avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... In ce conditii stabileste asociatia cuantum onorariu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

In ce conditii stabileste asociatia cuantum onorariu avocat

Asociatia de proprietari este chemata in judecata intr-un proces initiat de un proprietar.Este atributia .AG sa hotarasca daca se va recurge la asistenta juridica avocat pentru reprezentare si in acest caz CE va stabili onorariul acestuia si va incheia contractul ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:16, 18 Septembrie 2016
Hotararea poate fi si a adunarii generale.

Cel care va semna contractul este presedintele caci acesta reprezinta asociatia in relatiile cu tertii.

Adunarea ii poate stabili niste limite maxime de onorariu pana la care poate negocia, dar onorariu este stabilit de avocat in functie de multe variabile (complexitatea cauxei, numarul de termene/intalniri consultanta, studiu caz etc).
Onorariul il stabileste avocatul care reprezinta si apara interesele reclamantei asociatia de
proprietari
Greu de crezut ca un aparator sa isi exercite cu profesionalism si interes obligatiile in conditiile in care i se propune un onorariu care nu satisfac pretentiile acestuia
gambette a scris:
Este atributia .AG sa hotarasca daca se va recurge la asistenta juridica avocat pentru reprezentare

Nu. Nu hotaraste asa ceva adunarea generala. Presedintele poate reprezenta asociatia in instanta sau poate apela la avocat daca nu se pricepe. Legea 230/2007:
Art. 31. -(1) Preşedintele asociaţiei de proprietari reprezintă asociaţia în derularea contractelor şi îşi asumă obligaţii în numele acesteia. El reprezintă asociaţia de proprietari în relaţiile cu terţii, inclusiv în acţiunile iniţiate de asociaţie împotriva unui proprietar care nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de asociaţie sau în procesele iniţiate de un proprietar care contestă o hotărâre a adunării generale a proprietarilor.



Onorariul se stabileste de comun acord intre presedinte si avocat. Presedintele, ca orice alt cetatean, poate discuta cu mai multi avocati, pana gaseste pe cel mai potrivit. Iar alegerea nu se face neaparat dupa onorariu ci mai degraba dupa disponibilitatea si practica avocatului respectiv in asemenea spete.
Cunosc avocati experimentati care nu accepta sa reprezinte pe oricine si in orice fel de proces iar eu respect mai mult asemenea mod de castigare a clientului, in comparatie cu alti avocati care iau orice om, orice caz, orice speta... si mai ales care promit si "garanteaza" castigarea procesului.

Concret care este obiectul actiunii in instanta? Ce solicita proprietarul? Actiunea este indreptata impotriva presedintelui sau impotriva asociatiei de proprietari?
Observatie:art. 31-(1) din lg. 230/2007 stipuleaza atributiile presedintelui asociatiei de proprietari.Nu am vazut sa scrie ca in situatia cand nu se pricepe poate apela la un avocat Cand si-a asumat responsabilitaea preluarii functiei presedintele asociatiei si-a insusit obligatia de a cunoaste legea 230/2007si modalitatile de aplicare.Mai mult se accentueaza in lege rolul presedintelui intr-o anumita speta "El reprezintă asociaţia de proprietari în procesele iniţiate de un proprietar care contestă o hotărâre a adunării generale a proprietarilor" In speta de fata presedintele trebuie deci sa-si indeplineasca atributia si sa apere asociatia in instanta pentru ca apararile nu pot fi decat argumente pe baza prevederilor legii 230/2007 cunostinte pe care le stapaneste mai bine decat un avocat.. In alta ordine,daca recurge la avocat, presedintele stabileste onorariul cu avocatul dar de unde ia banii pentru plata cine ii aproba cheltuiala ca nu e prevazuta in buget ?
Va rog sa raspundeti la intrebarile din postarea anterioara.
Concret care este obiectul actiunii in instanta? Ce solicita proprietarul? Actiunea este indreptata impotriva presedintelui sau impotriva asociatiei de proprietari?

Alte discuții în legătură

Reprezentarea in instanta C_Isaincu C_Isaincu Buna seara... Conform legii 230/2007 care reglementeaza functionarea asociatiilor de proprietari presedintele asociatiei de proprietari reprezinta ... (vezi toată discuția)
Actiune in instanta de asociatie aid235 aid235 Intrebare? Poate presedintele unei asociatii sa inainteze instantei actiune impotriva unui proprietar fara o decizie a comitetului executiv? (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari care nu respecta legea. ciobanescu31 ciobanescu31 Buna ziua. Un locatar din condominiul din care fac parte, a dat asociatia in judecata pentru niste nereguli, constatate de el. In prima instanta, persoana ... (vezi toată discuția)