avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit autoturism
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit autoturism

Buna ziua!
Am vazut un topic deschis in 2012, cumva pe acelasi subiect, dar nu sunt foarte lamurit.
Tatal meu, domiciliat in romania, cu resedinta (inregistrat fiscal) in italia, a achizitionat o masina in 2010. Pana acum a platit taxele aferente autoturismului, catre statul italian, unde de altfel si-a si desfasurat activitatea. Acum, vrea sa o inmatriculeze in romania, iar cand a mers sa plateasca acea taxa (in jur de 60 de lei), i s-a cerut sa plateasca impozitul pe masina, pe ultimii 5 ani de zile, plus penalitati.
Este obligat sa plateasca acest impozit pentru a inmatricula masina? As vrea sa stiu, care sunt legile in care se incadreaza acest caz.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Darrow , utilizator 18:09, 17 Octombrie 2016
Articolul 13 (din Codul Rutier)
(1) Autovehiculele, cu exceptia mopedelor si a troleibuzelor, precum si remorcile se inmatriculeaza permanent sau temporar la autoritatea competenta in a carei raza teritoriala proprietarii isi au domiciliul, resedinta ori sediul, in conditiile stabilite prin reglementarile in vigoare...(5) Evidenta vehiculelor inmatriculate se tine la autoritatea competenta pe raza careia proprietarul isi are domiciliul, resedinta sau sediul.

Prin urmare, dacă a înmatriculat-o în Italia, a plătit la reşedinţă, dacă va vrea s-o înmatriculeze în Romania pe motiv că s-a mutat la domiciliu, o înmatriculează aici şi le veţi prezenta chitanţele cu plata ultimilor ani, dacă vi se cere...puteţi obţine o copie şi din Italia, dacă nu le mai aveţi.
Care e poziţia "organelor"? să plătiţi în ambele ţări?
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Intr-un final, m-am lamurit, "Organele" nu au reusit sa faca acest lucru. Pozitia lor a fost una singura, trebuie platit impozitul pe acei 5 ani. Nu mi-au spus ca exista si variante: de radiere a masinii in italia sau sa faca dovada ca are platit impozitul in italia, pentru a nu exista cazul de dubla impozitare.
Va multumesc, o zi buna!
Revin, cu pozitia "organelor": tatal meu a fost obligat sa plateasca 1371 de lei, impozitul pe 5 ani, plus penalitatile aferente (2% lunar), pentru a i se elibera taxa de inmatriculare de 60 de lei. Asta in conditiile in care, am prezentat acte doveditoare c-a fost platit impozitul pentru masina, pe anii 2012 si 2013, catre statul italian. Chitantele de pe anii 2011, 2014, respectiv 2015, nu le-a gasit. La un calcul sumar, impozit achitat catre statul roman, cu tot cu penalitati, pe anii 2011, 2012 si 2013, ajunge undeva la suma de 800 de lei. Se merita mers in instanta in acest caz? Este necesar un avocat? Cam care ar fi onorariul?
Nu poate nimeni sa-mi ofere un sfat?
m-am lamurit si cu forumul asta...apa de ploaie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inmatriculare auto cu viza de resedinta silviu2007 silviu2007 Buna ziua. Am o nelamurire.Vreau sa inscriu o masina cumparat din Austria,in Romania.Resedinta imi este in Cluj(viza flotant),(pe spatele buletinului scrie ... (vezi toată discuția)
Autoturism inmatriculat Marya23 Marya23 Daca exista un auto inmatriculat pe vechea resedinta (alt judet), impozitele au fost platite acolo, insa eu am buletinul pe alt judet din 2012. Persoana care a ... (vezi toată discuția)
Domiciu, resedinta si obligatii fata de statul roman/italian MihaiBDC MihaiBDC Buna! Situatie: O cunostinta plecata de peste 10 ani in Italia, casatorita cu italian si cu cetatenie dubla(italiana si romaneasca), cu doi copii nascuti ... (vezi toată discuția)