avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Concubinaj-in caz de decesul unuia ,drepturi la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Concubinaj-in caz de decesul unuia ,drepturi la mostenire al celuilalt.

Socrul meu traieste in concubinaj.Sotul meu este singurul copil al socrului meu.In cazul decesului socrului meu, concubina are drept la mostenirea bunurilor mobile si imobile ale socrului meu?
Cel mai recent răspuns: Cristea Rodica53 , utilizator 10:27, 17 Mai 2019
Nu, nu îl mosteneste.
Asa este, ...desi s-au vazut destule cazuri in care fie concubinii au scos actele intre timp fara sa stie nimeni, fie s-au constituit dezmembraminte conventionale ale dreptului de proprietate pe numele concubinului, caz in care mostenitorii au primit doar nuda proprietate.
Buna ziua,
NU, CONCUBINA NU MOSTENESTE LEGAL!
Daca socrul lasa un testament, concubina poate primi cotitatea disponibila conform legii.
Concubina poate solicita, dupa dezbaterea succesiunii, o suma reprezentand imbogatiri fara justa cauza, conform art. 1345 C.Civ.
In speta in discutie este improbabil pentru concubina sa i se admita o actiune pe temeiul Imbogatirii fara justa cauza, intrucat aceasta institutie de drept civil, pe langa faptul ca trebuie sa intruneasca o serie de conditii materiale si o serie de conditii juridice (care nu sunt incidente in speta), mai are si un are caracter subsidiar şi, în consecinta, poate fi exercitata numai în absenta oricarui alt mijloc juridic de recuperare a pierderii suferite, daca exista o pierdere. Asta nu inseamna ca n-ar putea fi promovata (cu sanse minime) o alta actiune bazata, pe alt temei de drept.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri concubinaj Ziva Ziva Buna seara. Dupa 8 ani de concubinaj m-am hotarat sa pun capat relatiei. Nu avem copii impreuna, dar acum 6 ani ani inceput constructia unei case, pe care am ... (vezi toată discuția)
Mama a stat in concubinaj 18 ani cu un barbat care a decedat, ... dutu33 dutu33 mama a stat in concubinaj 18 ani cu un barbat care a decedat, in apartamentul acestuia.el are ca rude 2 frati si 3 copii. Ce drepturi mai are privind ... (vezi toată discuția)
Succesiune robertanicoleta robertanicoleta in urma decesului unei persoane concubina are drepturi asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului ? ' (vezi toată discuția)