbatut?
Din anul 2000 si pana in prezent cine a platit impozitul la casa?
S-a dezbatut mostenirea?
Daca vreti sa ii faceti un "bine" surorii il puteti face sesizand ANAF-ul dar cel mai bine ar fi sa va intelegeti pe cale amiabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune marianalin marianalin Suntem patru frați o fata și trei băieți, părinții noștri decedați unul din frați dorește că partea ce-i revine să o lase celorlalți trei ... (vezi toată discuția)
Mostenire marianalin marianalin Bună ziua, suntem patru frați,cu ambii părinți decedati fără succesiune la bunurile deținute de părinții noștri. Fratele cel mare locuiește in ... (vezi toată discuția)
Acte de mostenire intre frati oli-m oli-m Doi frati -frate si sora- sunt de acord ca, casa parinteasca sa ramana surorii care locuieste in ea dar nu au bani de acte. Se poate face la notar un act ... (vezi toată discuția)