avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Din ce bani se plateste salariul bonus la nastere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Din ce bani se plateste salariul bonus la nastere?

Buna ziua!
Am aflat luna trecuta de salariul bonus la nastere,si am depus o cerere la serviciu ,in care am specificat legea conform careia merit banii,si ca solicit raspunsul ,in caz ca este negativ,in scris.Am sunat la biroul firmei deoarece nuj am primit nici un raspuns in 2 saptamani,si raspunsul sefului a fost" aaa,am vazut eu ceva:O ,dar nu am fonduri de asa ceva. Intrebarea mea: banii i-ar plati din buzunarul dumnealui sau se deconteaza ca si plata concediului de odihna,pre si post natal?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 21:10, 27 Februarie 2010
Buna ziua!
Conform codului muncii si contractului colectiv de munca la nivel national (se completeaza reciproc si se alege forma cea mai avantajoasa angajatului) este OBLIGATORIE acordarea ajutorului pentru nastere.
Acesta este chetuiala deductibila in limita a 2% din fondul de salarii brute, intra in categosria cheltuieli sociale.
Suma este calculata ca fiind medie din salariile brute ale companiei.
Fond brut lunar/nr salariati.

Nu poate spune ca nu are fonduri e la fel de obligatoriu chiar daca e deductibil sau nu. Cum plateste impozitul pe profit asa trebuie sa plateasca si asta.

Mult spor!
Ca sa raspund legat de intrebarile puse, nu il da din buzunarul personal dar nici nu il recupereaza de la stat ca plata concediului medical.
Il da din buzunarul companiei si poate beneficia de neimpozitarea sumei daca nu a atins plafonul mentionat. :)
In CCM unic este prevazut acest drept pe care il aveti,iar in ceea ce priveste concediul,acesta este de maternitate(prenatal si postnatal),sume platite din FNUASS si nu de odihna.
Nu vrea sa imi dea in scris raspunsul negativ cu privire la cererea mea.Ma simt de parca as cere de pomana. Luni merg la ITM sa vad daca pot obtine ceva scris,sau macar de unde pot scoate din context ca banii acestia sunt din fondul de salarii brute. S-a enervat ca mi-am cerut politicos dreptul,data viitoare nu voi mai fi asa politicoasa.
:offtopic:
Am mutat topicul gandindu-ma ca aici veti gasi mai multe raspunsuri pertinente.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2010
Iulian MANEA, Contabil

Alte discuții în legătură

Compensatie 15% din brut / concediu maternitate andira andira Buna ziua, Va rog, am doua intrebari: in ce conditii pot beneficia de compensarea de 15% din brut, pe minim 6 saptamani din durata concediului de ... (vezi toată discuția)
Aplicabilitate contract colectiv de munca TEA TEA Buna ziua, Am o nelamurire privind CCM unic la nivel national: In ce masura un angajator este obligat sa acorde toate drepturile prevazute in CCM unic, ... (vezi toată discuția)
Zile de concediu magyari magyari Nu mai stiu exact unde, dar am citit undeva acum vreo 2 ani, ca numarul zilelor legale de concediu ( 21 ) creste o data cu vechimea angajatului. Exista asa ... (vezi toată discuția)