avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza penala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza penala

Institutiile publice pot negocia clauzele penale?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 04:06, 27 August 2009
Clauza penala e inserata in contract , inainte de ase produce un prejudiciu , in vederea stabilirii anticipate a daunelor care sunt necesare in vederea acoperirii pagubei .

La ce va referiti mai exact ?
ma intereseaza sa aflu daca institutia publica poate accepta incasarea unei clauze penale mai mici decat cea prevazuta in contract.
Contractul (legea partilor ) e supus negocierii .Asa incat ambele parti contractante pot cadea de acord in ceea ce priveste continutul contractului.
Ultima modificare: Marți, 25 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Adelina t a scris:

ma intereseaza sa aflu daca institutia publica poate accepta incasarea unei clauze penale mai mici decat cea prevazuta in contract.

Daca ar fi sa ne luam dupa ziare n-ar fi prima data cand se intampla asa ceva:O, desii e o incalcare a contractului, iar cel care accepta plata lipseste institutia publica de niste bani care i-ar revenii de drept!

Insa... cel care accepta plata ar putea avea ulterior probleme pe linie disciplinara (aici depinde daca si-a incalcat sau nu atributiile de serviciu). Nu cred ca e cazul sa vorbim aici despre infractiunile de serviciu, deorece sunt prea putine elemente. La asta se mai aduaga si faptul ca atata timp cat restul sumei nu se prescrie cred ca va putea fi solicitata (de altcineva, in numele institutiei publice) si ulterior (si aici depinde de mai multi factori).
Institutiile publice nu au libertate contractuala.Acestea trebuie sa respecte in totul legea.
Aspectele preferentiale nasc dubii organelor de drept abilitate si se ajunge la o cercetare penala.

Alte discuții în legătură

Din ce bani se plateste salariul bonus la nastere? Lacramioara_Mete Lacramioara_Mete Buna ziua! Am aflat luna trecuta de salariul bonus la nastere,si am depus o cerere la serviciu ,in care am specificat legea conform careia merit banii,si ca ... (vezi toată discuția)
Dreptul la liberă exprimare vs. statutul de angajat. este legal un cod de conduită care reglementează inclusiv activitățile din afara instituției? Catalin P Catalin P Dupa anul nou, angajatorul (unul maare, de stat) mi-a trimis pe mail un \"Cod de conduita pentru angajati si colaboratori\". Sunt informat ca acest cod de ... (vezi toată discuția)
Stie cineva numarul avocatilor din romania? gloriprest gloriprest As dori sa cunosc citi avocati avea Romania in anul 2000 si citi are acum.Dar in 1990?Cum va reusi guvernul sa indestuleze atitia avocati,caci ei nu pleaca din ... (vezi toată discuția)