avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partajul si copilul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partajul si copilul

Asi dorii o lamurire in ceea ce priveste partajarea bunurilor in cazul in care din casatorie a rezultat un copil.
Ce ma intereseaza: ce influenta are asupra partajului copilul (pentru parintele caruia i-a fost incredintat). Are acesta vreun avantaj fata de celalalt parinte? Daca da, de ce?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 15:23, 25 August 2009
Art. 38, paragraful ultim prevede

La solutionarea cererilor accesorii divortului, referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorilor.
Nu are legatura cu partajul!!! Bunurile comune vor fi impartite in functie de intelegerea partilor sau in functie de aportul fiecaruia in achizitionarea acestora.



In cazul meu concret. Amandoi am avut acelasi aport la cumpararea apartamentului iar copilul are 5 ani. Presupunand ca (logic) copilul va fi incredintat mamei eu pot solicita (cu sanse de a obtine) 50% din apartamentul proprietate comuna?
Iar referitor la raspunsul dumneavostra de mai sus (pentru care va multumesc), ce inseamna "instanta va tine seama si de interesele minorilor"
Ultima modificare: Marți, 25 August 2009
jericho, utilizator
adica mama ar putea ramane cu apartamentul, urmand sa va plateasca o sulta dumneavostra(in situatia in care solicita acest lucru)
Sulta insemnand 50%? (va multumesc pt raspunsurile anterioare)
In cazul divortului, daca prin cerere s-a solicitat si partajarea bunurilor comune, iar partile nu au ajuns la o intelegere in acest sens, partajul se va disjunge. Instanta va judeca mai intai divortul si va hotari asupra culpei, incredintarii minorului si pensiei de intretinere in favoarea acestuia, program de vizita (daca il veti solicita), partajul urmand a se judeca dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de divort.
Pe langa locuinta se vor partaja si bunurile mobile. Instanta va incerca, pe cat posibil, partajarea acestora in natura.Cand partajarea locuintei in natura nu este posibila, va obliga sotul care cere atribuirea locuintei sa achite celuilalt o sulta proportional cu contributia sa la dobandirea si imbunatatirile aduse. Daca nici unul din soti nu cere atribuirea locuintei, instanta poate dispune scoaterea la vanzare a bunului si impartirea banilor tot in functie de contributie. Copilul nu influienteaza partajul.
Indicat ar fi sa va intelegeti asupra incerdintarii minorului, cuantumului pensiei de intretinere, un program de vizita minor, atribuirea locuintei si cuantumul sultei. Instanta va lua act de intelegerea partilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj divort Dascalu7 Dascalu7 Buna Ziua, va rog, in cazul unui divort cum se face partajul in cazul cand exista un minor ( 16 ani) in intretinerea unuia din soti, respectiv a mamei. ... (vezi toată discuția)
Partajul dupa divort kta87 kta87 Dupa un divort, unde exista si un copil minor partajul cum se face?? Parintele care va ramane cu copilul va primi un procent mai mare la impartirea ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune niculaucarmen niculaucarmen in urma unui proces de divort si partaje bunuri comune, instanta constata ca reclamanta are o contributie superioara la masa bunurilor de impartit si cu toate ... (vezi toată discuția)